Da året 2022 tok slutt, ble også punktum satt for kommunedirektør Harald Danielsen sin karriere i Arendal kommune. Etter 23 år som kommunens toppsjef gikk han over i pensjonistenes rekker.

Det ble ikke forbigått i stillhet.

15. desember i fjor var 80 personer samlet til festmiddag på Arendal gamle rådhus.

Blant dem var bystyrerepresentanter, sjefer i Arendal kommune, tillitsvalgte og Danielsens familie.

Fløy inn gjester

Kostnadene for avskjedsfesten dekkes av Arendal kommune, og er dermed offentlig informasjon. Agderposten har bedt om innsyn i fakturaene som er betalt i forbindelse med festen.

De viser blant annet at et kunstverk fra kunstner Kjell Nupen ble kjøpt inn til 24.950 kroner. Dette fikk Danielsen i gave.

KRISTIANSAND: Kunstneren Kjell Nupen fra Kristiansand døde i 2014. Foto: Anette Karlsen / NTB

13.400 kroner ble brukt på å fly to av Danielsens barn fra Dublin i Irland, og fra Bergen.

Tre ulike artister var leid inn, i tillegg til tekniker, og et firma som redigerte videohilsener. Til sammen kostet underholdningen 20.000 kroner.

Selve middagen var en treretters meny, med med syltet laks, hjortefilet og lune munker. De som ville fikk servert hvit- og rødvin. Fakturaen fra kommunens kjøkkentjeneste endte på 135.000 kroner.

Av disse pengene, ble litt over 10.000 kroner brukt på blomster og sjokolade.

TAKKETALER: For at det ikke skulle bli for mange, og for lange, taler fikk Arendal kommune hjelp av et selskap som klippet sammen videohilsener til kommunedirektøren. Foto: Frank Johannessen

Ville vise betydning

Varaordfører Terje Eikin og ordfører Robert Cornels Nordli sto for planleggingen av festen. Det er nemlig politikerne i Arendal som har arbeidsgiveransvar for kommunedirektøren, og det falt dermed på dem å planlegge en avskjed.

Varaordfører Eikin forklarer hvorfor han syntes det var viktig å involvere Danielsens familie i festen. Både barna, og Danielsens kone var invitert.

HUMOR: Aslak Gjennestad sto for deler av underholdningen med sin karakter «Leif fra Rygene» Foto: Frank Johannessen

– Harald har vært en omdiskutert person i det offentlige, derfor synes vi det kunne være fint å gi barna innsikt i hva han betyr for ansatte i Arendal kommune, sier Eikin.

Han forteller også hvordan avgjørelsen om å dekke flyreise for tilreisende barn ble tatt.

– For dem som tok fly tilbød vi å dekke reise. Det var ene og alene mitt og ordførerens initiativ, ingen forventning fra Harald, presiserer Eikin.

VELKOMMEN: Ordfører Robert C. Nordli tok imot æresgjest Harald Danielsen med sin kone, Guri Ulltveit-Moe. Foto: Frank Johannessen

Spekemat fra Lyngrillen i Gjerstad

Da Danielsen gikk av med pensjon, var han blant de lengstsittende kommunale toppsjefene i Norge. Han ble også hedret fra kommuneorganisasjonen KS, med tildeling av prisen «Årets kommuneprofil».

Gjerstad kommunes kommunedirektør, Torill Neset hadde ikke like lang fartstid, da hun sa opp sin stilling i Gjerstad kommune. Hun ble imidlertid takket på samme tid som Harald Danielsen, etter sju år i jobben.

Kommunens økonomisjef Espen Grimsland forteller at direktørens avgang ble markert med spekemat, marsipankake og bløtkake.

VARAORDFØRER: Varaordfører Terje Eikin, Kristelig Folkeparti, forteller om avskjedsfesten for Harald Danielsen. Foto: Grete Helgebø

– Maten, som for øvrig smakte aldeles utmerket, ble levert av Lyngrillen, opplyser økonomisjef Grimsland.

Mat, kake og drikke kostet 8.300 kroner.

Den avgåtte Gjerstad-direktøren sier til Agderposten at hun synes markeringen var nøktern og fin.

– Jeg synes det var en grei avskjed for min del. Jeg ser at det er en vesentlig forskjell på min og Harald Danielsen sin tjeneste. Han har vært i Arendal kommune i mange år og betydd mye, sier Torill Neset.

180.000 kroner rimeligere

Kommunedirektøren fikk også en kniv til 2.000 kroner og et gavekort til 3.000 kroner. Gaven er dermed innenfor den skattefrie grensen på 5.000 kroner som en arbeidstaker kan få fra arbeidsgiver.

Økonomisjef Grimsland sier at det er tradisjon for at alle som slutter i Gjerstad kommune får en gave.

Han forteller også at kniven kommunedirektøren fikk var en helt spesiell variant.

– Nevnte kniv er en spesialbestilt utgave som ifølge ordførerens tale ved overrekkelsen skal finnes i to eksemplarer, hvorav den andre er i H.K.H. Kronprins Haakon sitt eie, meddeler Grimsland.

Totalt ble 13.300 kroner brukt på markering av kommunedirektørens avgang, med mat, drikke og avskjedsgave.

180.000 kroner mindre enn i Arendal.

FIKK KNIV OG KORT: Tidligere direktør i Gjerstad kommune, Torill Neset. Foto: Marianne Stene

Ansatte får 3.000 kroner

Arendal kommunes personalhåndbok setter regler for hva ansatte som slutter i jobben kan få i gave. Summen må dekkes innenfor budsjettet til avdelingen den ansatte har jobbet i.

Ansatte med over 20 års sammenhengende tjeneste får gavekort på 3.000 kroner når de slutter eller går av med pensjon.

Det finnes ikke retningslinjer for avskjedsfester i Arendal kommune.

Terje Eikin kommenterer sammenligningen:

– Jeg vil bemerke at kommunedirektøren er i en særstilling, siden han er den eneste som er ansatt av folkevalgte, skriver han i en e-post til Agderposten.

Flere markeringer

I tillegg til festen på Arendal gamle rådhus, ble kommunedirektøren markert på en sammenkomst for enhetslederne i Arendal kommune. Også denne samlingen ble arrangert på Arendal gamle rådhus.

Her ble Eydehavn mannskor leid inn for å underholde.

Både Torill Neset og Harald Danielsen ble hedret på en annen samling for Østre Agder-kommunene før jul.

HEDRET: Før markeringen på Arendal gamle rådhus 15. september, ble Harald Danielsen hedret med tittelen «Årets kommuneprofil» fra KS (Kommunesektorens organisasjon). Foto: Tore Ellingsen

– En fin gest

Den avgåtte kommunedirektøren selv, sier han er takknemlig for måten han ble gjort stas på før han sluttet i jobben.

– Det var veldig hyggelig at de inviterte mine barn. Jeg synes det var raust at de spanderte flyturen på de to som måtte ta fly. Jeg er veldig glad og takknemlig for det, kommenterer Harald Danielsen.

At barna fikk være med på feiringen, synes han var en fin gest etter mange år hvor de har hatt en familiefar i en travel topplederstilling.

– Det er ingen tvil om at ungene har tatt del i min jobb, og møtt den både på skolen og over alt. Uten at jeg tror de har varige mén fra det, sier den nå pensjonerte kommunedirektøren.

Danielsen ble ved årsskiftet etterfulgt av Arendal kommunes nye toppleder. Les mer om Inger Hegna her: