Etter at spekkhoggerne mandag kveld ble observert og filmet i Tromøysund, var det nye heldige skuelystne som fikk se familien på fem svømmende tirsdag.

I 16-tiden fikk Kjetil Astrup og en gjeng se dem utenfor Homborsund fyr:

– Sjuuuuk opplevelse. Steven har aldri opplevd noen sånt i Grimstad før. Jeg selv er på gråten, ser de jo i Kvænangen hver vinter, filmet de for Disney nå i januar. Men å se de her! Magisk!! Wildlife helt oppi båten, skriver dykker og undervannsfotograf fra Grimstad, Kjetil Astrup, i en SMS til Agderposten.

Den største av spekkhoggerne, oksen, er 6-7 meter lang, forteller han.

Gjengen var tirsdag ute på sjøen for å filme reklame for Nordic Ocean Watch, over og under vann. Plutselig dukket spekkhogger-familien opp utenfor Homborsund fyr.

– Fantastisk

Som Agderposten fortalte tirsdag, var Trine-May Lindal Bjørkli raskt oppe med mobilkameraet sitt og fikk fanget de fem spekkhoggerne som «lekte seg» i Tromøysund mandag kveld.

Ved 21-tiden var gjengen på vei utover mot Øyna, forteller hun til Agderposten.

– Det var en fantastisk opplevelse. Vi fulgte dem i 10-15 minutter. Det var min datter som så dem først fra bilen, forteller Trine-May Lindal Bjørkli.

Mens de fulgte med på flokken i havet, så de en stor båt kjøre rett forbi flokken i høy fart.

– Han så dem nok ikke, da han holdt samme fart videre. Det kunne jo godt galt, sier arendalskvinnen.

Hun forteller at hun selv var i båt i Tromøysundet om lag en time tidligere:

– Jeg er glad vi ikke møtte dem da. Det er fascinerende og fantastiske dyr, men også skummelt å møte på dem. De er så store, og kan komme veldig mange i flokk.

Trine-May Lindal Bjørklis observasjon er faktisk historisk:

Trine-May Lindal Bjørkli

– Første gang i Tromøysund

Kartet på artsdatabanken viser at det tidligere er registrert spekkhogger ved Båen i Tvedestrand og på utsiden av Tromøy, ved Listranda.

– Det er ikke offisielt registrert spekkhoggere inne i Tromøysundet før, så det er jo stas. Fra før har vi kun én observasjon av en spekkhogger på utsiden av Tromøya, i 1988, forteller fagrådgiver Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet til Agderposten.

Han er utdannet marinbiolog, bor i Kragerø og synes det er artig med oppmerksomhet rundt de store sjødyrene.

– I fjor hadde vi jo veldig engasjement rundt hvalrossen Freja.

Per-Erik Schultze

Marinbiolog

Det sjeldne besøket kan skyldes at det nå er godt med sild i området vårt. For ifølge Store Norske Leksikon er sild livretten til spekkhoggeren.

– Spekkhoggerne jakter i flokk. og på morgenen mandag ble de sett innerst i havnebassenget i Kragerø. Siden tok de veien ut forbi Portør og mot Risør, før de altså kom til dere i Arendal, sier Schultze.

Han var rask med å tipse sine venner i Havforskningsinstituttet om det sjeldne besøket.

Spekkhogger (Orcinus orca) kalles også staurkval. Den eldre betegnelsen viser til den karakteristiske ryggfinnen som særlig hos eldre hanner kan bli høy (inntil to meter) og minne om en staur som stikker opp av sjøen.

Spekkhogger er en tannhval som hører til delfinfamilien. Den finnes i alle hav, både på den nordlige og sørlige halvkule.

Spekkhoggerne er utpregete flokkdyr som lever i familieflokker med sterke bånd mellom individene, leser vi i leksikonet.

Hannene kan fullt utvokst bli om lag ni meter lange, hunnene rundt 7,5 meter. Vekta kan komme opp i 7–10 tonn.

Kalvene er rundt 2,3 meter lange ved fødselen og veier da rundt 200 kilo, leser vi nettsiden til Polarinstituttet. Gjennomsnittlig levealder er 50 år for hunner og 30 år for hanner, mens maksimal levealder er 80–90 år for hunner og 50–60 år for hanner.

Det er noe som er større enn oss, og som minner oss om at det er en helt egen verden der under havoverflaten.

Per-Erik Schulze, marinbiolog

- Noe av det gærneste

Tidligere mandag ble det som trolig er den samme flokken, filmet utenfor Kragerø. Stig Tjessem-Karlsen var ute med familien i fritidsbåten da en flokk på fire spekkhoggere kom helt inntil båten. Tjessem-Karlsen fikk fisket fram mobilen:

– Åh! Det er noe av det gærneste! Å fy.... jeg er helt skjelven i bein, kan vi høre ham si på videoen som Kragerø Blad la ut.

Familiefaren forteller at de ble litt engstelige da de store rovdyrene kom nær båten på 19 fot. For en av spekkhoggerne var større enn båten, mens to av dem var ganske små.

– Datteren min, Vilja, var litt skeptisk til å kjøre nærmere dem, men plutselig dukket den største opp helt inntil båten. Da kjente jeg også at jeg ble litt skjelven, forteller Tjessem-Karlsen til avisen.

UVANLIG: Arendalskvinnen Trine May Lindal fikk foreviget det sjeldne besøket. Foto: Trine-May Lindal Bjørkli

– Vis hensyn!

Arten har heller aldri før har vært observert i Kragerøfjorden. Men marinbiolog Schultze var ikke et sekund i tvil om at det dreier seg om spekkhoggere da han så videoen:

Den spisse finnen og de hvite karakteristikkene gjør at han kan slå fast at det er denne arten.

– Utbruddet fra familien som var på båttur, viser at vi fylles av ærefrykt når vi møter på disse store sjødyrene på nært hold. Det er noe som er større enn oss, og som minner oss om at det er en helt egen verden der under havoverflaten. Når vi er på hytta ved sjøen eller på havet, er vi på besøk i deres rike, og bør oppføre oss med respekt, sier Schultze.

Og hvis man skulle være heldig å møte på havets topp-predator, er det viktig å ta hensyn:

Det viktigste er som vanlig å ikke kjøre båt for fort eller med propellen på inn i gruppa, men bare nærme seg forsiktig og eventuelt la dem svømme forbi, sier Schulze.

Han legger til at spekkhoggeren ikke regnes som farlig for mennesker. Det finnes ingen rapporter på at arten har angrepet oss.

Har du tips til oss? Send til tusentips@agderposten.no