Kort oppsummert

  • Ordfører Robert C. Nordli i Arendal har annonsert at skolefritidsordningen (SFO) vil være stengt tirsdag på grunn av snøkaos.

  • Arendal, Tvedestrand og Risør har satt krisestab, mens Grimstad fortsatt venter.

  • Tirsdagen vil bli brukt til å holde snøen unna veiene så godt som mulig for å sikre fremkommelighet.

  • Arendal kommune har åpnet noen parkeringshus for gratis parkering, slik at bilene holdes unna gatene. Kommunen har også opprettet et eget telefonnummer for henvendelser.

  • Nordli ber innbyggerne om å holde seg hjemme og være tålmodige mens mannskap jobber med å håndtere snøkaoset.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister.
Les mer om hvordan vi forholder oss til kunstig intelligens.

Arendal kommune har gjennom mandagen hatt flere møter i kriseledelsen som innbefatter et bredt utvalg av representanter fra kommunale tjenester.

Ordfører Nordli sa følgende om status i Arendal mandag morgen:

– Vi har målt 68 centimeter på Torvet i Arendal. Og da er det slik at det er mange som har problemer med å komme seg fram, innleder han.

– Det været som ble meldt, har slått til. Først og fremst vil jeg hylle de som er ute og jobber nå, både med brøyting og de som leverer tjenester i hjemmesykepleien og på våre institusjoner.

Stenger SFO

Mandag kveld opplyser ordføreren at kriseledelsen har besluttet å stenge SFO på de kommunale skolene tirsdag.

Tirsdagen skal brukes til å forsøke å holde snøen unna flest mulig veier, og sikre fremkommelighet der det står om liv og helse.

Eksempelvis settes mye ressurser inn for å sørge for at hjemmesykepleierne i Arendal kommune kommer seg fram på veiene.

Skolene skal ha planleggingsdager tirsdag, og ansatte på skolene oppfordres til å delta fra teams på hjemmekontor.

Det som ikke kan gjennomføres på teams blir utsatt.

Nå det gjelder de kommunale barnehagene var det fire barnehager som ikke skulle ha planleggingsdag tirsdag.

Jovannslia, Fabakken, Marisberg og Strømsbuåsen barnehage skal etter planen holde åpent som normalt.

De kommunale dagsentrene holdes også stengt tirsdag.

Åpner parkeringshus

Kriseledelsen i Arendal har også besluttet at enkelte parkeringshus skal åpnes for gratis parkering.

For på tross av at alle som kan oppfordres til å bruke hjemmekontor, er det noen som må på jobb.

– P-hus torvet og p-hus Tyholmen vil være åpen i morgen for gratis parkering. Det er for at vi skal prøve å holde veiene åpne, uten for mange biler i veibanen, forklarer ordfører Nordli.

Opprettet eget telefonnummer

Gjennom mandagen har Nordi gjentatt budskapet til arendalittene om å smøe seg med tålmodighet, og vente på hardtarbeidende brøytemannskap. Arendal kommune har også opprettet et telefonnummer som folk kan nå dem på.

Telefonen stenger 19.00 mandag kveld.

– Dette gjelder ikke henvendelser om liv og helse. Da må man fremdeles bruke nødnumrene. Men det er et nummer hvor man kan ringe med ulike behov.

– For eksempel brøyting?

– Det er litt ulike behov blant våre innbyggere. Bruk det numre om man anser det som nødvendig. Vi lager ingen regler, for vi stoler på innbyggerne våre. Men vi takker for henvendelser og skal få sendt dem til riktige personer. Nummeret er 37002500, sier Nordli.

Foto: Sindre Haugen Mehl

– Hold dere hjemme

Samtidig kommer han med en klar oppfordring.

– Hold dere hjemme. Vi har utfordringer med å holde veien åpen på enkelte veistrekninger av ulike årsaker. Vi har blant annet enkelte maskinelle utfordringer, men alt av mannskap er i sving. I tillegg er innbyggere i Arendal uten strøm. Vi prioriterer nå brøytinga slik at hjemmesykepleien kan komme seg fram, og at man kommer seg fram til institusjonene våre. Det er vår viktigste prioritering akkurat nå, fastslår Nordli.

Han ber om tålmodighet for alle som bor i vårt område i dag.

– Og vi oppfordrer også alle som har noen av sine nærmeste hjemme alene, om å ta en telefon og sjekke at de har det greit.

Foreløpig er det usikkert om været vil påvirke barnehage og skole.

– Vi må komme tilbake på det. Vi skal ha et nytt møte med kriseledelsen klokken 16, og da må vi først og fremst se an status på veiene våre. Det er for tidlig å si noe mer enn det, sier Nordli – som legger til at statsminister Jonas Gahr Støre har tatt kontakt med en positiv tilbakemelding i forbindelse med snøkaoset.

– Det var en fin opptur på en hektisk dag, erkjenner ordføreren.

Avventer i Grimstad

I Grimstad følger også ordfører Beate Skretting situasjonen, men opplyser til Agderposten at de foreløpig ikke ser behov for å sette krisestab.

– Vi har løpende dialog, men foreløpig har vi løst utfordringene som har dukket opp. Dette skal vare en stund, så vi er klare dersom det skulle komme utfordringer. Men foreløpig ser ting ut til å være under kontroll, sier Skretting.

Hun oppfordrer videre til å smøre seg med tålmodighet, og understreker at dersom man ikke må ut, så kan man ta hjemmekontor.

Mandag ettermiddag har også Grimstad kommune besluttet å holde Arresten parkeringshus i Grimstad åpent for gratis parkering, for å unngå parkering i bygatene.

Flere byer følger Arendal

I Tvedestrand har de også satt krisestab, skriver Tvedestrandsposten. Også Risør har besluttet å sette krisestab fra klokka 15.00 mandag.

– Dette grunnet det store snøfallet og videre værmeldingen om mer snø, opplyser Kai Strat til Aust-Agder Blad.

Ikke satt krisestab

I Froland kommune har de foreløpig ikke satt krisestab.

– Vi har ikke satt krisestab enda, men vi følger jo med og vi vil komme ut med en oppdatering på nettsiden i løpet av kvelden, sier ordfører Inger-Helen Håland til Agderposten.

Kommunen oppfordrer alle kommunale ansatte som har mulighet, til å ha hjemmekontor tirsdag og onsdag.

Både skole, SFO og barnehager har planlagt å ha planleggingsdag tirsdag. Kommunen har oppfordret til at disse gjennomføres over Teams.

– Når det gjelder til onsdag så blir det å se på det i morgen i forhold til snø og prognoser om vi kan klare å holde de kommunale byggene oppe. Det avhenger om vi kan klare å sikre fremkommelighet og brøyte parkeringsplasser, sier Håland.

– Vi skal ha nytt beredskaps møte i morgen klokken tolv for å ta en status oppdatering og se hva vi gjør videre, legger hun til.