Kronprins Haakon ble født på Rikshospitalet i Oslo 20. juli 1973. Det betyr altså at han har levd i 50 år torsdag.

– Jeg håper at den siste halvdelen blir like bra som den første, sa i kronprinsen i et intervju med NTB onsdag i forbindelse med fødselsdagen.

Der lettet han også litt på sløret om hvordan familien pleier å feire bursdager:

– Det er vel ganske likt de fleste andre, vil jeg tro. Vi pleier å vekke den som har bursdag. Da har vi gjerne laget litt skiver og frokost, og vi pleier å bake en brownie og putte noen lys på. Vi synger bursdagssangen og har med noen gaver. Og så har vi gjerne en bursdagsfest på kvelden med litt flere fra familien og venner.

For tiden har kongefamilien sommerferie, og kronprinsfamilien var i forrige uke på feriebesøk i Kirkenes med kongeskipet Norge i strålende sol. Planen var da å dra videre langs kysten.

Flere markeringer

Også kronprinsesse Mette-Marit fyller 50 år i år, nærmere bestemt 19 august.

Sammen har kronprinsparet markert jubileet med flere turer rundt omkring i Norge det siste halvåret.

I slutten av mars var de Vinje i Telemark og Bykle i Setesdal for å oppleve norske håndverks- og kulturtradisjoner, og i februar var kronprinsen på bedriftsbesøk på Stord. I april gikk ferden til Finnmark for å markere den samiske delen av den norske kulturarven.

De skulle egentlig til Træna i mai for å markere hav og kystkultur, men uvær og regn stoppet turen – som ble utsatt til slutten av august. I juni markerte kronprinsparet urban kultur i Oslo.

Jubileumsarrangementene avsluttes med en bakgårdsfest på Slottet, med gjester fra hele landet, på kronprinsparets bryllupsdag 25. august.

Fornøyd kronprins

Kronprinsen oppsummerer de første 50 årene av livet slik, overfor NTB:

– Veldig bra!

– Jeg er utrolig heldig. Jeg har en så fin familie, mange mennesker som jeg er glad i, og som forhåpentligvis er glad i meg også. Og jeg har noe å gjøre som er meningsfullt og fint, sier han.