Mannen i midten av 40-årene er nå dømt til 30 dagers fengsel og tap av førerkortet i to år.

Det kommer frem i en fersk dom i Agder tingrett.

Vekket av politiet

Det var natt til mandag 10. oktober i fjor at mannen skal ha kjørt personbil fra Arendal sentrum og hjem til egen bolig, etter en fuktig bytur.

Mannens kjæreste skal ha observert ham kjørende i bil ved 01.30-tiden, og på grunn av uttalelser tidligere på kvelden fryktet hun at han ville forsøke å ta sitt eget liv.

I retten forklarte kvinnen at kjæresten skal ha forsøkt selvmord ved en tidligere anledning, uten å lykkes. Hun forklarte at det var derfor hun ringte politiet, ikke for å varsle om promillekjøringen.

En politipatrulje rykket da ut til mannens bolig. Der traff de kjæresten, som slapp dem inn i boligen. Mannen i 40-årene lå da og sov i sengen sin, og ble vekket av politiet.

Sprayet med pepperspray

«Han lå og sov, ble vekket av at en politimann viste skiltet, og følte seg presset opp i et hjørne. Politiet kom med en påstand om promillekjøring, som han stiller seg helt uforstående til. Han ba politiet gå ut i gangen så han fikk kledd seg, hvilket de gjorde» heter det i dommen signert tingrettsdommer Leif Petter Trannum.

Hva som skjedde etter dette er politiet og den nå dømte mannen svært uenige om. Politiet hevder at han slo seg helt vrang, truet med vold og at de derfor måtte bruke pepperspray ham.

Selv hevder han at han aldri truet dem, men at han - på grunn av ADHD-diagnose - kan ha en anspent og truende fremtoning. Han hevdet selv at han relativt plutselig ble sprayet med pepperspray - uten åpenbar grunn.

Det er på det rene at det oppsto et basketak, som endte med at mannen ble lagt i bakken, påført håndjern og pågrepet.

1,4 i promille

En promilletest av mannen viste en promille på 1,4, som retten mener var høyere på tidspunktet for kjøringen.

Selv hevder mannen at han ikke kjørte bilen, men heller ikke her ble han trodd av dommer og meddommere.

De festet full lit til kjærestens vitnemål, samt det faktum at bilens bremser og motor fremdeles var varm da politiet ankom boligen hans.

«Det foreligger ingen formildende omstendigheter knyttet til selve kjøringen. Samtidig bemerkes for ordens skyld at det heller ikke foreligger skjerpende omstendigheter utover at kjøringen fant sted i bystrøk; men riktignok på nattestid og med svært lite annen trafikk», heter det i dommen.

Mannen ble dermed dømt for både trusler og fyllekjøring, til fengsel i 30 dager. Han mister førerretten i to år og må i tillegg betale saksomkostninger på 2.000 kroner til staten.