Kjell Eivind Bigbro Lohne (48) er en stor mann. Han rager 195 centimeter over bakken og veier 140 kilo. Men den tøffe fasaden lyver.

– Jeg møter mange fordommer, men sannheten er at jeg en pusekatt. Jeg er følsom, snill og bryr meg veldig mye om alle rundt meg, sier 48-åringen til Varden.

Kjell Eivind er fra en liten bygd på Sørlandet. Han vokste opp i et strengt religiøst hjem og mye av barndomsårene var preget av mobbing og følelsen av utenforskap.

– Jeg hadde en tung start. Jeg hadde maur i blodet, dysleksi og slet på skolen. I tillegg var jeg overvektig, hadde rødt hår og fregner. Med et dårlig selvbilde ble jeg et enkelt mål for mobberne.

Fikk nok

Som 14-åring fikk han nok. Han kjente på et voldsomt sinne og havnet i et skikkelig basketak med en medelev som hadde mobbet ham i årevis. Etter hendelsen opphørte mobbingen, men den har likevel satt sine spor. Fortsatt kan han tenke tilbake på den vonde tiden og kjenne tårene presse på.

– Jeg kan ennå ha dager hvor jeg føler meg verdiløs. Heldigvis klarer jeg fort å omprogrammere hodet til å komme på andre tanker.

Helt siden han som tenåring så et wrestling-program hos en kompis har han vært fascinert av trening og kroppsbygging. Arnold Schwarzenegger har alltid vært et stort forbilde.

– Treningen ble en vei ut av mobbingen. Jeg bygde fort muskler, ble sterk og med det kom både oppmerksomhet og respekt.

Veien inn i voksenlivet var alt annet enn rett frem. Kjell Eivind har hele livet slitt med et voldsomt tankekjør og sammenligner innsiden av hodet sitt med en diskokule med tusenvis av små speil som går rundt og rundt.

– Det er kaos – tankene bare spinner og spinner.

Som et resultat av at han slet med å finne roen har han hatt en rekke ulike og svært varierte jobber opp gjennom årene. 48-åringen har jobbet som ungdomspastor, snekker, lærer, dørvakt, kognitiv terapeut, skuespiller og personlig trener.

– Jeg kunne nok aldri hatt en 8-16-jobb i lengden – da hadde jeg kjedet meg, innrømmer han.

Siden ballet det på seg. Selv ikke hans aller nærmeste visste hvor ille rusmisbruket var.

– Alt handlet om rusen, og jeg ruset meg hver eneste dag.

I denne perioden ble han pappa til tre barn, skilte seg fra sin første kone, tok lærerutdanning, konkurrerte som i den anerkjente styrkekonkurransen «Strong Man» over hele verden og levde tilsynelatende et normalt liv. Men fasaden slo fort sprekker – og mange i omgangskretsen var bekymret.

– Jeg gikk konstant rundt med dårlig samvittighet og følte at hele livet mitt var en løgn. Jeg løy til alle rundt meg uten å blunke.

I 2010 ble Kjell Eivind utredet på distriktspsykiatrisk sykehus i Agder og fikk etter flere runder med utredning diagnosene bipolar lidelse og ADHD. Selv om mange brikker falt på plass, følte han på en veldig skam. Han fortalte det ikke til noen.

– Jeg var livredd for å bli stemplet som annerledes og for at folk ville slutte å se opp til meg, sier han, og understreker:

– Nå vet jeg at annerledesheten min er en styrke og bruker den til å hjelpe andre.

Reddet av treningen

Nå har han vært rusfri siden 1. september 2012, men innrømmer samtidig at han har byttet ut en avhengighet med en annen. Trening.

På det meste trente han 12 økter i uka, nå har han kuttet det ned til 9.

For at Porsgrunnsmannen skal fungere best mulig må alt som skjer i hverdagen være planlagt ned i hver minste detalj. Han trener det samme og til samme tid hver dag, spiser det samme, sitter på samme sted i stua eller på kjøkkenet og ser på de samme programmene på TV.

Kun når han er på ferie med barna settes rutinene på vent. Da er han i «pappabobla» – men det koster. I flere uker etterpå er han sliten.

– Tvangstanker er en stor del av diagnosen min. Jeg har funnet et system som fungerer for meg, men det kan nok være slitsomt for de rundt meg.

For folk flest er Kjell Eivind best kjent som «Bigbro» – et kallenavn han er glad i og som er tatovert på høyre underarm.

– Jeg er storebror i søskenflokken, og blir ofte som en storebror i sosiale sammenhenger. Jeg liker å passe på og sørge for at ingen føler seg utenfor, sier han.

Ved kjøkkenbordet i huset på Vessia i Porsgrunn har Kjell Eivind satt seg foran PC-en. Avslappende toner strømmer fra høytalerne og han går inn i skrivemodus. Målet er å ferdigstille manuset til selvhjelpsboken før sommeren.

– Jeg har opplevd mye og har ikke levd et A4-liv. Jeg tror og håper at mine erfaringer kan hjelpe andre som har ulike utfordringer i livet.

Og om forfatterdrømmen ikke skulle lykkes, ser det ikke ut til at det blir tid til å kjede seg med det første. Kjell Eivind jobber fortsatt som kognitiv terapeut, coach og dørvakt på Kafé K i Porsgrunn.

– Jeg får stadig nye skuespilleroppdrag – og det er en drøm å kunne fortsette med det. Så skal jeg om kort tid reise verden rundt med «Strong Man» igjen. Denne gangen helt rusfri.