annonse

Hummerteina fikk en utbryterkonge

LIVE
LIVE: Havforskningsinstituttet sender live fra hummerteina ved Flødevigen. (Foto: Tor Birkeland/Havforskningsinstituttet)
Hummer-Houdini?
Hummer-Houdini?: Denne sværingen er i teina 10 oktober i 15-tiden. (Foto: Skjermdump)
TAR KONTROLL
TAR KONTROLL: Forskningstekniker Lene Christensen røkter teina i Flødevigen i år. (Foto: Tor Birkeland/Havforskningsinstituttet)

Allerede første dag var det storstilt besøk der inne. Og gjentatte ganger kom Hummer-Houdini på besøk.

Silje Bratland Roksvåg Tarald Reinholt Aas

Årets hummerfiske startet mandag 1. oktober. Samme dag slapp Havforskningsinstituttets avdeling i Flødevigen ut sin årlige teine med kamera på.

I år er teina langt større enn tidligere, det samme er åpningene. I fjor fant kun ett eksemplar av havets kardinal veien inn, mens mange store ble stående utenfor.

Hummer-Houdini?
Hummer-Houdini?: Denne sværingen er i teina 10 oktober i 15-tiden. Foto: Skjermdump

Oppdatering 10. oktober: Onsdag i 15-tiden er nok en sværing i teina. Forskningstekniker Lene Christensen anslår den til rundt 40 centimeter. 

Er det selveste Hummer-Houdini? 

Akkurat det kan ikke Christensen slå sikkert fast, men teina har hatt jevnlig besøk av en diger hummer som vet å finne veien ut igjen. Derav navnet. 

Se Flødevigens tidligere video av Hummer-Houdini under: 

Tre på besøk på få timer

Det er tydelig at investeringen i ny teine betaler seg. Allerede mandag 1. oktober klokken 21 hadde fire hummere vært inne i teina.

– Den første var nokså liten, og kom seg ut av seg selv. Da jeg satte teina på nytt klokken 12, gikk det 20 minutter og så satt det en ny hummer i teina. Og like klokken 19.13, var det en tredje inni, sa forskningstekniker Lene Christensen.

I år er det hun som skal røkte Flødevigens hummerteine. Hun sjekker teina klokken 12 på hverdager for å se til agnet og eventuelt ta hummer for merking. I helgen drar hun teina etter behov. Hummerne som kommer på besøk i teina inne i reservatet vil bli målt og merket og innlemmet i statistikken. Alle slippes naturligvis ut igjen i sjøen. Og litt før klokken 21 hadde altså nummer fire tatt turen inn i teina. 

– Dette er jo egentlig et stunt. Vi ser at det er stor interesse for dette, påpeker forskningsteknikeren.

TAR KONTROLL
TAR KONTROLL: Forskningstekniker Lene Christensen røkter teina i Flødevigen i år. Foto: Tor Birkeland/Havforskningsinstituttet

Ønsker tips

De to siste hummerne mandag var av den større typen, anslagsvis 25–30 centimeter minst, ifølge Christensen. Hun var selv fortsatt på kontoret og fulgte med da den siste hummeren gikk i teina i 19-tiden, men det manglet ikke på tips fra publikum heller. En søskenflokk i Sverige fulgte ivrig med i fjor og tipset i bøtter og spann. Og de er med Flødevigen også i år.

– Det er ganske kult, sier forskningsteknikeren, som samtidig understreker at de gjerne vil ha tips fra andre når hummere er på besøk i teina.

– Vi kan ikke sitte oppe og følge med hele natten. I kveld vurderte jeg å dra bort til stasjonen. Hadde det blitt mye slåssing, ville jeg gjort noe med det. Det er ikke greit hvis de ødelegger hverandre inni der, men det skjer i alle teiner rundt om nå, påpeker Christensen.

Da hummerfisket åpnet, lå båtene tett i tett like utenfor Flødevigens reservat.

Teina sendte live til og med 11. oktober klokken 12. Overføringen er dermed avsluttet for i år. 

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på agderposten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse

annonse