– Vi er helt på bunnen i Europa når det kommer til selvforsyningsgrad, og i en turbulent verden spiller den norske bonden en viktigere rolle i dagliglivet vårt enn noen gang før. Det fortjener de en anerkjennelse for, og det er det som er så fint med denne prisen. Vi trenger at enda flere heier på den norske bonden og landbruket, sier styreleder i Felleskjøpet Agri, Anne Jødahl Skuterud, i en pressemelding.

For fjortende gang skal Norges Bygdeungdomslag, Felleskjøpet og McDonalds finne unge bønder som stikker seg litt ekstra ut. Vinnerne stikker av med 20.000 kroner i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10.000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstjenester.

Nominasjonsperioden er nå i gang, og hvem som helst kan nominere seg selv eller noen de mener fortjener anerkjennelse. Den eller de nominerte må være en matprodusent på under 35 år, heter det i pressemeldingen.

Trenger nye hoder

– Norge trenger nye hoder og hender i landbruket, og vi har sett de foregående 13 årene at kåringen av «Årets unge bonde» har vært svært populær. Det er like mye en plattform der unge bønder kan inspirere hverandre og bringe kunnskap ut til forbrukere som en pris, sier nordisk leder for bærekraftig landbruk og mat, Hilde Stenhaug.

Både Skuterud og Stenhaug sitter i juryen som ledes av landbruks- og matminister Sandra Borch. Med i juryen er også leder i Norges Bygdeungdomslag, Henrik Nordtun Gjertsen.

Etter at nominasjonsperioden er over, velges det ut en gruppe semifinalister. Disse stemmes på av folket, før vi står igjen med tre finalister. Blant disse velger juryen ut vinneren.