– Petter Toldnæs var veldig for åpenhet, og informasjonen gis derfor i forståelse og samråd med hans familie, forteller kommunedirektør i Grimstad kommune, Magnus Mathisen til Agderposten.

Grimstad kommune la fredag formiddag ut følgende informasjon på sine hjemmesider:

– Vår kjære kommunalsjef Petter Toldnæs har gått bort. Han valgte å avslutte livet sitt torsdag kveld. Det er i dag avholdt minnestund i kommunestyresalen på rådhuset.

Ordfører Beate Skretting fikk den triste beskjeden av kommunaldirektøren fredag morgen.

– Det har vært en veldig tung dag. Dette har preget alle. Det ble en fin minnestund på formiddagen, sier hun til Agderposten.

ORDFØRER: Beate Skretting i Grimstad. Foto: Grimstad kommune

Skretting beskriver Toldnæs som en dyktig og hyggelig person å samarbeide med. De to jobbet tett de årene Toldnæs var ansatt på rådhuset.

– Hatt stor betydning

Petter N. Toldnæs markerte seg som en tydelig profil i offentligheten i Grimstad, etter han tiltrådte som kommunikasjonssjef i 2020. Toldnæs var helt sentral i kommunens kommunikasjonsarbeid under pandemien.

– Han har hatt stor betydning for oss. Han var opptatt av åpenhet og jobbet mye med det. Vi vant blant annet åpenhetsprisen mens han var hos oss. Ellers har han gjort mye med tanke på kommunikasjon, både internt og ikke minst eksternt, skildrer Skretting.

Etter at Toldnæs ble kommunalsjef for kultur og næring jobbet han også aktivt for kulturtilbud i Fjæreheia, samt for næring på industriområdet Omre.

– Petter har vært en flott og dyktig kollega, og i sin rolle som kommunikasjonssjef har han vært et godt ansikt utad for Grimstad kommune. Petter vil bli dypt savnet. Våre varme tanker går til Petters familie og nære venner. Informasjonen er gitt i forståelse med og etter ønske fra familien, uttaler ordfører Beate Skretting og kommunedirektør Magnus Mathisen.

– Et fryktelig sjokk

Helene Falch Fladmark er Venstres ordførerkandidat i Arendal.

– Det er et fryktelig sjokk å få denne triste nyheten. Jeg har kjent ham i mange år og vi samarbeidet godt i Venstre. Petter var en utrolig fin kar, sier Fladmark til Agderposten.

– Dette er bare veldig, veldig trist. Jeg tenker først og fremst på hans nærmeste. Dette er et stort tap.

Også Venstres partileder Guri Melby er i sorg over beskjeden hun fikk fredag.

– Det står stor respekt av hans politiske virke og innsats, og jeg er uendelig takknemlig for det han har gitt til oss i Venstre og til samfunnet. Kjære Petter. Hvil i fred, skriver hun på Instagram.

– Kraftfull og kunnskapsrik

Blant dem som minnes Toldnæs er også Venstre-leder Guri Melby.

– En liberal venn har gått ut av tiden, skrev hun på Facebook fredag.

«Petter vil bli husket som en kraftfull og kunnskapsrik liberaler som kjempet for toleranse og frihet. Ikke minst var han alltid en tydelig stemme for å skape en god og trygg verden for barn å vokse opp i. Han var en brennende engasjert lokalpolitiker, en dyktig debattant og et medmenneske med mye omsorg for de rundt seg. En partikollega jeg satt stor pris på å rådføre meg med, som alltid var ærlig og rett fram. I tillegg var han den typen fyr du alltid blir glad for å havne ved siden av, en som delte av seg selv og så andre» skriver hun videre.

«Fra han engasjerte seg i Unge Venstre på 90-tallet til han i høst trådte ut av Venstres sentralstyre, hadde han tilbrakt 28 aktive år i Venstre, både lokalt og nasjonalt. Det står stor respekt av hans politiske virke og innsats, og jeg er uendelig takknemlig for det han har gitt til oss i Venstre og til samfunnet» skriver hun avslutningsvis.

Dyktig og flink

– Så ufattelig trist, skriver Arendals ordfører Robert C. Nordli, på Facebook.

– Utrolig trist. En dyktig og flink fyr. Kondolerer til familien. Hvil i fred, skriver assisterende fylkeslege Helene Rakeie på Facebook.

– Det er med tungt hjerte vi må meddele at vårt kjære bystyremedlem Petter Toldnæs har gått bort. Han valgte å avslutte livet sitt torsdag kveld, skriver Lillesands ordfører Einar Holmer-Hoven og kommunedirektør Guri Ulltveit-Moe i en melding fredag.

– Petter har vært et engasjert og profilert medlem i Lillesand bystyre. På vegne av Venstre har han frontet mange viktige saker og han har vært genuint opptatt av positiv utvikling av Lillesand. Han var en høyt verdsatt politiker i kommunen vår og vil bli dypt savnet. Våre varme tanker går til Petters familie og nære venner, skriver Holmer-Hoven og Ulltveit-Moe videre.

– Sto på barrikadene

Mange ønsket fredag å si noen ord om Petter Toldnæs etter at dødsfallet ble kjent. Hege Haraldsen, leder i Arendal på skeiva, kommenterer bortgangen slik overfor Agderposten:

«Det hører til sjeldenhetene at ens omdømme er utelukkende positivt. Likevel var det slik med Petter sitt. Vi er mange i Agder som bøyer hodene våre i sorg i dag; inklusiv de av oss i det skeive miljøet. For fem år siden kom det en nedslående rapport om skeive levekår i Agder. Dette engasjerte Petter, og han stod på barrikadene for å " - gjøre livet bedre for de som sliter - og for de som trenger å forstå" (Petter Toldnæs). Våre tanker går til Petter sin familie. Deres valg om åpenheten rundt omstendigheten til Petters død er kraftfull; i tråd med Petters engasjement og dedikasjon for åpenhet. La oss være modig nok til å se og ta vare på hverandre.»

Bystyrerepresentant for Oslo Høyre og styremedlem i Åpne Høyre, Vegard Rødseth Tokheim, skriver følgende:

– Dette var en ufattelig trist nyhet å lese. Petter har vært et forbilde og en viktig regnbuepolitiker. Mine aller varmeste tanker og tristhet til familie og venner i Venstre. Hvil nå. Så får vi andre ta tårene fatt, skriver Vegard Rødseth Tokheim.

– Hedersmenneske

– Han var et hedersmenneske og fortjener å bli husket som det, sier Tokheim til Lillesands-Posten.

Også Senter for likestilling ved Universitet i Agder har kommet med følgende uttalelse:

– I dag ble det kjent at Petter N. Toldnæs er død, 44 år gammel. Som Venstre-politiker var han en av de fremste pådriverne og støttespillerne som sørget for at vi ved Senter for likestilling fikk opprettet Kompetanseenheten for kjønns- og seksualitetsmangfold i 2020. Våre tanker går til hans familie og venner.

Petter Natanael Toldnæs (1978–2023)

Petter N. Toldnæs, født 26. mai 1978, var en norsk politiker (V) bosatt i Lillesand. Under stortingsvalget i 2017, var han Venstres førstekandidat i Aust- og Vest-Agder. Toldnæs har også vært leder for nettverket Frie Venstre siden 2017.

Toldnæs ble innvalgt som direktevalgt landsstyremedlem i Venstre i 2014, og har også organisasjonserfaring fra Kommunikasjonsforeningen. Han har tidligere vært senior kommunikasjonsrådgiver i selskapet Innoventi i Arendal.

De siste tre årene har Toldnæs vært kommunalsjef for kommunikasjon, kultur og næring i Grimstad kommune.

RÅDHUSET: Grimstad kommune flagger fredag på halv stang i forbindelse med kommunalsjefens bortgang. Foto: Marie Kalvehagen