Mandag formiddag startet rettssaken mot en 50 år gammel kvinne som i Agder tingrett står tiltalt for å ha sovnet fra en sigarett i leiligheten kommunen har plassert henne på Torbjørnsbu gård.

Stedet går også under betegnelsene Blå Kors og Natthjemmet i Arendal.

I tillegg til uforsiktig omgang med brennbare materialer, etter å ha sovnet fra en sigarett på sengen, står kvinnen også tiltalt for å ha truet de ansatte som arbeider på Natthjemmet med at hun skulle drepe dem.

Angivelig fordi hun var misfornøyd over å måtte vente mens de ansatte gjorde seg ferdig med et vaktskifte. Som en følge av de angivelige drapstruslene måtte tre ansatte låse seg inn på vaktrommet fram til politiet kom til stedet.

25 beboere

Da straffesaken mot kvinnen startet i Agder tingrett mandag formiddag, ville hun selv ikke møte.

Saken ble derfor gjennomført uten at hun selv var til stede i retten.

Nylig var helsekomiteen i Arendal på inspeksjon av forholdene på Torbjørnsbu gård.

Arendal kommune skal før jul vedta en ny rusplan. I forbindelse med dette arbeidet ønsket de folkevalgte å finne ut om tilbudet til de svakeste – mennesker med liten eller ingen boevne – er godt nok.

Agderposten har også tidligere dokumentert boforholdene i bofellesskapet og i de såkalte konteiner-brakkene på Torbjørnsbu gård som til sammen huser rundt 25 beboere.

Sovnet med sigarett

I tillegg til truslene mot tre av de ansatte på stedet, står altså kvinnen tiltalt for å ha sovnet med en sigarett på sengen.

For dette forholdet har hun tidligere fått et forelegg som hun har nektet å betale.

Brannen i dynen ble oppdaget ved at kvinnen selv ropte om hjelp. Fordi røykvarsleren var blitt tildekket med en pose fra Vinmonopolet, gikk ikke alarmen.

Ifølge en ansatt som tok seg inn i leiligheten, var det mye røyk der.

Dekker til røykvarsler

Da brannvesenet kom til stedet, hadde det lykkes en av de ansatte å få brakt kvinnen i sikkerhet.

Den antente dynen ble så slukket med vann fra dusjen.

Kvinnen måtte kjøres med ambulanse til legevakten i Arendal, men skal ikke ha kommet fysisk til skade i brannen.

Ifølge en ansatt på natthjemmet, som mandag forklarte seg i Agder tingrett, er det et problem at noen av beboerne på Torbjørnsbu gård dekker til røykvarslerne sine. Angivelig fordi de sliter med psykiske problemer og er redd for å bli overvåket.

Brannvesenet: God dialog

Nå følger forebyggende avdeling hos Østre Agder brannvesen opp.

I et brev fra Østre Agder Brannvesen, som Agderposten har fått tilgang til, skulle det sist fredag foretas en befaring på Torbjørnsbu bofellesskap.

Dette som en del av arbeidet med å følge opp beboere som har spesielle utfordringer knyttet til brannsikkerhet.

«Det er ønskelig å befare samtlige leiligheter, samt service ventilasjon og kontroll av sikringer/jordfeilbryter», skriver forebyggende avdeling ved Østre Agder Brannvesen i brevet som i stor grad er unntatt offentlighet.

– Vi jobber tett med Arendal eiendom og de ansette ved Torbjørnsbu bofellesskap. Vi føler at vi også har fått en god dialog med beboerne der, sier leder og branningeniør ved forebyggende avdeling, Petter Vinje Svendsen og Ingeborg Wormli Rømyr i en kommentar.