Journalist-teamet i Agderposten Marie N. Kalvehagen og Grete Helgebø fikk under lørdagens utdeling av Sørlandets pressepris, hederlig omtale for artikkelen «De glemte kvinnene».

Artikkelen handler om forholdene ved kvinnefengsler på Sørlandet, og avdekker store forskjeller i hvordan kvinnelige og mannlige innsatte blir behandlet.

FLERE NOMINASJONER: Også journalistene Sindre Haugen Mehl og Tarald Reinholt Aas var nominert til pressepris, men nådde ikke helt opp. Sjefredaktør Katrine Lia (bak til venstre) og nyhetsredaktør Pål Yngve Berg (til høyre) var fornøyde med kveldens utmerkelse. Foto: Agderposten

Mye graving i offentlige dokumenter

Agderpostens sjefredaktør Katrine Lia er glad på for at prosjektet fikk oppmerksomhet og hederlig omtale fra juryen.

– Dette prosjektet er til kjernen av samfunnsoppdraget vårt. Det er en gruppe i samfunnet vårt som får liten oppmerksomhet, og vi har brukt mye tid på graving i offentlige dokumenter og snakket med kilder på innsiden for å få belyst denne saken, sier hun, og legger til:

– Gjennom dette journalistiske prosjektet har vi dokumentert at kvinner i fengsel på Agder har større psykiske utfordringer enn menn, og at de får dårligere behandling. Nå håper jeg at flere merker seg både artiklene og prisen, og bidrar til at situasjonen og ressursene kan endres, slik at flere kvinner får hjelp, sier sjefredaktøren.

Midt i samfunnsoppdraget

Juryen ved leder Geir Christian Johannesen begrunner utmerkelsen slik:

«Noen saker er vanskeligere å ta tak i enn andre. Noen temaer er vanskeligere å se enn andre. I denne saken har Agderposten-journalister møtt på utfordringer på flere nivåer, men har valgt å holde tak for å gi oss en viktig sak.

Hvor ofte blir faktasjekken din forsinket, ikke av en kontrollerende PR-vokter, men av at kilden er på rømmen?

Journalistene går i dybden, og presenterer leserne for saklig informasjon om kvinner som soner i fengsel og psykiske utfordringer, og vi går et par hakk forbi meninger og enkel synsing.

Vi er midt i journalistikkens samfunnsoppdrag når vi forteller historiene til de menneskene vi helst ikke vil tenke så mye på. Dette er «de minste» i samfunnet, og juryen vil berømme journalistene for bidraget som er gjort gjennom å møte dem og løfte fram ikke bare utfordringene med dem, men også deres utfordringer.»

Tre nominasjoner

Agderposten var nominert til Sørlandets pressepris i kategoriene årets digitale presentasjon for podkast-serien «Kampen om Hove», årets feature for reportasjen «Han var A-laget, så ble han skutt» og årets sak for «De glemte kvinnene».

I sistnevnte kategori fikk altså graveduen i Agderposten hederlig omtale, mens førsteplassen gikk til Fædrelandsvennen for graveprosjektet «KSI».