«En person er funnet død i skogsområdet ved Langemyr i Lindesnes kommune, i området hvor det siden søndag har vært en leteaksjon etter en syv år gammel gutt som forsvant under en jakttur», skriver politiet i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Onsdag bekrefter politiet at den døde er Torjus Seland (7).

Innsatsleder Geir Ljungqvist tirsdag formiddag. Foto: Espen Sand

– Vi holder trykket oppe fram til det er mørkt. Da vil vi fortsatt holde trøkket oppe, men med andre metoder, sa innsatsleder Geir Ljungqvist til pressen på Heddan klokken 15.00.

– Det er fortsatt håp om å finne ham i live, og derfor holder vi fram med leteaksjonen, sa Ljungqvist da.

Søkte i vannkant

Leteaksjonen fortsetter gjennom natten, men det blir gjort vurderinger underveis, understreker han.

– Så lenge gutten har holdt seg tørr og er i bevegelse, så er det store muligheter for at han er i live, sier Ljungqvist i en orientering til pressen klokken 13.15.

Det er 400–500 frivillige som leter i området. En av politiets hypoteser er at gutten har gått langt, og søkeområdet er derfor utvidet.

– Er det blitt gjort søk i vann?

– Nei. Vi har folk med kapasitet til å søke i vann på vent, sier han.

– Er det utført søk i Stilandstjønn?

– Ikke i tjønna, men langs vannkanten er det brukt en slags gummibåt fordi det er vanskelig å gå nærme kanten, sier Ljungqvist.

Syvåringen har vært savnet fra området siden klokken 13.30 søndag. Politiet har funnet solbriller som knyttes til familien, men står ellers uten spor i saken.

Letemannskap tirsdag ettermiddag. Foto: Espen Sand

– Vi jobber med flere hypoteser, men vi mener gutten er savnet i skogen, sier Ljungqvist like før klokken 12.00 tirsdag formiddag.

Innsatslederen understreker at de fortsatt søker etter en antatt levende person.

– Vi går langs alle vann og bekker, men vi har ikke søkt under vann, sier Ljungqvist.

– Kommer dere til å gjøre det?

– Etter hvert vil det være en naturlig del av leteaksjonen, sier han.

Flere hundre frivillige

Mellom 200 og 300 organiserte er tirsdag formiddag ute og søker etter syvåringen. I tillegg er mellom 400 og 600 frivillige ute i terrenget.

– Vi har organisert de frivillige slik at de ikke kan gjøre noe skade for de profesjonelle. De frivillige gjør en veldig god jobb, sier Ljungqvist til Lindesnes avis rundt klokken 10.00.

Han takker de frivillige for jobben de gjør.

Innsatsleder Geir Ljungqvist på Heddan tirsdag formiddag. Foto: Espen Sand

Intensiv natt

– Natta har vært intensiv. Vi har hatt masse luftressurser i søk. Vi har hatt 20 søkelag med hunder, og totalt 60 personer. Det har vært 75 frivillige i sving. Det samarbeidet fungerer godt, og vi er veldig takknemlig for den jobben de gjør, sier innsatsleder Jørgen Andersen halv åtte tirsdag morgen.

I går ble det funnet et par solbriller knyttet til guttens familie. Det er i natt ikke gjort nye funn i området.

– Vi finner ting i området, men ingenting som er knyttet til gutten. Vi prioriterer søk rundt brillefunnet, og vi har en retning gutten kan ha gått, sier Andersen.

– Hvor lenge holder dere på tanken om at han er i live?

– Vi har ikke tenkt noen andre tanker ennå, sier Andersen.

Via politiet sender de pårørende en takk til alle som leter. En politikontakt har vært hos de pårørende i hele natt.

– De vil takke alle som er ute og leter etter gutten. De har fortsatt håpet oppe, sier Andersen.

Innsatsleder Jørgen Andersen tirsdag morgen. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

Bistand fra flere

Flere politihunder ankom i morgentimene Heddan.

– Det er søkt med hunder og helikopter, og vi har hatt lytteposter ute i terrenget med nattoptikk. Det innebærer at vi lytter etter bevegelse, sa operasjonsleder John Repstad i Agder politidistrikt mandag morgen klokken 06.35.

Som i går settes det etter hvert inn store søkemannskap i området. Før det, setter politiet inn politihunder.

– Nå har vi fått bistand fra flere politidistrikt som stiller med politihunder. Disse vil gå gjennom noen områder uforstyrret før hovedinnrykket av letemannskap, sa Repstad.

Politiet har også fått bistand fra brannvesenet i Trøndelag som har brukt en drone fra i letearbeidet, i tillegg er det helikopteraktivitet over området også i dag.

– Det er en del ressurser i sving og det blir fullt trøkk, sier Repstad.

Hundefører Tina Helen Tvedt fra Arendal og hunden Raptus (4) som er en riesenschnauzer. Foto: Siri Wichne Pedersen

Hunder fra hele landet

Gjennom natten har redningshunder søkt i området.

– Vi skal inn i området hvor solbrillene ble funnet, og se om vi finner noe der. Det er første gang jeg er med i et slikt søk sammen med en hundefører. Vi har med nattoptikk for å kikke når det er mørkt, og gode lykter, sier Morten Kleveland fra Marnardal til Lindesnes avis mandag kveld.

En rekke redningshunder ble flydd inn.

– Nå har vi fokus på hundeekvipasjer. Vi får inn hunder fra hele landet. De kommer blant annet fra Trondheim og Bergen. De har satt seg på flyet for å hjelpe oss, og det blir rundt 20 hunder totalt som søker i natt, sier innsatsleder Patrick Vollen like før klokken ni mandag kveld.

Redningshundene og førerne skal i natt jobbe sammen med mannskap fra Heimevernet og Røde Kors Hjelpekorps, slik at det blir tre personer og en hund i hver gruppe.

Vidar Saga fra Røde Kors Hjelpekorps, Morten Kleveland fra Heimevernet og hundefører Tina Helen Tvedt fra Arendal. Foto: Siri Wichne Pedersen

En av ekvipasjene som er på vei ut består av Vidar Saga fra Røde Kors Hjelpekorps, Kleveland fra Heimevernet og hundefører Tina Helen Tvedt fra Arendal. Og Raptus (4) som er en riesenschnauzer.

– Heimevernet vil stille med nattoptikk slik at de kan sikre hverandre, sier Vollen.

– Hvor lenge kan dette søket pågå?

– Det må pågå så lenge vi har tro på at vi kan finne han i live. Den troen er der fortsett, sier Vollen til Lindesnes avis halv elleve mandag kveld.

Innsatsleder Patrick Vollen mandag kveld. Foto: Siri Wichne Pedersen

Får tips

Gjennom dagen har politiet mottatt en rekke tips, blant annet fra publikum.

– Politiet har mottatt tips i form av observasjoner. Både fra våre patruljer og andre eksterne. Det er ikke snakk om området her, så vi vet ikke hvor mye hold det er i tipsene, sier Vollen.

– Utvides søkeområdet?

– Søket utvides hele tiden, og vi søker også over de områdene vi har søkt på tidligere for å bli trygge på at han ikke er i de områdene, sier Vollen.

– Søker dere i vann? Hvordan er stemninga blant letemannskapene?

– Nei, vi søker ikke i vann. Jeg oppfatter stemninga blant letemannskapet som god, og de gjør en fantastisk jobb, sier Vollen.

Håper på 50–60

Tidligere mandag kveld ble det klart at søket trappes ned.

– Nå er det slik at flere og flere trer av på grunn av mørket, sier innsatsleder Patrick Vollen i Agder politidistrikt til Lindesnes avis klokken 19.30 mandag kveld.

Han opplyser at søkeområdet er begrenset til 13 kvadratkilometer.

– Vi har fremdeles ikke gjort noe funn, men vi gir oss ikke. Det er klart at familien ikke har det bra, sier Vollen.

Politiet, hundeekvipasjer, mannskap fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Roverspeidere, Sivilforsvaret og Heimevernet har i går, natt til mandag og i dag søkt etter syvåringen. På dagtid har det vært mellom 150 og 200 personer med i den organiserte letingen etter syvåringen.

– Vi skal holde et trøkk oppe i natt, samtidig som vi må sende folk hjem og la dem få hvile. Vi håper vi blir rundt 50–60 personer i natt, sier Vollen.

I tillegg er det flere personer som leter etter personen utenfor politiets søkeområde.

Innsatslederen forteller at politiet nå forbereder leting resten av dagen, kvelden og natten.

– Engasjementet blant letemannskapet er voldsomt stort. Vi har et inderlig håp om at vi skal klare å få dette i land og finne gutten, sier Vollen.

Familien mistet kontakt med syvåringen klokken 13.30 søndag ettermiddag. Over et døgn senere er gutten fortsatt ikke funnet.

– Vi både håper og tror vi skal klare å finne gutten i live, sier Vollen mandag kveld.

Innsatsleder Patrick Vollen er på Heddan mandag ettermiddag. Foto: Espen Sand

Enda ett helikopter på vei

– Det er egentlig to redningshelikopter som søker i Heddan-området, men det ene har nettopp dratt til Kjevik for å fylle drivstoff. Det kommer nok snart tilbake. Politihelikopteret har flydd til Østlandet for å skifte mannskap, men kommer tilbake senere, sier redningsleder Siv Namork ved Hovedredningssentralen på Sola til Lindesnes avis klokken 17.30 mandag.

Snart kommer det enda et helikopter for å bidra i søket etter syvåringen.

– Om 15 minutter kommer det et helikopter fra Helitrans. Det skal frakte mannskap ut i forskjellige søkeområder så lenge det er lyst ute, sier redningslederen.

Ett helikopter frakter mandag kveld mannskap fra Røde Kors til ulike søksområder nordvest for Vigeland. Foto: Julie Johansen

Søkeområdet utvides

Området det søkes i starter der politiet vet at gutten sist ble observert.

– Søkeområdet utvider seg stadig, forteller innsatslederen.

– Hva er det som gjør at et så stort apparat ikke finner gutten?

– Det lurer vi også på. Vi har som sagt et stort håp om at vi ennå skal finne han. Derfor fortsetter vi å stå på. Hvorfor vi ikke finner han ennå, kan det være flere årsaker til, men vi vet ikke hvorfor per nå, sier Vollen.

Innsatslederen sier at politiet har kontakt med familien.

– Gutten er syv år gammel og har vært ute ett døgn nå. Han er kanskje på vandring, eller han sitter en plass, sier Vollen.

Sivilforsvaret på Heddan mandag ettermiddag. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

HV-soldater fra flere steder

Det er Heimevernssoldater fra Lindesnes, Lyngdal, Farsund og Kristiansand som deltar i letearbeidet. Alle er under politiets ledelse på stedet.

– Det er et enormt engasjement her. Det er helt tydelig at det gjør inntrykk på folk at vi leter etter et savnet barn, sier Nils Bernt Rinde, områdesjef i Heimevernet, til Lindesnes avis klokken 17.00 mandag.

Han synes det er godt å se at så mange deltar i leteaksjonen. Rundt 60 soldater og offiserer fra HV er på Heddan mandag ettermiddag.

Områdesjef Nils Bernt Rinde og rundt 60 andre fra Heimevernet bistår i søket. De er under politiets ledelse. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

– Det er en stor jobb som legges ned her. Jeg ønsker virkelig at vi finner gutten snart, sier Rinde.

Heimevernet gjør seg nå klare for en lang natt.

– Fordelen med våre folk er at de har høy grad av lokalkunnskap. Vi er forberedt å stå på så lenge politiet ønsker, sier Rinde.

Fant solbriller

Mandag formiddag ble det funnet er par solbriller i det definerte søkeområdet. Politiet bekreftet en kort stund etterpå at brillene tilhører gutten eller familien.

Til Lindesnes avis sa operasjonsleder Øyvind Hægland klokken 12.50 at politiet legger en viss vekt på funnet.

– Men vi legger ikke så stor vekt på det at vi fokuserer på å lete akkurat der. Vi fortsetter å lete systematisk i hele området. Helikopter og drone søker i området der brillene er funnet, sier Hægeland.

– Har dere funnet noe mer enn solbriller?

– Nei, det har vi ikke, svarer innsatsleder Vollen klokken 17.45.

– Det haster

Syvåringen er hjemmehørende i Lyngdal kommune. Kriseteamet i hjemkommunen er koblet på.

– Politiet ber hytteeiere nord for E39, mellom Vigeland og Osestad, sjekke hyttene sine, sier innsatsleder Trine Dragland i Agder politidistrikt klokken 14.00 mandag.

Dragland fortalte om høy aktivitet søndag og natt til mandag, og at arbeidet ville fortsette med uforminsket styrke utover mandagen.

– Vi har trappet opp med alt vi kan av hjelpemannskaper, og det er klart det haster med å finne gutten. Det har vært kaldt, sier Dragland.

Innsatsleder Trine Dragland. Foto: Jenny Ovlien Frisholm

– Skummelt for ung gutt

En av dem som bor i området, er Atle Erland. Han har latt nødetatene og letemannskap lage base på tomten sin.

– Det er skummelt for en ung gutt å gå alene i dette terrenget nå, sa Erland søndag kveld.

Atle Erland bor på Ås ved Heddantjernet. Politiet og redningsmannskap bruker tomten hans som base. Foto: Espen Sand

Var på jakt

– Gutten var sammen med familien sin på jakt, og så mistet de kontakt med ham klokken 13.30. De begynte først å lete, men etter en liten stund kontaktet de oss i politiet, sa innsatsleder Jørgen Andersen i Agder politidistrikt til Lindesnes avis søndag ettermiddag.

Det skal ifølge innsatslederen ikke være et krevende terreng gutten forsvant i, og Andersen er ikke helt sikker på hvorfor syvåringen forsvant.

– Gutten har lokal tilhørighet. Det er en familie som er veldig fortvilet her nå, så vi gjør alt vi kan for å finne gutten, sa Andersen.

– Er det mistanke om at det har skjedd noe kriminelt?

– Overhodet ikke, svarer innsatslederen.

Støtter letemannskapet

Flere politipatruljer, tolv hundepatruljer, 60 personer fra Røde Kors, redningshunder, rundt 50 frivillige, Speidernes beredskapsgruppe, ett redningshelikopter og ett politihelikopter var på leting etter gutten søndag kveld.

Da leteaksjonen startet var det lyst ute, men litt etter klokken syv søndag kveld ble det mørkt.

– Helikopteret har varmesøkende kamera, så mørket betyr ikke noe for helikopterets arbeid, sa redningsleder Torgeir Espedal ved Hovedredningssentralen på Sola til Lindesnes avis søndag.

Alf Erik Andersen, ordfører i Lindesnes, var på Heddan sent søndag kveld.

– Jeg vil vise tilstedeværelse på vegne av kommunen. Det er helt forferdelig å sitte og lese i media at en slik leteaksjon pågår, sier Andersen til Lindesnes avis.

Ordføreren vil gi sin støtte til letemannskapene.

– Nå håper jeg inderlig at gutten blir funnet i god behold, sa Andersen.

Like før klokken 22.00 søndag kveld ankom ordfører Alf Erik Andersen for å vise sin støtte til letemannskapet på Heddan. Foto: Espen Sand