«I Arendal har de hatt mange dødsfall i rusmiljøet i det siste. De tror årsaken er at flere tar sterkere stoffer. Det mistenkes ketamin i amfetaminen og rottegift og fentanyl i kokainen. Ta vare på hverandre!!! Ikke vær redd for å be om hjelp» skrev feltsykepleien i Grimstad på Facebook mandag.

Feltsykepleier Hilde Nordby Bergland i Grimstad sier til Agderposten at hun ble advart om trenden i en e-post fra Arendal kommune mandag.

Bergland har selv ikke inngående kjennskap til dødsfallene i nabobyen og henviser til Arendal kommune. Se hva enhetsleder Ørjan Fossheim svarer her:

Etter det Agderposten får opplyst skal det ha vært dødsfall senest nå i helgen.

– Bekymrer oss

Det har vært mange overdosedødsfall i Arendal de siste månedene, bekrefter Helge Torsvik, seksjonsleder for etterforskning i Arendal.

– Dette bekymrer politiet også, sier han til Agderposten.

Konkrete tall kan han ikke gå ut med ennå, heller ikke detaljer om hvem som har vært ofrene for disse overdosene. Inntrykket Torsvik sitter med, er likevel at det hovedsakelig dreier seg om overdosedødsfall i etablerte rusmiljøer.

Politiet i Arendal er kjent med det han kaller rykter om at det kan være snakk om utblandede stoffer med eksempelvis rottegift eller fentanyl.

– Slike rykter går det gjerne en del av når det er mange overdoser. Da er det viktig å understreke at rykter ikke er det samme som fakta. Likevel; Rykter kommer jo gjerne fra et sted og det kan være grunn til å undersøke om det er noe i dem, sier Torsvik.

ADVARER: Feltsykepleien i Grimstad går ut på Facebook med denne advarselen etter flere narko-dødsfall i Arendal den siste tiden. Foto: SKJERMDUMP

Venter analysesvar

Politiets utfordring i slike saker er for det første at informasjon om overdoser ofte først når dem når det er snakk om dødsfall. Tidvis varsles politiet også så sent om dødsfallene at det er for sent å be om obduksjon og lignende.

Videre er det svært lang ventetid for å få ut endelige obduksjonsrapporter hos Rettsmedisinsk institutt. Dette gjør det krevende for politiet å se eventuelle sammenhenger i dødsfallene og om det er noen stoffer som går igjen.

– Vi tar derfor nå kontakt for å be om analyseresultater før endelig obduksjonsrapport foreligger. Det er et poeng å få denne informasjonen så raskt som mulig, forklarer Torsvik.

For noe av det viktigste politiet gjør, er å forebygge at flere dødsfall skjer. Derfor gikk Torsvik sammen med kommuneoverlege Andreas Ask ut i høst og advarte etter et beslag av livsfarlige tabletter som skulle til Arendal. Virkestoffet i de over hundre tablettene var etonitazepyn, som allerede hadde ført til dødsfall andre steder i landet.

– Mistenker dere at dette dopet er i omløp i Arendal?

– Det er klart at det er en av flere hypoteser. Men også dette som feltsykepleien påpeker, både at flere kan ta sterkere stoffer og at stoffene kan være blandet ut med andre ting. Begge disse ting er mulige årsaker til overdosedødsfall, og også en garvet rusavhengig vil kunne ta gale valg og feilvurdere hva kroppen tåler og hva man får i seg, svarer Torsvik.

Han gjentar derfor rådene og oppfordringene som politi og kommunehelsetjeneste gikk ut med i høst.

– Vær varsom

– Spesielt nå i en tid hvor det kan virke som om det er en opphopning av dødsfall, er det ekstra viktig å være varsom, sier Torsvik, og fortsetter:

– Med slike stoffer og tabletter har man ikke, kall det, de samme forbrukerrettighetene som med varer og medisiner ellers. Man har ikke innholdsfortegnelse, man kan ikke vite om den ene tabletten inneholder samme virkestoff som den andre. Man aner ikke om pulveret er rent (blandet), eller om man får i seg andre skadelige stoffer. Utvis ekstra stor forsiktighet!

Torsviks beste råd er derfor dette: Lytt til gode råd fra kompetente fagfolk. Det være seg feltsykepleien, kommunens ruskonsulent eller kommuneoverlege. Han viser dessuten til Arendal kommunes egen side om rustiltak.