Det er et sikkert vårtegn at håndverkere kommer på døra og vil gjøre arbeid på hus og hytter. Det siste året har også mange kjent på at mye av lønna blir spist opp av de økte strøm- og matprisene.

– Da kan det være ekstra fristende å ta imot et tilsynelatende prisgunstig tilbud. Men sier du ja, kan det bli en kostbar affære for deg, sier lederen for a-krimsenteret i Agder, Øyvind Lorentzen i en pressemelding.

Stadig nye «feil»

Håndverkerne som fremstår både sympatiske og tillitsvekkende, er i realiteten ofte kriminelle aktører forteller Lorentzen videre.

– Så snart de har satt i gang med jobben, oppdager de plutselig alvorlige «feil» som de sterkt oppfordrer deg til å utbedre. det som startet som et tilbud om å gjøre en jobb for ti-tjuetusen kroner ender fort opp med at du punger ut hundretusenvis.

I tillegg utnytter håndverkerne sine arbeidere til egen vinning, og unndrar skatt og avgift i millionklassen. Slik blir du også uforvarende med på å støtte arbeidslivskriminalitet.

Spesielt etter eldre

De oppsøkende håndverkerne kartlegger geografiske områder i forkant, slik at de vet hvilke boliger som er attraktive.

– Særlig eldre mennesker i eneboliger er utsatt. I tillegg ser vi at de benytter seg av tjenesteformidlere på internett, forteller Lorentzen – og gir følgende råd:

– Sjekk at et selskap er innmeldt i MVA-registeret, og pass på å få en skriftlig kontrakt før håndverkerne starter på jobben.

Slik kjøper du håndverkstjenester trygt

handlehvitt.no finner du flere tips og råd for hva du må passe på når du skal hyre inn håndverkere.

skatteetaten.no/tettpa/veileder finner du en konkret veileder for hvordan du skal gå frem for å kjøpe håndverkertjenester.

Observerer du omreisende håndverkere i ditt nabolag, ønsker a-krimsenteret tips om dette. Her kan du tipse:

Tips Skatteetaten om skatte- og avgiftsunndragelser

Tips oss - Arbeidstilsynet

Tips politiet – Politiet.no

Trygdesvindel - nav.no