Onsdag morgen i 6-tiden kunne politiets operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane fortelle til Agderposten at hunden, som hadde sittet fast på en fjellhylle på Hovden siden tirsdag ettermiddag, skulle ha blitt reddet ut i løpet av natten.

– Vi har fått beskjed om at hunden er hentet ned av to personer. Vi har ikke kommet i kontakt med hundeeier ennå, og kan ikke verfisere dette, men refererer det vi har fått opplyst, sa Kleivane da.

Agderposten har snakket med Idar Byremo, som kan bekrefte at han var en av to som reddet ut hunden natt til onsdag. Byremo er selv hundeeier, og kjente veldig på at han hadde lyst til å gjøre noe for hunden som redningsmannskapene utover tirsdagen anså det som for farlig å redde ut.

– Det var ikke greit dette, å la den stå der og fryse ihjel. Det er pining. Da hadde det nesten vært bedre å gjøre noe annet, sier Byremo.

SATT FAST: Privatpersoner forsøkte å redde hunden som satte seg fast i fjellet på Hovden tirsdag ettermiddag etter at politiet ga opp redningsaksjonen. Foto: privat tipser

Han har hytte på Hovden, og sammen med en kollega la han ut på den flere timer lange ferden mot fjellhyllen i 23-tiden tirsdag kveld. Det tok dem om lag to timer å komme frem til stedet.

– Vi tok med oss selesikring og diverse, og fikk festet oss til fjellet som stakk opp. Deretter firte jeg ned kompisen min, skildrer Byremo.

Sammen med kameraten fikk de festet en løkke av tauet rundt hodet på hunden og løftet den opp.

– I ferd med å gi opp

Og det var helt i siste liten, ifølge hundens redningsmann.

– Det var rart, for det var akkurat som om du kunne høre at den var i ferd med å gi opp. Den lagde mindre og mindre lyd, og til slutt bare sto den der. Så dette var helt i siste liten, forteller Byremo.

– Det var like før den sluknet. Vi bar den hele veien ned, og måtte bytte på å bære den, fortsetter han.

Siden de ikke hadde info om hvem hundeeier er, ble hunden værende hos Dyremo gjennom natten. Den fikk i seg både hamburger, hundemat og vann da de var fremme på hytta litt over klokken 3 natt til onsdag.

MEDTATT: – En sliten hund, slår Idar Byremo fast. Her ligger den på soverommet hans etter redningsaksjonen. Foto: Privat

– Etter det gikk den inn på soverommet mitt og sluknet. Jeg har sittet noen timer nå og fulgt med den, forteller Byremo.

– Hva tenker du om at redningsmannskapene vurderte området som rasfarlig og for farlig til å ta seg inn i?

– Jeg vil absolutt ikke si det var noen fare da vi var der. Vi sjekket snøen, temperatur og forhold. Kanskje var det mildere og verre på dagtid, ikke vet jeg, svarer Byremo.

– Jeg synes det var rart at de ikke gikk inn, men sånn er det. Vi så ikke på det som noe problem. Og hadde det rast, hadde vi vært festet. Og raset hadde gått i ingenmannsland, det var ikke noe bebyggelse eller annet i nærheten, forklarer Byremo videre.

Foto: Privat

Gjeforent med eier

Til Fædrelandsvennen i 7-tiden onsdag morgen forteller operasjonsleder Knut Odde i Agder-politiet at de er glade for at saken fikk en lykkelig slutt.

– Vi er først og fremst glad for at hunden er i trygghet, sier han.

Odde forteller at han registrerer at privatpersoner trosset fjellgruppas fjellsikringsvurdering.

– De trossa rådene som ble gitt, og det ble gjort på egen risiko. Når det er sagt er vi lykkelige for at alt er gått bra, sier operasjonslederen.

Han forteller at politiet forsøkte å skaffe luftressurser til en eventuell redningsaksjon i løpet av tirsdagen. Tilbakemeldingene var at slike ressurser var forbeholdt redning av mennesker.

– Er hund og eier nå gjenforent?

– Ja. Hund og eier er blitt gjenforent i morgentimene onsdag, sier Odde.

Han forteller at eieren ønsker fred og ro rundt saken etter mye oppmerksomhet rundt hendelsen det siste døgnet, og derfor ikke ønsker å snakke med media.

Forbigående varslet

Det var like før klokken 13.30 tirsdag at politiet fikk melding om at hunden hadde falt gjennom en skavl på en fjelltopp på Lisle Storenut på Hovden i Setesdal.

– Hunden er i skårfeste på en hylle under skavlen, fortalte politiets operasjonsleder Knut Odde.

Ifølge politiet var det forbigående i området som varslet politiet da de plutselig ikke kunne se hunden og eieren lenger, og ble bekymret.

Fryktet skred

Hundens eier var på vei opp i området for å redde ut hunden, men politiet fikk avverget dette.

– Det kunne blitt enda skumlere om eier hadde beveget seg inn i dette farlige området. Men nå har vi fått ut alle av området, fortalte operasjonsleder Odde litt tidligere på ettermiddagen.

Politiet fikk haik med en skuter fra Hovden alpinsenter og opp til eier. Her prøvde de å legge en plan for hvordan de skulle få hunden ut av området, men politiet så tidlig at en slik redningsaksjon ville innebære mye risiko.

– Det anses som for farlig å ta seg inn til hunden både ovenfra og nedenfra, uttalte Odde.

Det var nemlig fare for at skavlen kan bryte og falle ned, og dermed utløse skred.

Det er stor skredfare i fjellet nå. Hovden alpinsenter sendte tirsdag ut e-post til alle sine kunder med varsel om dette.

– For farlig

Rundt klokken 16 annonserte politiet at de gir opp å redde ned hunden.

Det skulle være mulig for hunden å hoppe ned fra platået, men forsøkene på å lokke den til det førte ikke fram.

– Noen må gjøre noe

Det tok ikke lang tid fra politiet meldte om at de avbrøt redningsaksjonen til det ble observert en eller flere personer som prøvde å ta seg inn i området der hunden var.

– Politiet mottar melding om person/er som beveger seg inn i farlig område der hunden befinner seg, opplyste politiet like før 19.30 tirsdag kveld.

På Twitter ba de folk respektere de vurderingene som er gjort.

– Det er ikke mulig å gå inn i området på grunn av rasfare, opplyste de på Twitter.

– Noen må dessverre gjøre noe når de som bør gjøre noe ikke gjør det, var det en som kommenterer på politiets innlegg.

Samlet inn en halv mill.

Det var et enormt engasjement rundt hunden tirsdag. Marit Therese Gustavsen tok dermed saken i egne hender, og opprettet en Spleis.

– Jeg ble veldig provosert da politiet ga opp så fort, sier Marit Therese Gustavsen fra Halden.

Hun er verken på Hovden eller kjenner de som eier hunden som sitter fast på fjellet, hun er bare veldig glad i hunder – og har to stykker selv.

– Jeg syns det er så vondt at den bare er satt der for å dø. Bare fordi det er hund så gjør de ikke mer, sa Marit Therese tirsdag kveld.

VIL HJELPE: Marit Therese Gustavsen er damen bak spleisaksjonen for å hjelpe den stakkars hunden som ikke kommer seg ned fra en fjellknaus på Hovden. Foto: privat

«Redd hunden på fjellknausen» heter den digitale innsamlingsaksjonen. Og det er det tydeligvis mange som vil være med på.

I løpet av et par timer hadde 1.645 mennesker gitt penger, og bidragene tikket inn for hvert sekund som går; På den første halvannen timen hadde Marit Therese samlet inn nesten 250.000 kroner. Ondag morgen hadde beløpet økt til nesten en halv million kroner; 485.387 kroner fra 3.488 givere.

– Jeg har aldri vært borte i et så stort engasjement før. Det er veldig gøy, men for å være ærlig blir jeg litt svett også. Jeg ante ikke at vi skulle få inn så mye penger, sier hun.

Marit Therese presiserer at dette ikke er svindel og skam, slik noen har beskyldt henne for i sosiale medier.

– Dersom hunden kommer ned på egen hånd vil pengene doneres til en veldedig organisasjon, eller så gir jeg pengene til de som redder den – Røde Kors for eksempel, sa hun tirsdag kveld.

Redningsleder i Hovedredningssentralen, Per Hognaland, sa sent tirsdag kveld til VG at spleisen er en fin tanke, men at en redningsaksjon rett og slett er for farlig.

– Det er ikke trygt for mannskapet på grunn av skredfaren. Det er ikke snakk om vond vilje, men rett og slett at vi må forholde oss til vårt mandat. Vi må være klar hvis noen mennesker trenger hjelp, saHognaland.