LUNSJ: Agderposten møtte Trygve Slagsvold Vedum på Dyreparken Hotell. Foto: Elisabeth Grosvold

Har sitt beste valgkampminne fra Aust-Agder, men Arendalsuka kunne han vært foruten

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) synes folk fra tidligere Aust-Agder minner om innbyggere fra sitt eget fylke, men det er likevel én ting han personlig gruer seg til i Arendal.

Partilederen er på plass i Agder, mer konkret Dyreparken Hotell i Kristiansand, for å delta på fylkesårsmøte til Agder. 2020 er året Senterpartiet feirer 100 år og starten på jubileet feires der partiet ble stiftet for 100 år siden, nemlig Kristiansand.

Ikke bekymret

Tross nye meningsmålinger fra VG som viser at FrP går forbi Sp for første gang på ett år, møter Agderposten en like blid partileder som de mange medieoppslagene antyder.

– Så koselig det var her; man kan jo se over til Dyreparken. Selvfølgelig skinner også solen her i sør, sier Vedum idet han ankommer hotellet.

Lattermild: Trygve Vedum stiller gledelig opp til et bilde for Agderposten. Foto: Elisabeth Grosvold

Agderposten spør om å få et bilde av Vedum ved resepsjonen.

– Jada, hvor vil du ha meg, her med sjiraffen, spør Vedum spøkefullt før den karakteristiske Vedum-latteren setter i gang.

For de fleste har hørt latteren til Sp-lederen. Ifølge P1-programmet «Utakt» minner latteren om lyden av en alpakka som har seksuelt samkvem.

Lattermild: Trygve Slagsvold Vedum ler godt når Agderposten spør om latteren har stilnet etter de siste meningsmålingne. Foto: Elisabeth Grosvold

P1 mener latteren din ligner på et dyr vi finner inne i dyreparken som gjør noe helt spesielt. Men har latteren stilnet etter de siste VG-målingene?

– Bare si det, du: De mener jeg høres ut som en lama som har seg, sier Vedum og ler igjen.

– Nei da, jeg er ikke bekymret. Jeg tar selvsagt ingen stemmer for gitt. Samtidig vet jeg at selv om vi har hatt høyere oppslutning, ligger vi fortsatt høyt på meningsmålingene. Jeg må uansett bare fortsette å si det jeg mener, så må folk bestemme selv. Vi mener jo sentraliseringspolitikken til regjeringen har gått altfor langt, blant annet da de ville legge ned trafikkstasjonen i Arendal.

Reversere sammenslåingen

Fremskrittspartiets tre stemmer bidro til et flertall for å slå sammen Agder-fylkene fra 2020. Mange mener Aust-Agder tapte, og fortsatt vil tape, arbeidsplasser på det. Tross den gjennomførte sammenslåingen vil ikke Vedum si at han har satt sine bein i Aust-Agder for siste gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei det klarer jeg ikke å si, vi har jo fortsatt to stortingsvalgkretser: Aust-Agder og Vest-Agder. Men når det gjelder regionsreformen, mener jeg det må bestemmes lokalt om man ønsker det; jeg skal ikke overstyre det fra Stange der jeg bor.

Vedum fortsetter:

Samtidig håper jeg regjeringen snart ser at nok er nok når det kommer til sentraliseringen, blant annet har snart ikke Agder igjen heimevernssoldater, sier Vedum, og legger til at han gjerne kan legge til rette for å reversere sammenslåingen dersom det skulle være ønskelig, vel å merke om han kommer med i regjeringen fra 2021.

Du har uttalt deg skeptisk til sammenslåing. Hva er det som gjør at Aust-Agder har en egenart som bør bevares?

– Jeg tror kanskje austegder er litt like folk i mitt eget fylke Hedmark. Dere tar det litt mer «lungt» om det er et ord, altså litt rolige og hyggelige. Samtidig kan nok folk og politikere i både Aust-Agder og Hedmark bli litt bedre til å si ifra. Det er ingen her som slår i bordet og banner høyest, sier Vedum.

Om hans beste minne og Arendalsuka

Selv om Sp-lederen mener folk fra tidligere Aust-Agder kan bli litt mer brautende, trives han godt i det nå nedlagte fylket. På spørsmål om hva som er hans beste minne fra Aust-Agder, kommer svaret raskt:

– Det er nok fra valgkampen i 2017 i Grimstad. Vi kjørte rundt i Norge i buss, og hadde det så utrolig trivelig da vi kom til Grimstad. Vi bodde på Bie camping; sang, spiste og koste oss. På Apotekergården hadde vi en av de hyggeligste kveldene den sommeren, sier han.

Gode minner: Sp-lederen forteller om gode minner fra valgkampen i Grimstad i 2017. Foto: Elisabeth Grosvold

Vedum legger til at han også hadde en koselig ferie med familien i Risør i fjor sommer. Men på spørsmål om hans tanker om Arendalsuka, forsvinner det til ellers store smilet.

– Vet du, for meg som partileder er Arendalsuka ekstremt slitsom, sier han og utdyper:

– Det er rett og slett noe av det mest slitsomme jeg vet. Jeg kan ikke gå en meter uten at en interesseorganisasjon skal snakke med meg. Det er en gave til Arendal i seg selv, men jeg personlig gleder meg til å komme tilbake til Pollen uten Arendalsuka, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vedum synes også Arendalsuka har en del andre negative aspekter ved seg:

– I tillegg ser jeg en del pengedreven virksomhet og politikk i forbindelse med Arendalsuka som jeg ikke liker. Blant annet alle PR-byråene, som First House og Zynk, som arrangerer alle disse store festene. Det er egentlig ikke et så veldig folkelig arrangement. Jeg liker Arendal, men ikke det, sier han.

Klimakur 2030

Forrige fredag ble regjeringens bestilte faglige rapport «Klimakur 2030» overlevert fra Miljødirektoratet til klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Utredningen gir en detaljert oversikt over hvordan man kan nå klimamålene.

Foruten kutt i petroleumssektoren, trekkes kjøttbruk fram som et av tiltakene som vil gi størst klimaeffekt. Hvis alle nordmenn kutter 333 gram rødt kjøtt i uka, reduserer vi klimautslippene med nesten 3 millioner tonn CO₂-ekvivalenter, heter det i rapporten.

Spis kjøtt: Trygve Slagsvold Vedum mener ikke folk trenger å endre kostholdet for å redusere klimautslippene. Foto: Elisabeth Grosvold

– Det virker som de negative tiltakene er de som er mest «moralsk rett», men jeg vil bort fra de moralske pekefingrene. Det den rapporten vil ta av dyrket mark innebærer i teorien at hele Agder skal gro igjen, og det vil jeg ikke ha noe av. Blir det slik klimaforskerne tror, er vi uansett helt avhengig av matproduksjon i Norge.

Du vil ikke redusere kjøttforbruk eller kutte i oljen. Hva vil du gjøre da?

– Vi har blant annet forslått å øke avgifter på utenriks flyreiser. Vi kan rett og slett presse internasjonal luftfart til få ned utslippene. Så kan vi plante mer skog, bygge ut havvind, rense hydrogen og sørge for utslippsfri bilpark etter hvert.

EØS og FrP-frykt

Men er det imidlertid én ting Vedum vil kutte så er det EØS. Dette på tross av at Agder er ett av fylkene med flest eksportbedrifter i landet. Han tror Norge både kan lære og dra nytte av Storbritannias utmelding av EU.

– Vi vil bare ha bedre avtale, fordi vi mener at for mye makt gis fra det folkevalgte til byråkratiet i Brussel. I tillegg hadde vi tollfrihet for norske industrivarer også før EØS-avtalen. Vi hadde ikke ønsket en utmelding om vi trodde det kom til å virke negativt på norsk industri.

Det er ikke bare Storbritannias utmelding Vedum velger å se lyst på. Han tror heller ikke regjerings-exiten til FrP vil medføre tap av lokale stemmer for Sp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis du er opptatt av å styrke det lokale politiet, hvis du mener regjeringens sentraliserende politikk har gått for langt eller dersom du generelt ønsker en styrking av de grunnleggende tjenestene der du bor, bør du stemme Sp. Hvis ikke, må det være opp til folk selv hva de gjør, sier han.