– Dette fotoarkivet er en rik kilde til store og små begivenheter som har formet regionen, sier en fornøyd Snorre Øverbø, leder ved arkivavdelingen på Kuben.

Spenner flere tiår

Fotoarkivet dekker hendelser fra 1970- til 2000-tallet. Arkivet viser alt fra dramatiske hendelser til hverdagslivet. De representerer et unikt bilde av Agders historie, politikk og samfunnsliv gjennom flere tiår følge Øverbø.

HISTORISK: Arkivet inneholder bilder fra flere historiske hendelser. Her illustrert med skipene Wangstar, Viva og Aino av Arendal i opplag 28. juni 1977.

Denne fotogaven var mulig da Aust-Agder museum og arkiv nylig fikk en million kroner i utviklingsmidler fra det nasjonale Arkivverket.

Arkiveringsprosjektet tar også vare på Fædrelandsvennens fotoarkiv.

Sammen med Nasjonalbiblioteket er målet å digitalisere store deler av fotoarkivet til de største regionavisene i Agder. Da kan alle få tilgang til å se Sørlandet slik det en gang var.

FORNØYD: Ellen Aslaksen og Snorre Øverbø var godt fornøyd med julegave fra Agderposten. Foto: Gerd Corrigan

Flott julegave

– Vi setter stor pris på samarbeidet med Kuben. Agderposten blir 150 år i 2024. Dette er en flott julegave å gi offentligheten og innbyggerne i vårt dekningsområde rett før vi går inn i jubileumsåret, sier sjefredaktør Katrine Lia i Agderposten.

I 2024 flytter Agderposten også til nye lokaler i Pollen. Det å forvalte bildearkivet og sørge for at det nå blir ivaretatt på en god måte før flytting har også vært viktig i forbindelse med det, forteller Lia:

– Vi har mange års avishistorie i våre lokaler i Østre gate. Det å sørge for at det viktigste nå blir ivaretatt før flytting er viktig. Her gjør Kuben nå en uvurderlig jobb.

Flere prosjekter

Direktør Ellen Aslaksen føler at arkivverkets støtte er en stor anerkjennelse av arbeidet ved institusjonen. Hun er glad for at arkivverket gjør prosjektet mulig.

Fotoprosjektet var ikke alene i å få støtte av arkivverket. Tre prosjekter fikk støtte til tross for rekordmange søkere.

Bevaring av arkivet etter Tall Ships Races Arendal 2023 og et podkast-prosjekt om arkiv- og dokumentforvaltning fikk også støtte.