I helgen ble det født fem gepardunger i Dyreparken i Kristiansand.
I helgen ble det født fem gepardunger i Dyreparken i Kristiansand. Foto: Dyreparken

Her er de nye gepardungene

I helgen ble det for første gang født gepardunger i Norge.

Natt til lørdag fødte Kimani fem unger, men en av dem hadde dessverre en misdannelse som medførte at den døde knapt to døgn senere, skriver Dyreparken i en pressemelding.

– Vi har vært veldig spent på hvordan dette kom til å gå. Så langt ser alt ut til å være i skjønneste orden med både mor og de fire små som er igjen, sier veterinær og faglig leder i Dyreparken, Rolf-Arne Ølberg.

Døde

Dyreparken anslår at de fem små ungene veier rundt 400 gram hver.

– Vi følger utviklingen nøye fra minutt til minutt. Men Kimani ser virkelig ut til å ha funnet roen, hun slikker dem, steller dem og lar dem drikke melk. Hun viser gode morsinstinkter, sier Ølberg.

En av de fem små gepardungene døde kort tid etter fødselen av en medfødt feil.
En av de fem små gepardungene døde kort tid etter fødselen av en medfødt feil. Foto: Dyreparken
Geparden Kimani ble mor for første gang i helgen.
Geparden Kimani ble mor for første gang i helgen. Foto: Dyreparken

Dyrepasserne har fulgt med på overvåkingskamera for at mor og unger skal ha mest mulig ro. Alt så normalt ut både lørdag og søndag, men mandag morgen ble det oppdaget at en av ungene ikke rørte på seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rolf-Arne Ølberg gikk da inn og kunne konstatere at den var død. Den var født med en ganespalte og hadde derfor ikke klart å ta til seg næring i de kritiske første timene av livet, opplyser Dyreparken.

Første gang i Norge

Fødselen forløp uten komplikasjoner. Den første ungen ble født like før midnatt natt til lørdag. I løpet av de fire neste timene kom resten av søskenflokken som perler på en snor.

Det er første gang det er født gepardunger i Norge. Foreldrene Kimani og Kito er begge tre år gamle.

Kimani er opprinnelig fra Portugal, mens far Kito ble født i Sverige på julaften 2012. Begge inngår i et internasjonalt bevaringsprogram for de utryddingstruede gepardene, som det bare finnes 10.000 igjen av i hele verden.

Avsperret

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Geparder føder normalt tre–fire unger, men kan i enkelte tilfeller få opptil åtte.

– Vårt viktigste fokus nå er at mor og unger skal få mest mulig ro, sier dyrepasser Olav Åsland, som har hovedansvaret for gepardene.

– Hele inneområdet er avsperret for publikum. I løpet av tre–fire uker vil ungene begynne å bevege seg rundt, men det er enda for tidlig å si når vi vil åpne opp for publikum, sier Åsland.