KRISTIANSAND: – Dette er en utrolig vanskelig dag for de etterlatte, sier Åse Johnsen Drabløs, advokat for de etterlatte etter dobbeltdrapet i Vågsbygd, til Fædrelandsvennen.

– De takker alle for støtte og omtanke i den vanskelige tida, sier hun.

Nødetatene på åstedet kort tid etter at moren og dattera ble funnet døde. Foto: Tormod Flem Vegge

Onsdag forrige uke ble en mor (42) og hennes datter (8) funnet drept i sitt eget hjem på Nedre Slettheia i Vågsbygd i Kristiansand.

Gravfølget på vei inn mot den muslimske delen av Voie kirkegård. Foto: Tormod Flem Vegge

Kvinnens tidligere kjæreste, som også er faren til åtteåringen, er siktet for dobbeltdrapet. Politiet har brukt store ressurser for å få kontakt med mannen, som har vært etterlyst både nasjonalt og internasjonalt.

Det ble bedt bønner og utført ritualet under den muslimske begravelsen som flere hundre mennesker deltok i. Foto: Tormod Flem Vegge

Tirsdag denne uka ble det funnet en død person i sjøen i nærheten av Bragdøya. Torsdag bekreftet politiet at den omkomne er den siktede.

Torsdag ettermiddag ble ofrene etter dobbeltdrapet begravet på Voie kirkegård i Voiebyen.

– En familietragedie

Imamene Fawzi Kaied (til venstre) og Akmal Ali fra Muslimsk Union i Agder. Foto: Tormod Flem Vegge

Flere hundre mennesker møtte opp for å ta et siste farvel med moren og jenta.

– Dette er en familietragedie og et stort tap, sier Akmal Ali, imam og leder for Muslimsk Union i Agder, til Fædrelandsvennen.

– Det gjør vondt at også et uskyldig barn er rammet. Det er hjerteskjærende, påpeker han.

Gråt og bønner

Politiet var på plass med flere patruljer under begravelsen. Foto: Tormod Flem Vegge

Den muslimske begravelsen startet rundt klokka 17. På kirkegården deltok mennene i en rituell bønn, mens kvinnene deltok i en stille bønn.

Det var gråt og klage under begravelsen og summing av bønner. Det ble gitt instrukser om å gjennomføre ulike ritualer.

En sorgfull kvinne kollapset i fortvilelse på gresset. Hun fikk bistand av andre kvinner, som hjalp henne på beina igjen.

Politiet var på plass med flere patruljer på kirkegården.

– Politiet har vært på plass på bakgrunn av sakens natur, for å bidra til at det går rolig og verdig for seg. Det har det gjort, sier Anders Holt, innsatsleder ved Agder politidistrikt, etter begravelsen.

Holdt tale

Gravene til mor og datter ligger på den muslimske delen av Voie kirkegård. Foto: Tormod Flem Vegge

Kistene ble senket ned i jorda, og nære venner og slektninger dekket så kistene med jord. Deretter ble det avholdt en siste bønn ved gravene.

Akmal Ali og kollega og imam Fawzi Kaied holdt i samarbeid en tale på norsk og arabisk.

– Vi er brødre og søstre. Vi må åpne oss opp, slik at vi kan hjelpe hverandre. Vi må støtte hverandre og se i barmhjertighet til hverandre, sa Ali under talen.

Blomster på graven til åtteåringen. Foto: Tormod Flem Vegge

– Det er viktig at folk åpner seg opp for personer som imamer, fastleger og psykiatere, slik at de kan få hjelp når ting blir vanskelig, utdyper han overfor Fædrelandsvennen.

– Vi må ikke holde inne det som er vondt, understreker Kaied.

– Kom som et sjokk

Døra til boligen hvor mor og datter ble funnet drept. Den er sjekket for fingeravtrykk og forseglet av politiet. Foto: Tormod Flem Vegge

Den avdøde kvinnen (42) og den siktede mannen (46) ble skilt på muslimsk vis i begynnelsen av august.

Paret var etter norsk lov samboere, men ifølge islamske regler skal de ha vært et gift par.

Akmal Ali forteller at dobbeltdrapet har sjokkert det muslimske miljøet.

– Kvinnen ønsket å skille seg, og mannen hennes aksepterte skilsmissen. Vi kjente ikke til at det var noen spesielle konflikter mellom de to. Det skal heller ikke nære familiemedlemmer ha kjent til. Derfor kom drapene som et sjokk, sier han.

Et av minnestedene på Slettheia hvor det er lagt ned blomster og plassert lys. Bildet ble tatt torsdag. Foto: Tormod Flem Vegge

Kvinnen hadde norsk og syrisk statsborgerskap. Hun kom til Norge fra Libanon for flere år siden. Åtteåringen er født og oppvokst i Norge.

42-åringen etterlater seg to voksne døtre fra et tidligere ekteskap.