– Som rusmisbruker har en ikke alltid så store tanker om seg selv. Det stikker i brystet når eldre damer trekker håndvesken til seg ved synet av meg, sier Rolf-Arne Hamre om hvordan det noen ganger oppleves å være selger av gatemagasin i Arendal.

– Derfor har det da også vært så ekstra rørende å møte all den støtten og omtanken folk har vist meg etter det som skjedde, legger han til med et varmt smil.

I mai skrev Agderposten at 48-åringen fra Arendal var blitt lagt i koma etter at han var blitt slått ned utenfor sin egen bolig.

Henlagt

Nå er saken henlagt fordi det, ifølge henleggelsen fra politiet, «ikke er fremkommet tilstrekkelig opplysninger til å identifisere gjerningsmannen».

– Jeg må bare godta dette, sier Rolf-Arne Hamre som – på grunn av de alvorlige skadene han ble påført – heller ikke husker mye av den aktuelle hendelsen.

– Først var det to maskerte menn som gikk på meg. Disse klarte jeg å parere. Men så kom det en eller to til og slo meg i bakken, mener han å huske.

Slagene traff ham i brystet, mellom skulderbladene og nedre del av ryggen.

Den 48 år gamle selgeren av Gatemagasinet MOT har tidligere spekulert i om det kan ha vært andre gateselgere som sto bak ugjerningen for å få ham vekk.

Han skal også tidligere ha fått trusler om å holde seg unna visse områder i Arendal, men vet ikke om det er noen sammenheng mellom truslene og det han nå selv ble utsatt for.

Tøft å klare seg

Mens Rolf-Arne Hamre tidligere var en fast del av gatebildet i Arendal, der han gikk rundt og solgte Gatemagasinet MOT, har han nå måttet trappe kraftig ned.

På grunn av senskadene han fortsatt sliter med etter den rå og brutale volden.

– Salget av gatemagasinet var et kjærkomment tilskudd til trygden, sier Rolf-Arne Hamre som innrømmer at han fortsatt sliter med rus.

Men nå i mye mindre grad enn tidligere.

– Nå klarer jeg i hvert fall å gå forbi øl-hyllene, når jeg er på butikken for å kjøpe meg mat, smiler han.

Økonomistyringen er det i stor grad NAV som tar seg av.

De 500 kronene han selv får tildelt av trygden, tre ganger i uken, til sammen 6.000 kroner i måneden, holder likevel ikke til alt.

– Det er derfor tøft å måtte klare seg uten disse pengene fra salget av bladet, sier gateselgeren om livet etter at han ble utskrevet fra sykehuset.

Der han ble liggende ni dager i kunstig koma.

Vil bli rusfri

Egentlig ønsker han å bli helt rusfri. Og finne seg en deltidsjobb.

– Kanskje som ansatt på et delelager, som jeg utdannet meg til før rusen tok meg, filosoferer han.

Med en ADHD-diagnose opplevde han allerede fra ung alder å føle seg annerledes.

Rus og psykiatri følger gjerne i kjølvannet av en ADHD-diagnose, og plutselig hadde livet hans tatt en helt annen retning.

– Når en har så sterk ADHD som jeg har, og kjeften går i ett, mister en fort venner, minnes han i dag.

– Men jeg snakker med TV-en, og katten, legger han til med et smil.

Faller mellom stoler

I den fine leiligheten han har klart å holde på, den til 2 millioner kroner, har han nå kun drøye en million kroner i gjeld.

– Grunnlaget for et nytt liv – uten bruk av rusmidler, har jeg derfor, smiler han.

Aller helst vil Rolf-Arne Hamre gå på Ritalin eller andre medisiner for ADHD-diagnosen sin, som det første skrittet mot en deltidsjobb. Og kanskje endelig kunne ta lappen. Men da er kravet at han over en lengre periode har levert rusfrie prøver.

Dermed havner han, som han selv opplever det, mellom to stoler etter å ha selvmedisinert seg selv i så mange år.

Men – som han ettertenksomt legger til:

– Dette skal jeg klare …