KRISTIANSAND: Det er utrolig gøy at vi har fått sumatraorangutanger i Dyreparken. Dette er en kritisk truet dyreart som vi ønsker å være med å bevare. Nå kan vi vise frem to ulike orangutangarter til gjestene våre og belyse de utfordringene orangutangene står overfor, sier biolog i Dyreparken, Helene Axelsen, i en pressemelding.

Det var natt til søndag at de to første sumatraorangutangene, en hunn og en hann kom til Dyreparken.

Det opplyser Dyreparken i pressemelding tirsdag morgen.

Hannen Dwi kommer fra Zoo Amnéville i Frankrike. Foto: Zoo Amnéville

Kommer fra Frankrike og Sveits

Hannen heter Dwi, er ti år gammel og kommer fra Zoo Amnéville i Frankrike. Hunnen heter Mimpi, er også ti år gammel og kommer fra Zoo Zürich i Sveits.

Disse artene er utrydningstruet, og kommer som følge av det internasjonale bevaringsprogrammet som de er en del av.

Biolog Helene Axelsen forteller at målet er av de nye sumatraorangutangene skal få barn sammen, men at det vil ta lang tid. Foto: Jacob J. Buchard

– Gleder meg til å bli kjent med dem

De nye sumatraorangutangene kjenner ikke hverandre fra før, og skal først bli kjent i sitt nye område før de introduseres for hverandre.

– Dwi og Mimpi kommer fra to forskjellige dyreparker og kjenner hverandre ikke fra før, men vi håper de skal like hverandre og kan bli en støtte for hverandre ganske fort. Vi kommer til å ta en dag av gangen, og se hvordan de reagerer både overfor oss, nytt miljø og hverandre. Vi kommer til å slippe dem sammen når det ser ut som de ønsker det. Jeg gleder meg til å bli kjent med dem, sier dyrepasser Hildegunn Johannesen i pressemeldingen.

Her kommer Dwi til Dyreparken i buret sitt tidlig om morgenen søndag. Foto: Dyreparken

Skal få unger

Målet er at organgutangene skal få unger.

– Målet er at Dwi og Mimpi skal få unger, og det er derfor vi har mottatt dem. Men dette kommer nok til å ta litt tid, for paret er ungt, sier Axelsen.

Sumatraorangutangen er en menneskeape som tilhører slekten orangutanger. Sumatraorangutangene er noe tynnere enn borneoorangutanger, har lengre ansikt og lengre hår med en blekere rødfarge.

Orangutanger lever i regnskogen i Sørøst-Asia på øyene Sumatra og Borneo, men sumatraorangutangen lever bare på Sumatra.

Sumatraorangutangen Mimpi er ti år gammel og kommer fra Zoo Zürich i Sveits. Foto: Zoo Zürich, Enzo Franchini.