LINDESNES: Det var Torjus Seland (7) fra Lyngdal som ble funnet død av letemannskaper tirsdag ettermiddag.

Det opplyser politiet i Agder i en pressemelding klokka 10.40 onsdag formiddag. Politiet og ordførerne i Lindesnes og Lyngdal holdt onsdag en felles pressebrief i Mandal klokka 13.

Politiet har onsdag ettermiddag frigitt et bilde av sjuåringen i samråd med familien.

Politistasjonssjef i Mandal, Bernt Mushom, var blant dem som uttalte seg på pressekonferansen:

– Siden søndag har hele Sørlandet, og hele Norge, holdt pusten under leteaksjonen etter Torjus her i Vigeland. På vegne av familien vil jeg rette en stor takk til alle som har bidratt på ulikt vis. Familien setter stor pris på det, og vil si tusen, tusen takk midt oppi alt som er vanskelig, sier Mushom.

Sjuåringen ble funnet omkommet i skogsterreng som var i det definerte søkeområdet i 16-tiden tirsdag ettermiddag.

– Svært tragisk

Funnstedet var tre kilometer nordøst for der gutten sist ble sett, ifølge politiet.

– Dette er en svært tragisk sak. Når barn er involvert i alvorlige hendelser, gjør det ekstra inntrykk på oss alle, sier Bernt Mushom.

Det var her i forgrunnen, like sørøst for Døblevannet, at Torjus Seland (7) ble funnet død. Dette er omlag tre kilometer fra der han ble sett sist søndag. Foto: JARLE R. MARTINSEN

Politiet opplyser at den omkomne gutten er sendt til rettsmedisinsk obduksjon.

– Den er ingen konkrete holdepunkter for at han har vært utsatt for en straffbar handling. Politiet har ennå ikke mottatt foreløpig obduksjonsrapport og kan derfor ikke si noe om dødsårsak ennå, sier Mushom.

Kriseteamet i den savnede guttens hjemkommune Lyngdal er koblet inn i saken.

Funnet tirsdag ettermiddag

– Jeg kan bekrefte at det er gjort funn av en død person etter leteaksjonen i dag klokka 16.00. Dette funnet settes i sammenheng med den personen vi har søkt etter, opplyste Geir Ljunqvist, innsatsleder ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen tirsdag ettermiddag.

Torjus Seland ble funnet i området Langemyr i Lindesnes kommune, sørøst for Døblevatnet.

Store ressurser har vært i sving etter at den sju år gamle gutten forsvant under en jakttur søndag klokka 13.45 på Heddan nordvest for Vigeland i Lindesnes. Han var da sammen med familien sin.

Debrif for letemannskaper fra Heimevernet etter funnet. Foto: Jim Rune Bjorvand

Gutten er fra Lyngdal og kriseteamet er allerede koblet inn i saken.

– Det er klart at en jo har forberedt seg på dette. Men man håpet inderlig de skulle finne gutten i god behold. Når beskjeden da kommer, så er det en tung beskjed, sier ordfører Unni Nilsen Husøy tirsdag kveld.

Gutten ble funnet i dette området:

– Funnet av hundepatrulje

Operasjonsleder Audun Eide i Agder-politiet opplyser at det var en hundepatrulje fra politiet som gjorde funnet.

Han sier det er gjort flere avhør, slik prosedyren er ved savnetsaker.

Frivillige holder vakt ved skogsveien som leder til funnstedet, mens en politibil passerer. Foto: Jacob J. Buchard

– Veldig tragisk

Det var en alvorspreget debrif både hos Røde Kors og hos Heimevernet etter at leteaksjonen var avsluttet.

– Vi hadde ett minutts stillhet for å hedre familien og gutten. Det er mange i vår avdeling som kjenner familien, og derfor ble dette en spesielt sterk opplevelse. Det gjør inntrykk å lete etter et barn. Nå går tankene til de etterlatte, sier Nils Bernt Rinde, kompanisjef i Lindesnes HV.

Letemannskaper samlet etter leteaksjonen. Foto: Jim Rune Bjorvand

– Vi har gjort det beste vi kunne og håpet på det beste til det siste. Dette er veldig tragisk, og vi har tilbudt våre mannskaper samtale i etterkant, sier Alexander Øen, distriktsrådsleder i Agder Røde Kors.

Røde Kors har hatt ansvaret for 310 personer. 200 personer fra selve Røde Kors var i aksjon. De har undersøkt et krevende terreng med myr, vann og bratte skrenter.

Alexander Øen, distriktsrådsleder i Agder Røde Kors. Foto: Jim Rune Bjorvand

– For oss i Røde Kors er det viktig å ha en debrif i etterkant. Vi ønsker at alle våre medlemmer skal ha samme informasjon og mulighet til å stille spørsmål for å unngå rykter, forklarer Øen.

Røde Kors fikk tirsdag ettermiddag en takk fra politiet, som også overbrakte en hilsen fra de pårørende.

– Jeg kan egentlig ikke få takket nok for den fantastiske innsatsen fra så mange mennesker. Jeg kjenner ikke til aksjoner andre steder i landet, men jeg har aldri i løpet av min tid som politi vært borti en så stor aksjon med så mange involverte, kommenterer Geir Ljungkvist.

– Tenker på familien

Unni Nilsen Husøy, ordfører Lyngdal. Foto: Tina Linnéa Foss-Stray

Lyngdal-ordfører Unni Nilsen Husøy ga tirsdag noen kommentarer etter leteaksjonen. Hun forteller om en preget bygd de siste dagene.

– Det har vært en skole der det har stått en tom pult. Som kommune har vi sagt at skolen må be om ressursene de trenger. Vi stiller selvsagt opp, sier Husøy.

Tirsdag kveld sender hun sine tanker til guttens familie.

– Jeg tenker utrolig mye på den familien, sier Lyngdal-ordføreren.

Et redningshelikopter som deltok i søket etter sjuåringen. Foto: Jacob J. Buchard

Hun forteller om stor innsats under leteaksjonen.

– Vi er jo ikke en større kommune enn at de fleste kjenner de fleste. Det har vært så flott å se på frivilligheten og engasjementet. Folk reiser fra alle steder i kommunen for å være med, og også fra andre steder i landet, sier hun.

Store mannskaper

Politiets krimteknikere på vei inn til funnområdet tirsdag ettermiddag. Foto: Jacob J. Buchard

Frivillige fra Lyngdal har fått anledning til å komme sammen på Lyngdal kirkesenter.

– Det er tragisk det som har skjedd og det berører veldig mange, sier Jan Åge Sakariassen, politistasjonssjef i Farsund og Lyngdal..

Han forteller om stor innsats:

– Det har nesten vært 1000 personer med i søket. På et tidspunkt var det fire helikoptre med og 15–20 droner. I tillegg har 40 hundeførere deltatt. 500 frivillige har vært ute i tillegg til de profesjonelle, som Røde Kors og Sivilforsvaret, oppsummerer han.

– Verst tenkelig utfall

Valle kirke på Vigeland i Lindesnes var åpen for barn, unge og voksne tirsdag kveld. De som hadde behov for det, kunne få samtale og tenne lys. Foto: Tina Linnéa Foss-Stray

Ordfører Alf Erik Andersen i Lindesnes var tirsdag kveld på vei for å møte frivillige letemannskaper som hadde avsluttet aksjonen.

– Det er helt forferdelig det som har skjedd. Dette fikk verst tenkelig utfall, sier ordføreren, og sender sine tanker til de pårørende.

Frivillige som ønsker å komme sammen, kan komme til KFUK/KFUM-bygget eller Vigelandsstua hvor representanter fra Lindesnes kommunen vil være til stede.

Flere helikoptre og flere hundre frivillige har søkt etter gutten. Dette bildet er tatt tidligere tirsdag. Foto: Jarle R. Martinsen

Fant solbriller

Politiet og frivillige har de siste dagene hatt en omfattende leteaksjon etter Torjus Seland.

Natt til tirsdag søkte omtrent 90 personer fra politiet, Røde Kors, Heimevernet, Norsk Folkehjelp og hundeførere etter gutten. Redningshelikopter og politihelikopter har også fløyet i området.

– Vi søkte med hundeekvipasjer gjennom natten og vi har hatt lytteposter med nattoptikk. Det er ikke gjort noe funn, sa John Repstad, operasjonsleder ved Agder politidistrikt, tirsdag morgen.

I tillegg gikk 75 sivile personer i marka gjennom natta. Gjennom tirsdagen var flere hundre personer med i søket, men fram til han ble funnet ved 16-tida tirsdag hadde et par solbriller, funnet mandag ettermiddag, vært eneste spor etter gutten.