– Jeg hadde behov for å be en advokat se på lovligheten i kommunens reaksjoner på min uttalelse til Agderposten, ettersom jeg selv reagerer sterkt på måten de agerte på, sier Kari Nomeland-Strømsøe.

I januar kunne Nomeland-Strømsøe fortelle Agderposten at hun hadde varslet statsforvalteren etter hun ble informert om at hennes helseopplysninger var delt, angivelig av tidligere kommuneoverlege i Bykle og Valle, Benedicte Severinsen.

SISTE: Statsforvalteren i Agders konklusjon ble til slutt at den tidligere kommuneoverlegen i Bykle og Valle, Benedikte Severinsen, har delt opplysninger om Nomeland-Strømsøes helse. Legen skal imidlertid ikke ha fått opplysningene i kraft av å være helsepersonell, eller fordi hun var politikerens lege. Derfor mener statsforvalteren heller ikke at taushetsplikten er brutt.

VARSLET: Kari Nomeland-Strømsøe har varslet statsforvalteren etter hun ble informert om at hennes helseopplysninger var delt. Foto: Johs. Bjørkeli

Nomeland-Strømsøe, som er Sp-politiker i kommunen, var én av fire som på den tiden hadde varslet statsforvalteren om den tidligere kommuneoverlegen.

Diskutert i direktesendt møte

Selv om statsforvalteren ennå ikke har gitt sin konklusjon, ble Nomeland-Strømsøe kraftig kritisert etter artikkelen. Den mest uttalte kritikken møtte hun i et direktesendt formannskapsmøte 19. januar, hvor hovedtaleren var ordfører Jon Rolf Næss.

– Jeg må si at jeg reagerer på at man går ut i mediene på den måten. Jeg synes det er en brutal atferd når ansatte gjør det, sa Næss i møtet.

Nomeland-Strømsøe ba om å få fratre møtet, men ordføreren ba henne bli sittende.

REFSET: I dette formannskapsmøte, 19. mars i år, møtte Kari Nomeland-Strømsøe (i hvit genser til venstre) hardt kritikk. Foran med ryggen til sitter ordfører Jon Rolf Næss og kommunedirektør Karina Sloth. Foto: Johs. Bjørkeli

Kritikken stoppet ikke med det. Etter møtet sendte ordfører og kommunedirektør ut et åpent brev til innbyggerne der det ble vist til artikkelen med Nomeland-Strømsøe.

I brevet presiserer det at det er satt i gang «en prosess for å få bukt med ukulturen ein gong for alle. Denne prosessen kjem til å vere krevjande for mange».

Fikk 30.000 av private

Nå har altså Nomeland-Strømsøe besluttet å engasjere advokat John Christian Elden som følge av behandlingen. Det viser et brev til ordfører Jon Rolf Næss og kommunedirektør Karina Sloth, som Agderposten har fått innsyn i via postlistene.

– Jeg mener hun har en god sak der ordføreren har tatt for mye Møllers Tran, sier Elden.

Advokatregningen er delvis dekket ved hjelp av 30.000 kroner Nomeland-Strømsøe har fått i privat donasjon av to uavhengige personer som har engasjert seg saken.

– Først og fremst ønsker jeg å bidra til å skape en refleksjon omkring hva som skaper godt samarbeidsklima og godt omdømme, samt unngå at dette skjer igjen i fremtiden, sier Nomeland-Strømsøe videre.

I brevet signert av advokat Elden, med tittelen «Ytringsfrihet og varsling i Bykle kommune», møter ordfører og kommunedirektør hard kritikk:

«Etter mitt syn kan reaksjonene hun har møtt ansees som gjengjeldelser av en karakter som kan være ulovlig eller i alle fall uforenelig med den rolle ordfører og kommuneledelsen har for å legge til rette for offentlig debatt», heter det i brevet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Pool/NTB

På kant med ytringsfriheten

Elden oppfordrer kommunen til å beskrive hva det innebærer at det er satt i gang «en prosess for å få bukt med ukultur», konsekvensene prosessen vil få, samt hvordan kommunen har vurdert det i lys av ytringsfriheten.

Advokaten skriver videre at ordfører og kommunen bør være varsom med å legge føringer for hvordan en innbygger skal ytre seg.

– Respekt for ytringsfrihet er forutsetningen for all opplyst samfunnsdebatt. Jeg mener kommunen har gått for langt i å forsøke å begrense Nomeland-Strømsøe å uttrykke sin mening som privatperson, om temaer av stor samfunnsmessig betydning, sier Elden.

Erstatningskrav

Videre oppfordres kommuneledelsen til å anlegge en mindre konfliktorientert tilnærming til saklig og forsvarlige ytringer.

– Kommunens utspill tilspisser konflikten. Vi vil fremover forsøke å gå i dialog med kommunen for å unngå at konflikten eskalerer, sier Elden.

Mot slutten av brevet antydes det at erstatningskrav er et tiltak de kan vurdere.

«At ordfører og/eller kommunaldirektør trår over grensene for sin rolle og myndighet, vil etter omstendighetene kunne møtes med rettslige skritt», skriver Elden videre.

AVVENTER TILBAKEMELDING: Nomeland-Strømsøe har ennå ikke besluttet om hun skal fremme erstatningskrav. Foto: Johs. Bjørkeli

På spørsmål fra Agderposten om Nomeland-Strømsøe har vurdert å fremme erstatningskrav, svarer hun:

– Det har jeg ikke tatt stilling til på det nåværende tidspunkt, vi må først avvente kommunens tilbakemelding, sier Nomeland-Strømsøe.

– Ingen arbeidstaker

Agderposten har kontaktet ordfører og kommunedirektør for en kommentar. Ingen av dem ønsker å kommentere saken, men henviser til et brev fra deres advokat Gro Hamre i Advokatfirmaet Tofte.

I brevet, som er sendt til Elden og Nomeland-Strømsøe, presiserer Hamre innledningsvis at Nomeland-Strømsøe ikke er en arbeidstaker i kommunen, og at hun derfor ikke har krav på beskyttelse som «varsler» etter arbeidsmiljøloven.

Elden er enig i at arbeidsmiljølovens regler ikke er gjeldende i Nomeland-Strømsøe sin situasjon, men understreker at det har han heller aldri hevdet.

– Nomeland-Strømsøe kan allikevel betegnes om varsler, selv om hun ikke faller inn under de særlige reglene i arbeidsmiljøloven, forteller Elden.

IKKE KOMMENTERE: Ordfører i Bykle, Jon Rolf Næss, vil ikke kommentere saken til Agderposten.

Må tåle kritikk

I brevet fra Hamre poengteres det at Nomeland-Strømsøe som kommunestyrerepresentant er arbeidsgiver for kommuneoverlegen, og at hun ikke kan påstå å ha ytret seg som privatperson.

Det bemerkes også at hun som politiker må tåle kritikk.

Hva gjelder den varslede prosessen, hevdes det at den ikke er et resultat av kun denne saken, men en følge av en ukultur over lengre tid. Prosessen innebærer for øvrig fire temakvelder hvor formålet er å «styrke samhandlinga mellom administrativt og politisk nivå».

Det presiseres også at ordfører og kommunedirektør gjorde som de gjorde for å ivareta kommuneoverlegen, og at de ikke har noen intensjon om å tilspisse eller forverre situasjonen i kommunen.