annonse

Hokus pokus – her er Sirkus Filiokus

SKUER OVER PUBLIKUM
SKUER OVER PUBLIKUM: SKUER OVER PUBLIKUM: Denne menneskelige pyramiden sto nesten like stødig som pyramidene i Egypt. Nederst fra venstre: Mari, Istar, Iris, Ishraaq, Aida og Gina. Helt på toppen troner Helene. (Foto: )
GARDERT
GARDERT: GARDERT: Siden det regner ute, kan det være greit å slå opp en paraply, tenkte klovnene William og Tobias. (Foto: )
FULL KONTROLL
FULL KONTROLL: FULL KONTROLL: Aida viser at hun behersker balansekunsten. Hun kom seg over treplanken og kunne høste applaus etter fremførelsen. (Foto: )
FARGEBÅND
FARGEBÅND: FARGEBÅND: Scenen ble fargelagt under åpningsnummeret av Sirkus Filiokus. William gliser bredt i midten med de to jentene Helene og Iris ved hver sin side. (Foto: )
ENTERTAINER
ENTERTAINER: ENTERTAINER: Rockeringene gikk raskt i sirkel rundt Ellings høyrearm. I bakgrunn shower Amir. (Foto: )
SPENT
SPENT: SPENT: Over 70 ivrige publikummere lot seg underholde av Sirkus Filiokus. De fleste var barnehagebarn, men også noen foreldre tok turen. (Foto: )
MAGEMUSKLER
MAGEMUSKLER: MAGEMUSKLER: Ishraaq og Iris viser rockeringteft under sirkus-forestilling. (Foto: )

Et knippe fem- og seks-åringer brukte fire øvinger på noe profesjonelle sirkusartister bruker flere år på.

Matias Smørvik

Onsdag hadde Sirkus Filiokus, bestående av barn fra Soria Moria-barnehagene i Arendal og Eydehavn, premiere på teatersalen på Kilden i Arendal.

Det er nesten helt stille i salen. På første rad hvisker en ung publikummer «kommer det noen elefanter?». Barnehagebarna som snart skal opptre gjemmer seg bak to rullegardiner. Konsentrasjonen er skrudd på maks. Når sirkusmusikken begynner å strømme ut fra høyttaleranlegget blir de jaget ut, én etter én.

Barna løper i sirkler, mens de farger scenen med hvert sitt bånd som kastes opp i luften, før det igjen fanges av deres små hender. Showet fortsetter i en time med av høydepunkter.

Verdens sterkeste barn løfter 100 kilo over hodet. Noen slår hjul, andre går på stylter, hopper i tau, svinger rockering eller balanserer på en treplanke. To seksåringer bidrar med klovneablegøyer av beste sort og en ung magikere tryller frem en stor kanin.

Se bildeslide øverst i saken.

Klovneablegøyer

Det var med andre ord ingen dødpunkter å se tilbake på etter at smårollingene takket de 75 publikummerne for oppmøtet. Det kan oppsetningen rette en stor takk til Tobias Høgseth og William Breivik for. Med rød klovnenese og store bukser, så de ut som fødte entertainere, der de sprang etter hverandre ute på scenen. De skremte hverandre med slanger, bygde tøysete menneskepyramider og prøvde å snurre et titalls rockeringer rundt magen. Som oftest endte klovnesprellet med knall og fall, etterfulgt av latterbrøl fra publikum.

Guttene forteller at de har øvd masse hjemme for å være best stilt til premiereaftenen.

– Når mamma og pappa ikke så på, prøvde jeg å ta baklengssalto, sier William, som er opptatt med av å lekesloss med sidemannen, når Agderposten prøver å snike inn noen spørsmål.

– Hva er egentlig en klovn?

– Det er en figur som er veldig morsom og som finner på masse tøys, forklarer Tobias, før han blir avbrutt av sin klovnekollega:

– Nei, ikke en figur. Et menneske, presiserer William.

Mestringsfølelse

Regissør Kirsten Hirte-Milkereit har gått sirkusskole, og holdt på med barnesirkus de siste sju årene. Hun mener barn i seksårsalderen passer ypperlige som sirkusartister.

– Barn i grunnskolealder er veldig engasjerte og overhodet ikke redd for å prøve nye ting. Selv om de har gledet seg hele uken, ble det mer grugleding før showet. Derfor pustet vi litt gjennom magen, for at sommerfuglene skulle få luft, forteller Hirte-Milkereit.

Ifølge regissøren blir teaterforestilling raskt veldig kompleks for den aldersgruppen, hvis de må lære seg dialoger. Sirkus handler mer om å bruke kroppen.

– Sånt har mye å si for selvtilliten til barna. Bare det å stå foran publikum og si «simsalabim» kan være en mestring for et lite barn. Samtidig lærer de å holde konsentrasjonen oppe og å samarbeide med andre, sier hun før hun føyer motorikktrening inn på listen over sirkusfordeler.

annonse

annonse

annonse