– Det handler om å være godt forberedt når sekundene teller.

Det sier Anette Helene Kiil Solstad som er leder i Norsk Folkehjelp Arendal.

Norsk Folkehjelp Åmli og Arendal samarbeider tett omkring kursing, øvelser og søk- og redningsoppdrag. Nylig fikk de testet dette i praksis inne på heia.

RØFF DONING: 4-hjuling med belter er til god hjelp når ulykke og sykdom opptrer utenfor allfarvei. Foto: Ludvig Gundersen, Norsk Folkehjelp

Krevende terreng

– Vi hadde med oss tre ungdomsmedlemmer som var markører, og som på troverdig vis spilte ungdommer med stort behov for førstehjelp, forteller hun.

Både kullosforgiftning, brukket bein og blodsukker ute av kontroll langt inne på heia gjorde det nødvendig med både førstehjelp, transport på snøen og til slutt en tur i beredskapsambulansen.

KULLOSFORGIFTET: Cecilie Einarsen, Turid Gjøvland Tveit og Per Øyvind Agersborg hjelper en «kullosforgiftet», Natalia Jablonska. Foto: Ludvig Gundersen, Norsk Folkehjelp

– Her fikk vi utfordret oss både med førstehjelp, ulike transportmidler i vanskelig terreng og logistikk for god ivaretakelse av pasienter, legger hun til.

Å være godt forberedt og ha gode kunnskaper om både førstehjelp og søk- og redning er viktig når det står om liv og tid.

– Derfor lærer vi om og øver jevnlig på ulike temaer innenfor disse temaer.

MEDTATT: Eva Tegdan er i ferd med å bli alvorlig syk og får god hjelp av Helene Tungland og Sondre Nordås. Foto: Ludvig Gundersen, Norsk Folkehjelp

Egen ungdomsgruppe

Nå har Norsk Folkehjelp Arendal også egen ungdomsgruppe som forbereder seg på å bli mannskaper når de blir myndige.

– Flere av disse går allerede på vårt grunnleggende førstehjelpskurs for mannskaper og er klare for kurs i søk- og redning.

BIL: Irene Marie Dæhlin og Anita Homdal Austenå går på kurs i avansert førstehjelp og transporterte skadde og syke trygt til profesjonelle. Foto: Ludvig Gundersen, Norsk Folkehjelp

Vi er klare for å bidra når uhellet er ute og politiet og arrangører trenger bistand på leteaksjoner eller samlinger av mengder med mennesker, sier hun.

Med på øvelsen i Åmli, var også journalist Ludvig Gundersen som er ansatt ved kommunikasjonsavdelingen på hovedkontoret til Norsk Folkehjelp.

For øvrig så er Esben Olsen i Arendal NKBLPD (nestkommanderende beredskapsleder politidistrikt) og Svein Skaare i Åmli er BLPD (beredskapsleder politidistrikt) for Norsk Folkehjelp og det er de som sitter sammen med politiet ved leteaksjoner.

PÅ SNØ: Helene Tungland er instruktør i Norsk Folkehjelp Arendal og sørger for at hun har god kontroll på en «kritisk syk» pasient som transporteres på kjelke etter snøscooter på vei til ambulansen. Foto: Ludvig Gundersen, Norsk Folkehjelp
SKADET: Esben Olsen avleverer pasient med «antatt beinbrudd», Emilie Knudsen, til mannskaper på beredskapsambulansen. Foto: Ludvig Gundersen, Norsk Folkehjelp