– Nå må det skje noe raskt, sier Frps Helge André Njåstad.

I spørretimen på Stortinget onsdag, hudflettet han kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) for å ikke gjøre mer for nærbutikkene, som sliter med høye strømregninger.

– Bare i min hjemkommune Austevoll er det én butikk som har lagt ned på grunn av strømprisene, og det er flere andre som sliter. Den butikken som tok først kontakt med meg, i Bakkasund, forteller at de hadde strømregninger på 12.000 kroner før. Nå er det 60.000 kroner, sier Njåstad.

Nødrop fra nærbutikker

Tidligere i uken sendte over 80 nærbutikker ut et kraftig nødrop. Mange av dem hevder å nærme seg konkursens rand. Det er snakk om butikker fra kjedene Nærbutikken, Matkroken, Snarkjøp, Joker og Coop Marked i hele Sør-Norge. Butikkene viser til at de ble definert som samfunnskritiske under pandemien.

– Uten dagligvarebutikken stopper Bygde-Norge, skriver de i nødropet.

Distriktsministeren svarer at regjeringen allerede har lansert en nasjonal støtteordning for næringslivet for å hjelpe bedrifter som sliter med høye strømutgifter.

– Samtidig følger vi situasjonen tett og vurderer løpende behovet for nye tiltak, sier Gjelsvik.

Frp etterlyser handling

Njåstad er forundret over at distriktenes parti, Senterpartiet, ikke gjør mer for nærbutikkene.

– Det er litt rart. Går vi ett år tilbake, så var Senterpartiet veldig opptatt av Distrikts-Norge. De var bekymret for alt. Og nå står vi her etter at Sp kom i regjering, og det er Fremskrittspartiet som er opptatt av butikkdød i distriktene. Det er vi som advarer om dette, sier Njåstad.

Han mener regjeringen bør bevilge mer penger til Merkur-programmet, som allerede deler ut støtte til nærbutikkene.

– Strømstøtteordningen var for dårlig, men Merkur-ordningen er et verktøy man kan bruke, sier han.

Selv om kommunal- og distriktsministeren ikke har penger å bevilge nå, utelukker han heller ikke at det kan komme noe i framtiden.

– Det godt være at det er behov for både forsterkede tiltak, og nye tiltak, utover det vi så langt har lansert. Det vil vi i så fall komme tilbake til, sier Gjelsvik.