Problemene står i kø for eierne av åtte leiligheter, fordelt på to firemannsboliger, på His.

Trapper er ifølge Arendal kommunes tilsyn bygget feil, en carport er bygget uten tillatelse og fjell mangler sikring mot steinras - blant annet.

Og det stopper ikke der.

FOR BRATTE: Trappene er brattere enn tillatt, og det er avdekket skjevheter i trappene. Foto: Grete Helgebø

To bygg- og anleggsfirma er fratatt rettigheter for prosjektet.

Eiendomsselskapet som solgte leiligheter for 19 millioner kroner, Nordbø eiendomsutvikling, er konkurs.

Nå vurderer Arendal kommune å pålegge to selskap å gjennomføre arbeid, for å få satt et punktum for boligfloken på His.

– Aldri meningen

En av de som kan møte krav og pålegg er Jonn Helge Flateland i Vegusdal anlegg. Hans selskap signerte på at de kunne stå for prosjektering av grunnarbeider, altså planlegging og detaljtegning, før byggingen ble satt i gang.

Det sier Flateland til Agderposten at aldri var meningen å signere på. Han hevder at selskapet hans er fratatt rettigheter på grunn av en feil i papirarbeidet, og peker mot selskapet som var ansvarlig for arkitekturen i prosjektet: Pollen bygg & eiendom.

– De hadde krysset av feil på papirarbeidet sånn at vi fikk ansvar for prosjektering av jobben, sier Flateland i Vegusdal anlegg til Agderposten.

Niels Kastrup Nielsen

Pollen bygg & eiendom. Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere reportasje.

Niels Kastrup Nielsen i Pollen bygg & eiendom deler ikke den oppfatningen. Han reagerer dessuten kraftig på utsagnet om at han han skal ha gjort en feil i saken.

– Den påstanden tar jeg avstand fra. Foretaket har mottatt ansvarserklæringer for prosjektering. Det har de signert på, og dermed påtatt seg ansvar for prosjekteringen av sitt fagområde, sier han.

MÅ TA TAK: Malin Stensson, Astri Edvardsen og Kristoffer Tveite eier to av åtte leiligheter som aldri er ferdigstilt. Når selger-selskapet er konkurs må de selv stå ansvarlig for at leilighetene utfyller alle krav fra det offentlige. Foto: Grete Helgebø

Innrømmer feil

Nielsen mener det blir for slett å peke mot andre når feilen er gjort:

– Å komme etterpå og si at «det var ikke meningen» går ikke an. Da må de sette seg mer inn i hva de signerer på, og hva slags ansvar de tar på seg, svarer Nielsen.

Flateland erkjenner at han burde lest nøyere gjennom før han godkjente papirarbeidet.

– I en stressa situasjon en kveld hvor de måtte ha det så fort, så leste ikke jeg på alle kodene. Så det er en feil av meg. Men de må også lese på hva vi har inngått kontrakt på, vi har aldri sagt at vi skal ha ansvar for prosjektering, sier han.

Konfliktene stopper heller ikke med diskusjonen om hvilke selskap som har nok kompetanse.

Taper over 300.000 kroner

Inntil nylig sto nemlig eiendomsutviklingsselskapet som nå slås konkurs oppført på Agder tingretts timeplan.

Der skulle en privat tvistesak mellom dem og Vegusdal anlegg behandles.

I tvistesaken var det nettopp arbeidet på boligprosjektet på His som var tema.

Hver av partene mener at motstanderen skylder dem penger, men da forliksrådet behandlet saken vant Vegusdal anlegg fram. Det ble avgjort at eiendomsutviklingsselskapet skulle betale over 300.000 kroner til Vegusdal anlegg.

Pengekravet ble anket til tingretten, men på grunn av konkursen vil det ikke bli behandlet.

Det er heller ikke penger i konkursboet til å betale ut pengene Vegusdal anlegg har fått tilkjent.

RASFARE: Blant arbeidene som gjenstår på tomta er sikring av fjellet bak leilighetene. Foto: Grete Helgebø

Klar for retten

Da det ble klart at Vegusdal anlegg hadde signert for å ha mer kompetanse enn de hadde i selskapet, tok Arendal kommune fra dem rettigheter i byggeprosjektet. Kommunen har også rapportert vedtaket inn til direktoratet for byggekvalitet.

Likevel har anleggsselskapet fortsatt å ha ansvar for grunnarbeid, sprenging og planering i prosjektet.

Derfor vil Arendal kommune nå vurdere å pålegge Vegusdal anlegg å delta i opprydningsarbeidet. Det kommer fram i et brev fra kommunen, til eierne av leilighetene og de involverte selskapene.

Flateland opplyser til Agderposten at han ikke har planer om å reise tilbake til tomta for å gjøre ytterligere ubetalte arbeider.

– Vi har gjort det som kontraktsmessig skal gjøres, sier han.

– Arendal kommune viser til ansvarsretten, og mener de kan pålegge deg dette?

– Ja, men du kan jo ikke dele opp ansvarsrett. Det blir nok en diskusjon. Det blir vanskelig for dem å pålegge oss noe, sier Flateland.

Selskapet som satte opp byggene, Hisøy snekkerservice, er ikke konkurs. De jobber i disse dager med å sette i stand trappene på firemannsboligene. Trappene skal tilpasses til bygningsmessige krav.

OMSTRIDT: Denne muren er blant det Vegusdal anlegg og eiendomsutviklingsselskapet er uenige om. Under grunnarbeidene skal masse ha begynt å rase ut under muren. Foto: Grete Helgebø

Vil ta tegnejobb

Selskapet som har vært ansvarlig for arkitekturen, Pollen bygg & eiendom, kan også bli pålagt arbeidsoppgaver av Arendal kommune. Innehaver Nielsen kan få ansvar for å tegne og prosjektere trapper og inngangspartiene i boligene.

Nielsen sier at han vil gjøre de nødvendige endringene, til tross for at oppdragsgiveren er konkurs.

– Det er en enkel og avgrenset oppgave som allerede er avtalt med kommunen å utføre, sier Nielsen.