Senter av flokken er 80 meter fra lynnedslaget og de fleste dyrene har dødd momentant.
Senter av flokken er 80 meter fra lynnedslaget og de fleste dyrene har dødd momentant. Foto: Tore Øyvind Moen

– Hendelsen er eksepsjonell

Søndag ble 250 hoder samlet inn for CWD-testing etter tragedien som rammet reinflokken fem kilometer øst for Mogen turisthytte.

I alt 323 dyr ble drept i en slak bakke på eiendommen som tilhører slekten etter tungtvannssabotør Poulsson. Avstanden er og rundt fem kilometer til hytta hvor sabotørene oppholdt seg under krigen.

– Hendelsen er eksepsjonell. Lynnedslag har drept en moskusflokk på Dovre, men antallet var lite i forhold til dette, forteller forsker Olav Strand ved NINA.

Les også:

– Dyrene har vært på vei opp en bakke. På toppen fant vi 5–6 merker etter lynnedslag og fra disse var torv kastet til side over halvannen meter. Det var ekstreme værforhold, dyrene har vært søkkvåte og bakken likeså. Klauvene gir god jording og i tillegg kan strømmen gå mellom forbein og bakbein slik at kroppen får gjennomslag. Vi tror og at den store biologiske massen flokken utgjorde på omtrent 30 tonn har vært medvirkende årsak til at det har blitt overslag til dem.

500 i flokken

Strand tror det har vært rundt 500 dyr i flokken siden de i helgen fant en flokk som oppholdt seg rett i nærheten.

Senter av flokken er 80 meter fra lynnedslaget og de fleste dyrene har dødd momentant.
Senter av flokken er 80 meter fra lynnedslaget og de fleste dyrene har dødd momentant. Foto: Tore Øyvind Moen
Flokken var på vei opp en bakke da lynet slo ned på toppen 80 meter unna. På den lille flekken som er ringet rundt ble brorparten av de drøyt 320 døde dyrene funnet.
Flokken var på vei opp en bakke da lynet slo ned på toppen 80 meter unna. På den lille flekken som er ringet rundt ble brorparten av de drøyt 320 døde dyrene funnet. Foto: Tore Øyvind Moen
Her slo lynet ned, 80 meter fra flokkens senter.
Her slo lynet ned, 80 meter fra flokkens senter. Foto: Olav Strand, NINA

– Tjue dyr ligger på utsiden av flokken, disse har sannsynligvis ikke dødd momentant og kommet seg litt unna. Det var og noen få dyr som måtte avlives da SNO fant flokken, forteller Strand. I utgangspunktet vil han tro de døde dyrene ikke utgjør noen fare for drikkevannskilder siden dette er et svært avsidesliggende område.

Måtte skjære av hodene

Strand berømmer de seks frivillige tinndølene som bisto SNO og NINA i helgen med «grisejobben» med å skjære av hodene på dyrene. Hodene er nå sendt til Borgun på Nordfjella for testing på den fryktede sykdommen CWD.

Les også:

– Vi vil ha de første svarene etter to til fire dager, forteller NINA-forsker Christer Moe Rolandsen. Dukker det opp positive CWD-prøver vil disse testes en gang til. Alle dyrene er merket, og hvis noen var rammet av CWD er det lett å finne fram til skrottene, forteller han. I så fall vil Mattilsynet vurdere tiltak.

For forskerne ved NINA har medieinteressen vært overveldende.

– New York Times og Le Monde, alle de store byråene, og en masse andre medier har kontaktet oss om hendelsen, forteller Olav Strand.

I dag fortsetter arbeidet inne på vidda. Kalvehoder er ikke sendt til undersøkelse, men skal tas mål og prøver av.