Helsedirektoratet har foreløpig ikke fått oppdaterte smittetall fra dagene etter juleferien. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommenterer imidlertid i en epost til NTB at det verken har vært færre pasienter i helsetjenesten eller nedgang i antall innlagte.

Han sier det er vanskelig å forutsi når vinterens smittetopp for korona og influensa vil komme.

– Når det gjelder covid-19, har antallet inneliggende pasienter vært ganske uendret de siste to-tre ukene. I går lå det eksempelvis 368 pasienter på sykehus med covid-19-diagnose. Antallet influensapasienter har derimot steget brattere de siste ukene, derfor er det grunn til å tro at influensabølgen vil fortsette i noen uker til. Forhåpentligvis vil vi nå toppen i løpet av januar måned, skriver han.

Nye tall på vei

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet opplyser at det kommer ny ukesrapport om smittesituasjonen torsdag. Forrige rapport kom rett før jul.

– Vanlige vintre måler vi i januar – februar om lag 1500–2000 innleggelser for luftveisinfeksjoner hver uke. I uke 50 passerte vi to tusen med korona, influensa og lungebetennelse som de største gruppene. Vi vil nok komme noen hundre over dette igjen, før det snur, skriver han i en epost til NTB.

Økt beredskap

Belastningen skyldes dels mange pasienter, og dels at mange helseansatte er syke selv. Flere sykehus har økt sitt beredskapsnivå i jula. Tirsdag gikk Vestre Viken over til gult nivå, mens Helse Fonna gikk til grønt.

– Slike hevinger av beredskapsnivået gjøres først og fremst for å styrke ledelse og koordinering av pasientflyt ved sykehusene. De sier ikke nødvendigvis noe om kapasitetsnivået eller alvorligheten i situasjonen isolert sett, påpeker Nakstad.

Vestre Viken opplyser at de ved å justere til gult beredskapsnivå fordeler belastningen, sikrer tilstrekkelig bemanning og kritisk kompetanse.