Det har stormet rundt sykehuset i Arendal de siste ukene. Torsdag stilte sykehusledelsen opp på nettmøte i Agderposten for å forklare mer om hva som egentlig skjer. Totalt kom det inn mer enn 30 spørsmål som du kan lese svarene på nederst i saken.

– Jeg synes det er fint å se engasjementet rundt sykehusets utvikling hos innbyggere øst i Agder. Det er en ressurs, fastslår sykehusdirektør Nina Mevold etter å ha svart på titalls spørsmål fra Agderpostens lesere.

– Det var en god blanding av smale og konkrete spørsmål, til større problemstillinger. En begrunnelse for rekrutteringsutfordringene er et eksempel på sistnevnte, fortsetter Mevold.

Sykehusdirktør Nina Mevold og fagdirektør Susanne Hernes. Foto: Marianne Stene

Unødvendig usikkerhet

Agderposten har den siste tiden skrevet flere saker om Inger Brokka de Ruiter (SV) og Benedikte Glommens (H) mistillitsforslag mot sykehusstyret.

I mistillitsforslaget peker de blant annet på den midlertidige nedleggingen av tilbudet for voksne med spiseforstyrrelser, stenging av varmtvannsbassenget og usikkerhet rundt barneavdeling og sommerstenging.

Klinikkdirektør i Arendal, Geir Rørbakken, synes det var fint å oppklare en del spørsmål og uklarheter under torsdagens spørsmålsrunde.

– Det er en del oppfatninger som kanskje ikke er i tråd med de reelle planene vi har her på sykehuset. Ifølge spørsmålene tror mange at vi har besluttet å legge ned funksjoner og reagerer på det. Det er naturlig, men det samsvarer ikke med situasjonen. Planen vår er tvert imot å utvikle de tre sykehusene slik at vi er i stand til å levere og yte gode spesialhelsetjenester også i fremtiden, sier Rørbakken.

– Men vi har en utfordring i den demografiske utviklingen som gjør det umulig å ivareta oppdraget uten at det må skje endringer. Som ellers i samfunnet kan vi ikke møte morgendagens utfordringer med gårsdagens løsninger. Det vil vi ikke klare, påpeker Rørbakken videre.

Klinikkdirektør i Arendal, Geir Rørbakken. Foto: Marianne Stene

Sykehusets omdømme

Han peker samtidig på at omdømmet for sykehuset naturligvis er viktig.

– Derfor er det også viktig at folk har et riktig og realistisk grunnlag for diskusjon. At man er uenig i hvordan ting utvikler seg er ikke noe problem. Slik skal det være. Men det bør være uenighet i en situasjonsforståelse som er så korrekt som mulig. At man ikke reagerer på bakgrunn av rykter og antakelser. Det er antakelser som gir unødvendig usikkerhet hos befolkningen. Det gir en diskusjon som blir lite konstruktiv, sier Rørbakken.

– Vi vil aldri gjøre endringer som er en trussel for spesialhelsetjenesten som skal ytes. Både faglighet, sikkerhet og trygghet rundt det vi gjør vil alltid være vårt fokus, fortsetter klinikkdirektøren.

Nina Mevold og Geir Rørbakken svarte på over 30 spørsmål. Foto: Marianne Stene

Mevold, Rørbakken og Hernes var alle enige om at nettmøte og direkte dialog med leserne er et godt tiltak for en opplyst debatt.

– Vi er tilgjengelige og ønsker en åpen dialog. Vi blir alltid bekymra for at oppslag skaper uro i befolkningen – kanskje på uriktig grunnlag, sier fagdirektør Susanne Hernes.

Fagdirektør Susanne Hernes. Foto: Marianne Stene

Samarbeid med kommunene

Sykehusdirektør Mevold mener de siste dagers leserinnlegg, saker og mistillitsforslag underbygger behovet for et tett, godt og konstruktivt samarbeid mellom kommune og sykehuset.

– Jeg starter i 2023 med den politiske referansegruppen der vi som sykehus vil få innspill fra kommunene. Kommunen står i den samme krevende utfordringen som sykehuset, så dette er noe vi må løse sammen. Vi har et felles ansvar for helsetjenestene i Agder, og kommunenes del av ansvaret er faktisk mer omfattende enn sykehusets, fortsetter hun.

Hun påpeker at det kun ved en åpen og konstruktiv dialog man vil finne løsningene.

– Det som er flott er at vi har en tett og god dialog med kommunene. Både på medarbeidernivå med helsepersonell, men også på ledelsesnivå. Det vil komme godt med, avslutter Mevold.

Det var hektisk aktivitet torsdag morgen. Til venstre i bildet er kommunikasjonsdirektør Signy Svendsen. Foto: Marianne Stene

Siste innlegg

Vi vil gjerne høre fra deg. Still dine spørsmål til sykehustoppene her!

Send inn
Nina Mevold, sykehusdirektør

Tusen takk!

Nå er timen til spørsmål og svar over. Takk til alle som har kommet med gode spørsmål! Takk til Agderposten som bidro til at vi kunne få ut informasjon til avisens lesere.

Det er en stor ressurs for oss at Agders befolkning er engasjert i sykehusene sine.

Hvor mange av deres ansatte pendler fra f.eks Arendal og Grimstad til Kr.sand? Eller omvendt.

Har dere sett på hvordan SSHF kan bidra med å minimere miljøutslipp ved å tilby f.eks bussreiser til og fra jobb? Også for pasienter..

Eller er dere avhengig av inntektene fra parkeringsplassene?

Disse strekningen er for lange til å sykle.

Vil ikke være et miljøsvin

Sørlandet sykehus er seg bevisst vårt ansvar for miljøet. Vi har ikke tall på hvor mange som pendler, men vi har en buss som frakter medarbeidere mellom sykehusene. Vi har også egne elektriske sykler som et prøveprosjekt.

Vi har vært miljøsertifisert for ikke lenge siden, og jobber med å redusere klimafotavtrykket.

Nina Mevold, sykehusdirektør

Hvor mange ledere og mellomledere er det ansatt på sykehuset de siste 10 årene?

annonym

Dette spørsmålet er vanskelig å svare helt eksakt på. Sørlandet sykehus har omlag 7500 ansatte, hvor det årlig tilkommer nye, folk slutter, pensjoneres, går ut i permisjoner mm. Jeg har dessverre ikke et fullstendig tall på alle nyansatte ledere på alle nivåer de siste 10 årene.

Susanne Hernes, fagdirektør

Er det noen tanker om å øke kapasiteten i akuttmottak, slik at dem blir bedre rustet til å ta i mot flere pasienter samtidig?

Anonym

I forbindelse med at det nå bygges et nytt kommunalt bygg, som også skal huse legevakten, blir det frigjort noe areal i tilslutning til akuttmottaket. I forbindelse med dette er det nedsatt en prosjektgruppe, som nylig har levert sin rapport, som har hatt i oppgave å beskrive hvordan dette arealet skal brukes nettopp for å ruste oss for fremtiden.

Mvh Geir Rørbakken

Geir Rørbakken, klinikkdirektør

Sørlandet sykehus sier det jobbes med rekruttering av legespesialister. Det virker jo ikke rekrutterende og ikke forhandle på lønn, undervisningstilbud tas bort og sosiale tiltak fjernes. Hvilke konkrete tiltak tilbys til potensielle søkere for å gjøre Sørlandet sykehus til en attraktiv arbeidsplass?

Anonym

Rekruttering av legerer en nasjonalt utfordring og er ikke spesielt for SSA. Ved SSA er også utfordringen ulik ved de ulike avdelingene. Sørlandet sykehus har en god plan for rekruttering, utdanning, utvikle og beholde medarbeidere. Vi prioriterer utdanning av legespesialister og gir også økonomisk støtte, ved spesialisering som krever tjeneste ved andre sykehus, for å sikre at legen kommer tilbake til SSA. Obligatorisk undervisning har vi selvfølgelig ikke endret og det er mulig å forhandle på lønn ved nyansettelse.

Mvh Geir Rørbakken

Geir Rørbakken, klinikkdirektør

I 2019 varslet du som direktør nedbemmanning av 200 årsverk, hvor mange er nå fjernet og hvordan kan man se dette som fornuftig i sammenheng med at man sliter med rekruttering?

Tove Skyttemyr

Ja, Sørlandet sykehus har over mange år hatt økonomiske utfordringer. Da jeg kom høsten 2018 begynte vi et analysearbeid som bekreftet dette. Vi begynte arbeidet i 2019, men under pandemien måtte vi legge arbeidet bort. Våre medarbeidere stod i en krevende pandemi-situasjon og gjorde en formidabel innsats.

For alle sykehusene i landet har den økonomiske situasjonen forverret seg kraftig under pandemien. Nå skal Sørlandet sykehus redusere et enda større merforbruk.

Når det gjelder rekrutteringsutfordringer har selv Oslo universitetssykehus utfordringer. Det er nytt, og har med arbeidsmarkedet internasjonalt og nasjonalt å gjøre. Det er nye, mer krevende tider.

Nina Mevold, sykehusdirektør

Er det vurdert i strategi plan etter 2035 å organisere fødetilbudet på sørlandet på en annen måte enn idag?

Kitty

I utviklingsplan 2040 er ikke endret fødetilbud på Sørlandet vurdert. (Utviklingsplan_sørlandet-sykehus_2040_enkle sider.pdf (sshf.no)).

Mvh Geir Rørbakken

Geir Rørbakken, klinikkdirektør

Hva er bakgrunnen for at man ikke oppdaget underskuddene før tredje tertial?

Kitty

Helseforetaket har beskrevet et merforbruk de siste åtte årene. Men gjennom pandemien har dette blitt større.

For 2022 besluttet styret å utsette planlagte økonomitiltak til etter sommeren 2022, på grunn av at medarbeidere har vært nødt til å jobbe svært hardt under pandemien. Først i juni ble klart at sykehusene ikke kom til å få ytterligere dekning av merkostnader knyttet til pandemien.

Dette kombinert med høyt korttidssykefravær og høye belegg i sengeposter i sommer og høst, gjør at underskuddene kommer tydelig frem i høst. Behovet for økonomiske tilpasninger i ressursbruken gitt rammeforutsetningene fra eier og storting krever betydelig innstramming i ressursbruk både i 2022 og 2023. Dette er krevende prosesser, som forutsetter et tett og godt samarbeid med Agders kommuner. Mvh Nina Mevold

Signy Svendsen, kommunikasjonsdirektør

Hvem er ansvarlig for den økonomiske situasjon i foretaket?

Kitty

Styret er det øverste organet i Sørlandet sykehus. Som administrerende direktør er jeg det som kalles en daglig leder. Jeg leder foretaket mellom styremøtene. Både styret og administrerende direktør har det formelle ansvaret for økonomistyringen i foretaket. Det vil si at jeg er ansvarlig for at vi bruker pengene til det som er oppdraget vårt; å utøve spesialisthelsetjenester for befolkningen i Agder. Stortinget er bevilgende myndighet – og Helse- og omsorgsdepartementet følger opp vår eier; Helse Sør-Øst RHF. Helse Sør-Øst RHF vedtar rammene for sykehusenes drift i sitt nedslagsområde. Styret og jeg som administrerende direktør, er ansvarlig for å tilpasse driften i henhold til rammene. Endringene i rammebetingelsene etter pandemien i mai 2022 og i statsbudsjettet for 2023, pålegger sykehusene en tøffere økonomistyring Vi kan ikke bruke penger vi ikke har, selv om dette faktisk er situasjonen for oss i 2022. Det er derfor vi må stramme inn ressursbruken.

Mvh Nina Mevold

Signy Svendsen, kommunikasjonsdirektør

Hva fikk vi ut av Kom programmet som angivelig kostet 30 mill?

Kitty

Det var en fint spørsmål å få. Til andre lesere som ikke kjenner KOM-programmet, er det medarbeidere dels med helsefaglig bakgrunn og dels andre kompetanser som tjenesteinnovasjon og kontinuerlig forbedring. Programmets medarbeidere hjelper våre fagmiljø med utviklingsprosjekter. Programmet er dels finansiert av oss, og dels fra eksterne kilder. Det koster oss 5-6 mill i året, og gir betydelige positive effekter. Det er mange fagmiljøer som ønsker bidrag fra programmet, og mange gir gode tilbakemeldinger på hjelpen de får.

Nina Mevold, sykehusdirektør

Slik sykehuset er organisert har viktige tjenester som nevrologi og infeksjonsmedisin sete på SSK, men de skal yte service til SSA, som også er et stort akuttsykehus. Inntrykket er at disse avdelinger ikke synes ha en klar intensjon om å yte tilstrekkelig service til SSA, men prioriterer behov på SSk. Hva er ledelsens vurdering av dette, og kan SSA se fram til stabile, evt bedre tjenester?

Knut Broervik

Begge de nevnte avdelingene har hatt utfordringer med bemanning. Det er dette, og ikke mangel på intensjon, som har vært problemet. For infeksjonsmedisin har dette medført redusert tilstedeværelse ved SSA, men det er etablert et ukentlig digitalt møte som et kompenserende tiltak. Nevrologisk avdeling har prioritert tilstedeværelse ved SSA. Vår intensjon er å sikre og øke tilstedeværelse av nødvendig kompetanse på disse viktige områdene.

Mvh Geir Rørbakken

Signy Svendsen, kommunikasjonsdirektør

Har sykehusledelsen kommentar til ambulanseulykka? Ambulansesjåføren ser ut til å være uskyldig dømt, legger man noen videre plan for å beskytte ambulansesjåfører både mtp opplæring men også med tanke på lovverket som omhandler utrykningskjøring?

Anonym

I og med at denne dommen er anket, ønsker vi ikke å kommentere selve saken utover at vår medarbeider er fulgt tett opp av sin nærmeste leder i tiden etter trafikkuhellet. Slik vil det være også fremover. Vi har full tillit til vår ansatt, og vurderer henne som en dyktig ambulansearbeider. Klinikken har iverksatt et arbeid for å ivareta havarikommisjonens tilrådning om å vurdere dagens praksis relatert til opplæring, trening og erfaringslæring for utrykningsførere. Mvh Susanne Hernes

Signy Svendsen, kommunikasjonsdirektør

Hva tenker ledelsen om at økning av ambulanseoppdag er såpass høy, men beredskapen er såpass dårlig? Kommer det flere sykebiler, eller ser man på andre alternativer for at de som trenger hjelp får det når de skal og ikke må vente på hjelpen pga for få ambulansebiler?

Anonym

Som andre helseforetak, opplever også SSHF økning i antall ambulanseoppdrag. Dette er en utvikling som ikke løses med utelukkende økte ressurser. Vi vil uansett ha en god og forsvarlig ambulansetjeneste i Agder. For å videreutvikle ambulansetjenestene må vi benytte nye arbeidsmetoder, teknologi og vi må forsterke vårt samarbeid med kommunene i Agder. Mvh Susanne Hernes

Signy Svendsen, kommunikasjonsdirektør

I hvilken grad er kommunene involvert i arbeidet rundt å se på sommerstengte og samlokaliserte avdelinger? Og hvor er møtepunktene for denne diskusjonen?

Tove Skyttemyr

SSHF har tett kommunikasjon med kommunene rundt vårt sykehus i vår felles Helsefellesskap. Administrerende direktør også en politisk referansegruppe for å styrke kommunikasjon med politisk ledelse. Der tar vi opp overordnede strategiske og prinsipielle driftsmessige avgjørelser.

Susanne Hernes, fagdirektør

Hei

Hvorfor bygger ledelsen hele tiden opp administrasjonene, når det ikke gir noen helseeffekt med økte bevilgninger?

Jeg er bruker av Sørlandet Sykehus, og mener styret bør byttes ut, da de i praksis leder sykehuset i en retning som ikke gir mer helse for pengene.

Ingar Uldal

Sørlandet sykehus er en av de aller største arbeidsplassene på Agder. En stor organisasjon har behov for fagfolk innen områder som personal, organisasjon, kompetanseutvikling, økonomistyring, teknologi, eiendomsforvaltning og fagutvikling som pasientsikkerhetsarbeid. På sykehus er det administrasjon bådesentralt og i klinikkene All administrasjon har vi for å bistå klinikkene, blant annet med å rapportere til overordnede myndigheter. Dette er nødvendige funksjoner i en stor og kompleks virksomhet, og mye av arbeidet som utføres er lov- og forskriftspålagt. Sykehusets forskere, teknisk personell og personer som jobber i den interne bemanningsenheten teller som administrasjon. Mvh Nina Mevold

Signy Svendsen, kommunikasjonsdirektør

1. I Arendal blir avd. Varslet sommerstengt og flytting skjer til Kr. Sand. Hva skal sommerstengtes i Kristiansand, og hva flyttes til Arendal?

2. Hadde det ikke vært bedre å bygge et nytt sykehus mellom Arendal og Kr. Sand? Da kunne vi fått et godt sykehus, sluppet krangler. Flekkefjord må jo selvsagt bestå.

Kirsten

Det er ikke besluttet å stenge noen avdelinger sommeren 2023. Det er nedsatt ulike faggrupper som skal vurdere samling av funksjoner sommeren 2023 for å sikre forsvarlig drift. Gruppene skal legge frem sine vurderinger og anbefalinger for administrerende direktør i desember.

Et nytt sykehus er ikke et aktuelt alternativ. Vi skal beholde og utvikle de tre sykehusene som utgjør SSHF.

Mvh Geir Rørbakken

Geir Rørbakken, klinikkdirektør

Hvorfor lønnes spesialsykepleiere med mastergrad ulikt på samme sykehus? Noen får 16.000 kr ekstra, mens andre får ikke?

Frustrert

Takk for at du spør! Vi har en felles retningslinje for dette. Men akkurat i det tilfellet du beskriver, er det et resultat fra forhandlinger mellom partene i lønnsoppgjøret, og da ble intensivsykepleiere prioritert.

Nina Mevold, sykehusdirektør

Hva er strategien for å beholde og rekruttere helsepersonell i et stadig mere krevende arbeidsmarked?

Kitty

Det er riktig at det nå er vanskeligere å rekruttere medarbeidere i norske sykehus, særlig innen noen yrkesgrupper og spesial-utdanninger. Sørlandet sykehus har en god plan for rekruttering, utdanning, utvikle og beholde medarbeidere. Prioriterte grupper er sykepleiere, spesialsykepleiere, legespesialister og psykologspesialister. Jeg har sammen med foretaksledelsen funnet fram til flere tiltak i 2022. På nyåret vil vi oppsummere og evaluere disse, og utarbeide nye tiltak i 2023. Også når det gjelder rekruttering til vår region, er det viktig med samarbeid med kommunene. Det vil for eksempel ikke være fruktbart om vi konkurrerer om arbeidskraft. Mvh Nina Mevold

Signy Svendsen, kommunikasjonsdirektør

Har dere tenkt gjennom alle konsekvensene det blir dersom dere stenger barneavdelingen på sommeren? Både for pasienter, ansatte og pårørende.

Susanne Antonsen

Det er ikke besluttet å stenge barneavdelingen i Arendal nester sommer. I år hadde vi store utfordringer med å rekruttere kompetente ferievikarer for å sikre en forsvarlig bemanning og vi er bekymret for at rekrutteringen vil øke fremover. Det er derfor nedsatt ulike faggrupper som skal vurdere samling av funksjoner sommeren 2023 for å sikre forsvarlig drift. Gruppene skal legge frem sine vurderinger og anbefalinger for administrerende direktør i desember. Hensikten med disse utredningene er å sikre god kvalitet og pasientsikkerhet gjennom sommerferieukene. Mvh Geir Rørbakken

Signy Svendsen, kommunikasjonsdirektør

Betyr det at man har fjernet punktet med balansert funksjonsfordeling i den nye Utviklingsplanen?

Det foreligger vel et styrevedtak på at man skal ivareta det?

Tove Skyttemyr

Takk for oppfølgingsspørsmål! Utviklingsplanen for 2040 fremhever en balansert utvikling av foretaket i Agder, der foretaket som helhet skal videreutvikles, og hvert av de tre sykehusene hver for seg. Morgendagens løsninger finner vi i et tettere samarbeid mellom alle seks klinikker.

Nina Mevold, sykehusdirektør