– Echard hadde gudstjeneste på søndag, men møtte ikke til et kurs han skulle delta på i Oslo tidligere denne uka. Onsdag ble han funnet død hjemme.

Det sier Graunes tidligere ektefelle, Sigrun Helmersen til Tvedestrandsposten.

Agderposten har vært i kontakt med Helmersen og fått tillatelse til å gjengi uttalelsen.

Helmersen forteller at Graune døde brått, av sykdom.

Et stort sjokk

Graune ledet menighetene i Dypvåg i Tvedestrand i sju år før han i 2019 fikk jobben som sogneprest i Trefoldighetskirken i Arendal.

– Det er et stort sjokk og utrolig vondt at Eckhard Graune er død, sier prost Jorunn Raddum i Arendal prosti til Agderposten.

Staben i Trefoldighet menighet var samlet torsdag morgen for å være sammen og minnes Graune.

PROST: Jorunn Raddum, her avbildet i september 2022. Foto: Eline Storsæter

– Han vil være en dypt savnet kollega og prest. I dag tenker vi særlig på den nærmeste familien hans, og på alt som nå blir annerledes, sier Raddum.

Tvedestrandsposten har vært i kontakt med prost Ragnhild Floberg i Tvedestrand, der Graune virket som prest i årene før. Også hun beskriver sjokket over prestens brå bortgang.

Gjøgler og skuespiller

– Eckhard var en veldig flink prest. Han var utrolig kreativ, en kunstner, en gjøgler og en skuespiller, og var i sitt ess når han fikk brukt de sidene ved seg, sier hun til avisen:

– Det er veldig trist å miste Eckhard.

Tvedestrandsposten trekker fram 52-åringens mange roller: Han samarbeidet med Historielaget om lørdagssamlinger på Rådhuset, han holdt «kriminelle gudstjenester» under Krimfestivalen i Tvedestrand og han arrangerte huskonserter med klassisk musikk på prestegården.

Før han begynte i Trefoldighetskirken, ble Graune takket av for sine sju år «med stående applaus etter en humørfylt avskjedskonsert», skriver avisen.

Eckhard Graune kom til Norge på slutten av 1990-tallet etter å ha vokst opp på en gård i Nord-Tyskland.

Han etterlater seg to voksne barn.