– Det er urovekkende tall. Det er supert at det er 183 flere som er blitt tatt, tenker vi. Og så har vi selvfølgelig et ønske om å ta enda flere, sier Anders Skavdal Havdal, generalsekretær i MA - Rusfri Trafikk.

Hittil i år er det Agder politidistrikt som har den største økningen i landet med 183 flere anmeldelser enn i fjor. Det mener Havdal gjenspeiler hvor stor innsats utrykningspolitiet (UP) har hatt i området.

– Utfordringen ligger i alle dem som ikke ble stoppet. Hver enkelt av dem var en potensiell trafikkulykke som ventet på å skje, sier han.

Økt kompetanse og bedre utstyr

På landsbasis har 8879 personer blitt anmeldt til nå i 2023 for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand. Det er 15 personer mer enn fjoråret.

Av 13 politidistrikt er det i tillegg til Agder fem andre politidistrikt som har hatt en økning. Det er Oslo, Innlandet, Vest, Møre og Romsdal og Finnmark.

Morten Isaksen (t.v.) her avbildet sammen med politibetjent Kjell Landa da UP hadde fartskontroll på Travparkveien i september. Foto: Torbjørn Witzøe

– Jeg tror det har vært tålig like mange kontroller i år sammenlignet med tidligere år, men at man har blitt flinkere på å ha noe mer målrettede kontroller.

Det sier Morten Isaksen, distriktssjef for UP Agder. Han forteller at det har vært et forsterket fokus på å avdekke ruskjøring, samt at man har fått bedre metoder for å avdekke andre rusmidler enn alkohol.

– Kompetanse og utstyr har økt spesielt i UP. Vi konstaterer at vi avdekker flere. Om det skyldes at flere kjører ruspåvirket eller om vi tar flere har jeg ikke grunnlag for å si ut ifra de tallene, sier distriktssjefen.

Store mørketall

Ifølge Isaksen tar de ruskjørere både i trafikkontroller og ved å stanse dem i trafikken ved mistanke om at bilføreren kjører ruspåvirket.

Senest natt til torsdag ble tre forskjellige bilførere anmeldt for å ha kjørt ruspåvirket. Den ene i Lillesand og de to andre i Kristiansand.

To av disse hadde heller ikke gyldig førerkort.

– Det er helt klart ganske store mørketall, sier han.