Har sendt ut farevarsel for Agder: Torsdag kveld skal det snø

Torsdag kveld er det ventet snø over store deler av i Sør-Norge. Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel.

På steder over 400 meter over havet venter meteorologene at det vil lave ned mellom 5 og 15 centimeter snø i løpet av kvelden torsdag og natt til fredag.

SNØ I VENTE: Det er ventet store nedbørmengder over Agder torsdag kveld og natt til fredag. Litt inn i Agder vil nedbøren falle som snø og Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for mye snø i Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

Farevarsel

– Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, lyder anbefalingen fra meteorologene.

Vakthavende statsmeteorolog Martin Granerød begrunner farevarselet slik:

– Det er utfartshelg og ventet mye trafikk torsdag, ettersom det er helligdag fredag. Hytteforbudet er opphevet og mange er nok på vei mot hyttene sine. Samtidig har det vært en svært mild periode på Sørlandet og mange har nok allerede lagt om til sommerdekk, sier han til Agderposten.

Sammenholdt kan de tre faktorene være oppskriften på uhell og ulykker i trafikken, frykter meteorologene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skift dekk

– Det er viktig å være ekstra OBS hvis du skal ut i trafikken torsdag ettermiddag. Skift til riktige dekk igjen hvis du skal inn i Agder eller over fjellet, sier Granerød.

Han sier det er ventet til dels store nedbørsmengder også langs kysten torsdag kveld og natt til fredag, men det er ikke fare for snø helt ute i fjæra.

– Man må nok et lite stykke inn i Agder for å finne sludd og snø. Du skal et stykke opp i Setesdal før du kommer til 400 meters høyde. Samtidig er det flere punkter nærmere kysten som ligger høyt nok til at det kan bli vanskelige kjøreforhold, sier han.

Brrr

Langs kysten er det ventet mellom 10 og 20 millimeter regn fra torsdag ettermiddag til fredag ettermiddag.

– Det kan nok være store lokale variasjoner i nedbørsmengde. Enkelte steder kan det kanskje komme opp mot 30 millimeter på ett døgn, sier han.

Meteorologen forteller at det er ventet rimelig kaldt også ute ved kysten. På torsdag kveld og natt til fredag kan temperaturene komme ned i bare tre-fire plussgrader.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utover fredag ettermiddag er det ventet lettere skydekke over store deler av Agder og litt stigende temperaturer.

Sol og 16 grader i vente

– Men natt til lørdag kan det komme et nytt nedbørsfelt inn over Agder. Det blir litt mildere og utover dagen lørdag ser det ut til at vinden skal dreier over til vestavind. Da blir det lettere skydekke og mildere vær. Det er ventet OK vær søndag og mandag, sier Granerød.

Utover i neste uke er det heller ikke utsikter til sommertemperaturer på Sørlandet. Men det blir da ikke halvgalt likevel.

– Prognosene tilsier en del sol og makstemperaturer enkelte dager på 15-16 varmegrader. Rimelig normale temperaturer for årstiden, sier han.

NAF advarer

Også NAF advarer bilistene på Sørlandet om det ventede snøværet.

– Har du lagt om til sommerdekk og skal litt opp i høyden, må du rett og slett få på vinterdekkene igjen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skal du opp i høyden er det viktig å ta det med ro. Selv med vinterdekk kan det bli glatte veier med nysnø og nullføre, sier Nils Sødal.

– Ta det med ro, pust med magen og kom vel frem til hytta, avslutter han.