– Det er flere branner i vintermånedene ettersom folk tar i bruk både ildsteder og elektrisk oppvarming i mye større grad enn resten av året. Høytiden er også en tid hvor vi feirer med levende lys, mer matlaging og kanskje mer festligheter, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen til NTB.

Så langt i desember er det registrert 245 bygningsbranner. Det er 25 flere bygningsbranner i år sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Til sammen hittil i år har 39 personer omkommet i brann. På samme tidspunkt i fjor var det 37 personer.

Mannskap fra Oslo brann- og redningsetat i arbeid etter melding om brann i rekkehusleilighet på Bestum i Oslo den 12. desember. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Oppvarming

– Varmeovner, vifteovner, panelovner og mer frittstående varmeovner er blant kildene hvor det kan oppstå elektrisk feil ved oppvarming. Det er viktig at disse artiklene er i orden. Man må også holde et øye med ovnene og unngå tildekning, sier Søtorp.

Han påpeker også at det er viktig å følge med på om det kommer rar lukt eller oppstår misfarging.

– Det har også vært en del utrykninger i forbindelse med pipebranner i det siste. Det er viktig at pipen er feiet før man fyrer i peisen. Oppstår det brann må man stenge trekken og eventuelt ringe brannvesenet, sier Søtorp.

Han understreker at man ikke skal være redd for å ringe brannvesenet om man trenger hjelp.

Det brant kraftig fra en bolig med flere leiligheter i Haugesund 2. desember. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Kreative løsninger

Når det nærmer seg jul, ønsker mange å ha julelys ute.

– Når du skal koble opp julelysene er det viktig gå sjekke at det ikke er noen brudd på ledningen, misfarging eller blinkende lys. Er ikke julelysene helt som de skal, bytt de ut, sier Søtorp.

– Mange kommer med kreative løsninger når det kommer til utebelysning. Det er ikke alle som har utekontakter, da velger å legge skøyteledninger ut vinduer og dører for å få strøm til julelysene ute. Da kommer skøyteledningene i klem, noe som ikke er bra. Er man uheldig og får varmeutvikling kan det føre til brann, advarer Søtorp.

Skal man bruke en skøyteledning er det også viktig at man ikke overstiger belastningen skøyteledningen tåler.

Ha en samtale

– Vi ser tradisjonelt sett en forskjell på de som har øvelse og de som ikke har det når det kommer til handlekraft om en brann oppstår. Selv om man har kunnskapen, kan man lett få panikk å glemme all teori når ting skjer. Har man øvd seg med brannøvelse hjemme, fører dette til bedre handlekraft, sier Søtorp.

Han anbefaler også alle til å ha en samtale hjemme om hva som skal gjøres om det oppstår en brann. Man bør også gå igjennom hva man har av slukkemidler, hvor de er og hvordan man bruker de.