Følg seilskipenes ferd mot Arendal - minutt for minutt. Statsraad Lehmkuhl starter innseilingen mot Arendal i 10-tiden.

De første skutene har allerede ankommet Arendal, men Statsraad Lehmkuhl, som Agderposten filmer direkte fra, vil ikke komme inn Galtesund før torsdag morgen, i 10-tiden.

Etter planen vil seilskuta fortøye ytterst i Pollen klokken 10 torsdag.

Vi er selvfølgelig direkte inne med kommentarer, intervjuer og reaksjoner fra torsdag morgen. Direktebildene går kontinuerlig, men sendingen med Grete og Øystein starter 08.30 og varer til skuta er trygt fortøyd i Arendal.

Agderpostens lesere har kunnet fulgt den fem døgn lange ferden fra Lerwick på Shetlandsøyene til Arendal siden avreise lørdag.

I tillegg til fem kameraer som viser havet og skipet minutt for minutt, fylles den 120 timer lange direktesendingen med reportasjer, intervjuer og andre glimt fra livet om bord.

Torsdag morgen kan du følge innseilingen til Arendal. De fleste båtene vil ankomme Arendal mellom klokken 07 og 12, ifølge havnesjef Rune Hvass.

Statsraad Lehmkuhl skal etter planen ankomme Pollen i 10-tiden.

I lenkene nedenfor kan du lese mer om Tall Ships Races:

Folkefest

– Konseptet er skamløst kopiert fra NRKs minutt for minutt-sendinger. Men vårt klare mål er å være mer lokale og uhøytidelige. Blant annet ved å la unge seilere fra Agder fortelle om opplevelsen underveis, sier live-sjef i Agderposten Øystein Bjerkestrand.

Han har mønstret på Statsraad Lehmkuhl sammen med reporter Grete Helgebø og to teknikere.

Sendingen skal ligge åpent på Agderpostens nettsider og vises direkte på storskjerm i sentrum.

– Vi inviterer hele Arendals befolkning til å møte oss ved innseilingen til Galtesund, og ankomme Arendal sammen med oss. Dette skal bli en skikkelig folkefest, sier Grete Helgebø.

FRA ARENDAL: Statsråd Lehmkuhl seilte ut fra Arendal da skipet la ut på en årelang jordomseiling. Når skipet kommer tilbake, sender Agderposten direkte fra seilasen. Foto: Sindre Haugen Mehl

Stor satsing

Sendingen er kommet i stand som et samarbeid mellom Agderposten og interesseforeningen Arendal by AS. Telenor Maritime er sponsor og samarbeidspartner, og sørger for Internett til den 120 timer lange direktesendingen.

I tillegg til fire personer om bord på Statsraad Lehmkuhl, sitter en teknisk ansvarlig produsent på land. Han erkjenner at oppgaven blir krevende:

– Det er vanskelig å hoppe etter Wirkola, altså Hurtigruten, men vi gjør som Robert Johansson og stuper i det, sier Youcef Johansen.

BURSDAGSGAVE: Karin Lagerqvist ønsket seg seilersko til bursdagen. Nå er hun klar for sitt livs eventyr på Statsraad Lehmkuhl under Tall Ships Races. Foto: Grete Helgebø

Vil kjenne det røske

Under seilasen fra Lerwick til Arendal skal 150 ungdom fra Agder delta, som medseilere på 36 skuter. Samtidig som de lærer gammel seilerkunst, vil de trolig bli kjent med nye venner og knytte viktige kontakter.

En av seilerne er Karin Lagerqvist fra Arendal.

Hun forteller til Agderposten at hun gleder seg til å stå på dekk på den gamle seilskuta. Forhåpentligvis med skikkelig ruskevær.

– Jeg håper vi i hvert fall får en dag med skikkelig vær. Tanken på å stå på skuta og kjenne naturkreftene røske skikkelig til, det er noe jeg håper jeg får oppleve, sier 17-åringen til Agderposten.

Leserne får stifte tettere bekjentskap med både henne, og flere andre ungdom, under ferden fra Shetland til Arendal.

I ARENDAL: Statsraad Lehmkuhl under et tidligere besøk i Arendal. Foto: Irene Hegge Guttormsen

Gøy oppdrag

Kameraene ombord vil manøvreres av selskapet Medialab.

– Vi gjør mange forskjellige oppdrag i løpet av året, og dette er ett av de gøyere som vi gleder oss veldig til, sier daglig leder i selskapet Jan Olav Jenssen.

Sjefredaktør i Agderposten, Katrine Lia, mener satsingen viser at lokalavisen med rundt 20 ansatte i redaksjonen kan bokse over sin vektklasse.

– Dette var et prosjekt vi ikke kunne gi slipp på, til tross for at det er mer omfattende enn hva vi noen gang har gjort før. Jeg er sikker på at sendingen vil bidra til engasjement rundt Tall Ships Races og Arendal, sier hun.