FORLOKKENDE: I Faråni i Setesdal kan vannføringen endre seg raskt. Foto: Agder Energi

Her må du ikke bade: – Forbundet med stor fare

Agder Energi sender ut en påminnelse om risikoen ved å ta en dukkert i regulerte vassdrag. Faråni i Setesdal er ett av dem.

Kombinasjonen av mye snø i fjellet, varme og rask snøsmelting er risikofull:

−Vi har de siste ukene sett at rask snøsmelting kan føre til store endringer i vannføringen i regulerte vassdrag og sidevassdrag. Det gjør at ellers tørrlagte strekninger kan bli strie elver svært fort. Den økte vannføringen kan komme brått på, og for folk som oppholder seg langs elvene kan det oppstå farlige situasjoner, sier advarer Sverre Eikeland, beredskapsleder i Agder Energi Vannkraft.

Selskapet skriver i en pressemelding at bading og soling feil steder «kan være forbundet med stor fare», og trekker frem eksempelvis Faråni ved Brokke i Setesdal, og området ved Steinsfoss kraftstasjon i Vennesla.

Les også
Flere personer måtte rømme fra populær badeplass da elva plutselig flommet over

− På disse strekningene er det alltid fare for rask endring av vannføring på grunn av drift av kraftstasjonene. Dette kan skape farlige situasjoner hvis folk oppholder seg i eller for nære elveleiet på slike steder, sier Eikeland i en pressemelding.

Les også
Bade her? Sjekk vannkvaliteten

Det er satt opp fareskilt på utsatte strekninger, men selskapet opplever at mange ikke tar faren på alvor, og bader likevel.

−Det er jo naturlig at folk prøver å finne fine badeplasser i sommervarmen, men det er enkelte steder man ikke bør oppholde seg og bade. Flere steder der blankskurte fjell og jettegryter kan virke lokkende, kan det fort komme mye vann som endrer idyllen totalt, sier Eikeland.