– Lenge før dette hadde jeg bedt om permisjon uten lønn fra og med august for å drive valgkamp i Skien fram til valget i september. Nå har jeg informert Statsministerens kontor om at jeg ikke ønsker permisjon, men at jeg ønsker å fratre permanent for å ha en forutsigbar hverdag også etter valget i Skien, skriver Bohmann i en e-post til Varden.

Ap-politikeren melder det samme på sin Facebook-side, mandag ettermiddag. Bakgrunnen er saken om sjefen hans, Anette Trettebergstuen, sin inhabilitet og at hun har trukket seg som statsråd.

– Jeg har i dag gitt beskjed om at jeg ikke ønsker å fortsette som statssekretær. For meg blir det dermed en ukes tidligere ferie enn jeg hadde trodd, og i stedet for permisjon etter sommeren ønsker jeg nå å flytte tilbake til den fine, lille flokken min permanent.

– Folkevalgte er avhengig av tillit, og når man ikke har det, så kan man ikke fortsette. Det viste kulturministeren klokt på fredag ved å gå av umiddelbart. Så kan alle tro og tenke hva man vil, men jeg vet jo – at hadde vi visst, så hadde det ikke skjedd, skriver Bohmann på Facebook.

– Åpenbart inhabil

Varden stilte Bohmann en rekke spørsmål per e-post mandag, før han gikk ut på Facebook for fortalte om sin egen avgang:

– Du skrev selv på FB at «når en statsråd er inhabil er også statssekretæren inhabil. Så her burde opplagt verken statsråden foreslått, eller jeg videreformidlet.» Hvorfor sendte du likevel e-posten likevel?

– For meg var det åpenbart at statsråden var inhabil, og det lå til grunn når jeg videreformidlet. Så er den ordinære prosessen at etter det kommer forslag om styremedlemmer, gjør embetsverket en vurdering av kompetanse, geografi og kjønn, hvorav saken sendes tilbake igjen i saksbehandlingssystemet for beslutning. Det skjedde ikke her, men ble muntlig orientert om i et møte jeg ikke var til stede.

– Statsråden burde ikke foreslått, og jeg burde ikke videreformidlet, men jeg er glad det blir en gjennomgang av rutiner og praksis i departementet. Det er nok for mange som har antatt at «andre passer på», og det skal man ikke. Faktum er at vi opplagt skulle ha kvalitetssikret at habilitetsreglene ble fulgt, og det er kun vårt ansvar, skriver Bohmann.

Trettebergstuens oppnevnelse av Bård Nylund er en av årsakene til at hun trakk seg. Bohmann forteller at han satt i sentralstyret til LLH med Nylund i 2010.

– Jeg vet hvem han er, men kjenner ham ikke godt. Vår siste kommunikasjon oss imellom var da han skrev en gratulasjonshilsen da jeg ble utnevnt som statssekretær.

– Skal gå gjennom praksis

– Du skriver videre at «Den ordinære prosessen er tradisjonelt at politisk ledelse foreslår kandidater, dernest kommer anbefaling til styresammensetninger tilbake for beslutning etter at avdelingen vurderer kjønn, kompetanse, geografi mv. for formell beslutning. Dette skjedde ikke her, og det er det vårt ansvar å påse naturligvis.» Har den ordinære prosessen også vært at man foreslår kandidater man har et nært vennskap med?

– Praksis i departementet var slik jeg beskriver. Politisk ledelse var ofte med å foreslå kandidater, og at departementet tok seg av videre saksbehandling hvor man vurderte hvem som var best egnet til ulike verv.

– Når departementet deretter la fram forslag på konkrete personer, måtte politisk ledelse til enhver tid vurdere vår egen habilitet. Jeg har ikke vært med å utnevne personer jeg har et nært forhold til. Departementet sier nå at de skal gå gjennom all sin praksis for å påse at habilitet alltid ivaretas. Det er klokt.

Nær relasjon

Bohmann forteller at han naturligvis har fått en nær relasjon til Trettebergstuen, etter å ha jobbet sammen i 1,5 år.

– Anette er et menneske som jeg setter stor pris på. Det har derfor vært naturlig for meg å være der for henne, både som kollega og venn, hele den siste uka. Jeg er ikke bare en medgangsvenn, men også når det stormer. Så vi har naturlig nok brukt mye tid sammen i politisk ledelse både før og etter fredag.