BYKLE: Det skal arrangeres NM i sprintstafett, samt 5 km, 10 km og 30/50 km for kvinner og menn.

I tillegg er også en juniorfinale inkludert i tildelingen, opplyser Bykle kommune i en pressemelding.

– Dette er veldig gledelig. Endelig lyktes vi etter å ha søkt om dette flere år på rad, sier Atle Egeland, leder i Hovden Sportsklubb, til Fædrelandsvennen.

– Godt forankret

Beslutningen ble nylig tatt av styret i Norges Skiforbund. Forbundet opplyser at det var stor konkurranse om å få retten til å arrangere mesterskapets del to. Flere klubber søkte om å få mesterskapet.

– Arrangøren har vist et stort engasjement ovenfor oss i å få arrangere NM på ski, forteller arrangementskonsulent i Norges Skiforbund, Marita Hakestad Andresen, i en pressemelding.

– Det jeg tror har vært utslagsgivende, er at vi har klart å forankre arrangementet i både kommunen, næringslivet og turistnæringen – inkludert hyttevellene, sier Egeland.

Forrige gang det ble arrangert et NM i langrenn i Agder, var i 1994. Den gang ble mesterskapet arrangert i Vegårshei.

– Det blir fire svært innholdsrike dager i slutten av mars 2025. Dette ser vi veldig fram til, sier leder i Bykle IL, Olav Mandt, og leder i Hovden Sportsklubb, Atle Egeland, i pressemeldingen.

Samme år som ski-VM i Trondheim

Også ordfører Jan Dagfinn Dalen i Bykle er fornøyd.

– Her får vi vist fram Hovden og kommunen på en flott måte på direktesendt TV. Jeg er trygg på at idrettslaget og sportsklubben løser denne oppgaven på aller beste vis, og vi sette stor pris på all innsatsen de er klare til å legge ned. Nå gleder vi oss til en stor idrettsfest øverst i vakre Setesdal, sier ordføreren.

Del én av ski-NM i 2025 arrangeres på Gåsbu av Vang Skiløperforening, og de får dermed æren av å arrangere mesterskapet i forkant av ski-VM, som går i Trondheim samme vinter.

– Vi har hele tiden søkt om NM del to, rett og slett fordi det fort blir for kaldt på Hovden i januar, sier Egeland.

Atle Egeland, leder i Hovden Sportsklubb Foto: Privat

Han forteller at arrangøren har måttet kunne garantere for overnattingsplass for 1500 tilreisende deltakere og støtteapparat.

– Dette er et betydelig arrangement for Hovden, sier han.

Sørlendinger i toppen?

Hovden har fått tildelt arrangementet i et år der sørlendinger virkelig har markert seg i skisporet. Mathias Holbæk – som selv var elev i tre år på skigymnaset – herjet i junior-VM, og reiste nylig hjem fra Canada med to gull og en fjerdeplass.

Mathias Holbæk kan bli et av de lokale håpene foran NM på Hovden i 2025. Foto: Doug Stephen

I tillegg vant Oddersjaa – gutten Thomas Mollestad bronse. Som om ikke det er nok, har bygdas egen Storm Haugenes Pedersen, herjet i 18-årsklassen denne vinteren. Med flere pallplasser i norgescupen, og et NM-gull i sprint som størst.

Sistnevnte er fortsatt junior i 2025, mens Mollestad og Holbæk er andreårs seniorutøvere.

– Det hadde vært utrolig morsomt dersom de blir med i medaljekampen, sier Egeland.

I tillegg har Aron Rysstad fra Valle og Sondre Ramse fra Otra vist at de på gode dager kan kjempe i toppen. Tuva Lislevand, som denne sesongen er satt ut av sykdom, vil nok også ha skumle hensikter i bygda hvor hun gikk på skigymnas.

Håper på kongebesøk

Det er i Røyrvikåsen ski-NM skal foregå. Der ligger allerede det meste til rette, inkludert stadion og løypenettet.

– Det som må finpusses, er brakker og NRK-bygg, og kanskje til og med en kongetribune, sier en håpefull Egeland.

– Hva betyr det for Hovden å få arrangere NM?

– Mye, både med tanke på rekrutteringen til skisporten i kommunen, men også til skigymnaset vårt. Også ønsker vi å opprettholde Hovden som en god arrangør. I vinter skal vi for eksempel arrangere alpin-NM for masters, opplyser Egeland.