Testen av det nye varslingssystemet skulle gå ut til mobiltelefoner i hele landet på testdagen. Alle som har en mobiltelefon skulle få nødvarslingen.

Nødvarsel skal brukes til å varsle befolkningen om akutte og alvorlige hendelser som truer liv og helse. Et nødvarsel inneholder informasjon om hva som skjer, og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv.

Likevel var det flere som ikke fikk testen av nødvarselet.

Henriette Magnussen, seniorrådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier til VG at de ønsker tilbakemeldinger fra dem som ikke fikk varsel.

Hvis du ikke fikk testen av nødvarselet, ønsker DSB at du gir tilbakemelding på nodvarsel.no

– Tidligere tester har vist, også fra andre land, at det kanskje kan ha noe med programvareoppdateringen på telefonen din å gjøre, sier hun til VG.

Til Agderposten sier pressevakt Carl Thomas Aarum at de allerede har fått tilbakemelding fra 55.000 abonnenter, mindre enn to timer etter at testen ble gjennomført.

– Det er vi takknemlig for. Også folk som fikk varselet, må gjerne melde inn til oss på nodvarsel.no. Det hjelper oss i arbeidet videre, sier Aarum.

Mobiler med kontantkort fikk varsel på samme måte som de med andre abonnement.

Ti sekunders uling

Testen onsdag 14. juni skulle gå ut til alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner som befinner seg i Norge, og som er koblet på 4G- eller 5G-nettet. Dersom man ikke har oppdatert telefonen sin, kan det være årsaken til at testvarselet ikke kommer fram.

For å ikke få varselet, må telefonen være i flymodus eller helt skrudd av. Lydløs, lav lyd, dempet varsling og lignende blir overstyrt.

Mobiltelefoner som mottok testvarselet, vibrerte og spilte den av en høy sireneaktig lyd i cirka ti sekunder. En tekst som forklarer at dette er en test av nødvarsel, dukket opp på skjermen.

Sirener samtidig

Samtidig som mobilvarselet ble sendt ut, trykket Sivilforsvaret på knappen for test av over 1.200 sireneanlegg.

– Nye Nødvarsel på mobil er et sjumilssteg for beredskapen. Rask og sikker kommunikasjon om fare eller krise gir mer trygghet, og har vært en viktig prioritering for Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) før testen.

NØDVARSEL: På onsdag vil myndighetene teste nødvarsling til alle mobiler som er påskrudd. Foto: Erik Nylander/TT

– Snakk med barn og eldre

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppfordret i forkant folk til å snakke med sine nærmeste, blant annet barn og eldre, slik at flest mulig er forberedt og vet at dette bare er en test.

– Frem til nå har samfunnet basert seg på Sivilforsvarets sireneanlegg, som når ut til rundt halve befolkningen. Med nødvarsel på mobil kan vi varsle raskt og tydelig i hele landet. Den nye muligheten styrker egenberedskapen og er et betydelig løft for samfunnssikkerheten, sier Mehl.