Slik så det ut på Storosenteret i Oslo før jul. Kjøpesentrene blinkes nå ut som en utfordring i kampen mot det muterte viruset. Foto: Terje Pedersen / NTB

Prioriterer å stenge kjøpesentrene

Strengere smitteverntiltak innføres i 15 randsonekommuner fra midnatt. Kjøpesentrene stenges, men skoler og barnehager skal holdes på gult nivå.

Tiltakene i randsonekommunene blir i stor grad lik tiltakene i de ti kommunene der det allerede er innført tiltak, men er ikke like strenge.

* Det opprettholdes gult nivå i barnehager, barneskoler og ungdomsskoler, men oppjusteres til rødt nivå i videregående skoler.

* Serveringssteder, biblioteker, tros- og livssynshus og alle butikker som ikke er en del av kjøpesenter kan holde åpent.

* Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, kan også holde åpent, men det skal ikke være fritidsaktiviteter for andre på slike steder.

– Klyngedannelser

Dette gjelder i Aurskog-Høland, Marker, Rakkestad, Skiptvedt, Lunner, Nittedal, Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Bærum, Asker, Drammen, Lier, Råde og Horten.

– Vår vurdering er at det først og fremst er kjøpesentre som bør stenges i disse kommunene, slik at andre butikker i stor grad han holdes åpent. Vi anser trengsel og klyngedannelser på fellesområder i og rundt kjøpesentre som en særlig utfordring, skriver Helsedirektoratet i sin anbefaling.

Også i Danmark er smitteutviklingen i vinter blitt møtt med nettopp stengte kjøpesentre. Ski storsenter stengte fredag som det første kjøpesenteret som er blitt stengt av pandemien i Norge.

NHO vil ha kompensasjon fra dag en

NHO Service og Handel har advart mot at stengte kjøpesentre skal bli den nye normen i kampen mot det muterte viruset. De ber om kompensasjon fra dag en med stengte sentre.

– Det vi er opptatt av er at de får kompensasjon for de dagene de har vært nødt til å stenge ned bedriftene sine. Vi vil jobbe for at vi får samme kompensasjon som da frisørene måtte stenge ned umiddelbart i vår, sa bransjedirektør Linda Vist i NHO Service og Handel til NTB da Ski storsenter stengte.

– Vi håper at dette ikke skal bli den nye normen. Det er klart at det er noe vi frykter, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(©NTB)