Har satt seg nye mål på Stortinget - men savner jobben i Arendal
Den politiske seieren i dramaet om ny bioteknologilov, fører til at Åshild Bruun-Gundersen (33) vil fortsette i rikspolitikken. Men en dag vil hun tilbake til jobben i Nye Veier.
- Det er politisk gjennomslag som er motivasjon i en så krevende jobb. Å få gjennomslag i en så stor sak som bioteknologiloven, og som jeg har jobbet så mye med, gir fornyet motivasjon og ny giv, sier Bruun-Gundersen.
Hun er i sin første periode som stortingsrepresentant for Frp. Hun er helsepolitisk talsperson for partiet, selv om det var skolepolitikk hun ønsket seg som arbeidsområde da hun ble valgt inn i 2017.
Nå ser hun tilbake på det viktigste hun har vært med på:
– Viktige gjennomslag har vært å innføre eldreombud i Norge, en kampsak Frp har hatt i 13 år. Det har også vært viktig å innføre fleksibel skolestart. Ikke alle barn er modne for å begynne på skolen når de er seks år. De får nå lov til å vente et år. Bioteknologiloven var ikke endret på 16 år, og det har vært den viktigste sak for meg. Spesielt har det gjort dypt inntrykk å møte mennesker som av ulike grunner ikke kan få egne barn, og opplevde at rigide regler sto i veien for dem. Nå kan flere få drømmen oppfylt, forteller Bruun-Gundersen.
Vil hjelpe familier i tidsklemma
I Arendal har 33-åringen ektemann og to døtre. Hun ble mor som 19-åring og bystyrerepresentant som 20-åring.
Hjemme i Arendal har hun også en jobb hun elsker, som ingeniør i Nye Veier AS. Før hun tok veien til Løvebakken, var hun kvalitetsrådgiver for utbyggingen av nye E18 Arendal-Tvedestrand. Det var denne jobben som gjorde det vanskelig for henne å bestemme seg for om hun skulle satse på karriere på Løvebakken.
– Jeg har hatt permisjon fra Nye Veier, så jeg kommer nok til å be pent om å få lov til å forlenge den dersom jeg blir gjenvalgt på Stortinget. Nye Veier er en god og spennende arbeidsplass som jeg gjerne vil tilbake til en gang i fremtiden, sier Bruun-Gundersen.
Når hun nå stiller seg til disposisjon for partiet som kandidat ved stortingsvalget i 2021, har hun én hjertesak:
– Den viktigste oppgaven for meg, er å gjøre hverdagen enklere for barnefamilier som lever med et tidspress uten like. Det er et tema som alltid vil engasjere meg. Det handler blant annet om barnehageplasser og fleksible åpningstider i barnehagene. I helsepolitikken er det også mye som kan gjøres for å hjelpe barnefamilier til en enklere hverdag, sier Bruun-Gundersen.
– Stor ære
De siste ti ukene har hun jobbet døgnet rundt med bioteknologiloven, en sak som har skapt stor debatt og sterke følelser. Bruun-Gundersen var saksordfører. Hun hadde sitt aller første møte med Tuva Moflag (Ap) og Nicholas Wilkinson (SV) 11. mars, dagen før Norge stengte ned.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Siden gikk det slag i slag i ekspressfart før tirsdag 26. mai, da et flertall i Stortinget stemte for endringene.
– Det var spennende. Man kunne jo ikke vite helt hvordan det skulle gå. Det var en stor ære å få gjennomslag. Det betyr enormt mye for meg, sier Bruun-Gundersen.
Ny bioteknologilov
* Eggdonasjon skal bli tillatt fra 1. januar.
* Assistert befruktning skal bli tillatt for enslige fra 1. januar.
* Tidlig ultralyd og blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle. Testen gjør det mulig å avlese mulige kromosomfeil som Downs syndrom tidlig i svangerskapet.
* 1. juli skal det åpnes for utvidet lagring av befruktede egg og lagring av kjønnsceller på ikke-medisinsk grunnlag.
* Nedfryst sæd fra avdøde skal bli tillatt å bruke i assistert befruktning dersom dette er i tråd med avdødes ønske.
* Det blir forbudt med gentesting av barn utenfor helsevesenet.
* Det blir forbudt med embryodonasjon. Det innebærer at både egg og sæd kommer fra donorer.
(NTB)
I sommer vil hun tilbringe mye tid i hjembyen Arendal.
– Jeg gleder meg. Arendal er verdens nydeligste sted, helt fantastisk!