«Lørdag og søndag er det ventet lokalt mye snø, 25–50 centimeter, over cirka 300 meter. Lokalt i fjellet kan det komme mer», heter det i varselet for Vestland, Rogaland og Agder.

– Det er kraftig pålandsvind, så bygene reiser langt innover i landet. Det blir mest snø i midtre og indre strøk, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen til Bergens Tidende.

Meteorologene advarer om vanskelige kjøreforhold og ber folk beregne ekstra tid på veien, skriver Fædrelandsvennen. Beredskapsbehov vurderes fortløpende.

Farevarselet for snø gjelder blant annet Voss, Stryn, Åndalsnes, Sirdal, Hovden og Sauda.

Dårlige kjøreforhold og skredfare

Skredfaren er også størst når nedbøren er stor. Områdene fra Sunnmøre, Nordmøre, Trøndelag og opp til Helgelandskysten er spesielt utsatt. De fleste fjellovergangene i sør- og Vest-Norge er stengt eller har kolonnekjøring.

– Dette er noen av de større veistrekningene og ferdselsårene, det er ikke en uttømmende liste, sier leder for trafikkstyring og beredskap Nils Karbø i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Det er flere stengte veier og fjelloverganger som er stengt, så undersøk alltid før du reiser, og husk å kjøre etter forholdene og ta med varme klær og proviant i tilfelle noe skulle oppstå, sier han.

Fare for lyn

Været er likevel verst lenger nord. I Trøndelag og Helgeland er det ventet svært kraftige vindkast og snø gjennom lørdagen.

– Trøndelag vil helt klart merke det, og det er her det ser ut til at vi får den verste vinden, sier meteorologen til Trønder-Avisa. Vindvarselet er på oransje farenivå. Det blir også kraftige byger med snø og hagl.

– Det blir ufyselig vær, rett og slett, sier Andersen til avisen.

I tillegg er det ventet lyn i Trøndelag, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Nordland.

Lynfaren betyr at folk bør koble fra elektriske apparater, tilpasse farten etter kjøreforholdene, søke ly, unngå åpne sletter og store trær og ikke svømme eller bade.

I tillegg er det rødt eller oransje farevarsel om skred i nesten hele Nord-Norge, samt i store deler av Vestland og Møre og Romsdal.