HODELØS VOKTER: Asbjørn Oland har laget denne «politibetjenten» som skal få fartssynderne til å bremse opp. Foto: Gerd Nerdalen

Hodeløs «politibetjent» skal stoppe hodeløse fartssyndere

Først forsøkte Asbjørn Oland seg med falsk fotoboks. Nå har han funnet en ny, kreativ løsning for å få bukt med råkjørere like ved huset.

– Jeg er, som du ser av bildet, ingen kunstner. Det ble som det ble. Men den har effekt, sier Asbjørn Oland og ler.

Allerede i 2014 fortalte Agderposten om Olands frustrasjon over råkjørere i Telemarksveien på Vegårshei.

I et forsøk på å dempe farten på kjøretøyene forbi huset hans, som står kun ni meter fra veien, snekret han en hjemmelaget fotoboks.

Gjennom en føljetong kunne man følge fotoboksen fra den først reiste seg til den ble stjålet, funnet igjen og på nytt montert, før den igjen forsvant og senere dukket opp igjen:

Les også
Bremset du for denne? Falsk fotoboks har flyttet seg
Les også
Selvlaget fotoboks forsvant

– Jeg gjør det bare for å få oppmerksomhet rundt at det er 50-sone og unger i bygda, uttalte han til Agderposten den gang.

Langt over fartsgrensen

Og sommeren 2020 har trafikken vært verre enn på lenge. Mye grunnet koronaviruset og innenlandsferie for mange, antar Oland. Særlig tidlig om morgenen og sent på kvelden freser både motorsykler, biler og lastebiler forbi i langt høyere hastighet enn 50 km/t, som er fartsgrensen der han bor. At enkelte er oppe i, og trolig bikker 70 km/t, er ikke Oland i tvil om.

– De bremser ned med det samme de ser politiet. Men så fort patruljen er borte, speeder de på igjen, beskriver Oland.

– Jeg har både barn og barnebarn som må krysse veien daglig for å komme over til fortauet på andre siden. Så jeg tenkte at nå får jeg prøve noe nytt.

– Folk kikker og ler

Som sagt, så gjort. En kjeledress ble fylt med gamle klær, bundet opp til en planke og caps for å toppe det hele. Den svarte blomsterpotta skal forestille lasermåleren til «betjenten». Det var Tvedestrandsposten som først omtalte saken.

HODELØS VOKTER: Asbjørn Oland har laget denne «politibetjenten» som skal få fartssynderne til å bremse opp. Foto: Gerd Nerdalen

Om kreasjonen har hatt effekt, lurer du kanskje på? Å ja, kan Oland bekrefte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ti minutter etter at jeg satte den opp, sakket trafikken av. Folk kikker inn, smiler og ler og roer farten. Det har vært riktig så trivelig med kommentarer og tilbakemeldinger, sier «kunstneren» fornøyd til Agderposten.

Nå er Oland spent på hvor lenge den fiktive politibetjenten får sitte i fred før noen napper den med seg. Det er nok bare et spørsmål om tid, antar han.

Ikke politi-reaksjon sist

Da Oland satte opp sin hjemmesnekrede fotoboks i sin tid, fikk det ikke akkurat daværende UP-sjef Øystein Krogstad til å hoppe i stolen.

– Det å sette opp slike ting ved veien, er i utgangspunktet noe Statens vegvesen må se på. Jeg ser ikke den store forbrytelsen i det, men det er nå en gang UP som skal bedrive trafikkontroll og foreta målinger. Hvis det dukker opp falske fotobokser overalt, er det ugreit, sa han til Agderposten i 2018.

Det har ikke lyktes Agderposten å få tak i UPs distriktsleder Karin M. Walin onsdag kveld.

Ønsker fartshump

Oland forteller at han fortsatt har et håp om at Statens vegvesen tar ansvar og anlegger en fartshump på strekningen.

Leiv Egil Thorsen, avdelingsleder Forvaltning og samfunnssikkerhet i Agder fylkeskommune, sier til Tvedestrandsposten at det er flere kriterier som må legges til grunn før det blir et ja eller nei på et ønske fra folk om trafikksikkerhetstiltak.

– Det er ikke uvanlig at folk ber om nedsatt fart eller humper i områder. Det er likevel ikke dermed sagt at de får det. Man må beskrive problemstillingen og komme med et forslag til løsning, sier Thorsen til lokalavisen, og legger til at de selv kan foreta fartsmålinger for å se om det er mange som bryter fartsgrensen på stedet.

– Deretter gjøres vurderinger konkret på hva vi gjør videre, sier han.