VIL FORTSETTE PÅ STORTINGET: Åshild Bruun-Gundersen ønsker gjenvalg. Å hjelpe barnefamilier i tidsklemme, er hennes hjertesak. Foto: NTB Scanpix

Har satt seg nye mål på Stortinget - men savner jobben i Arendal

Den politiske seieren i dramaet om ny bioteknologilov, fører til at Åshild Bruun-Gundersen (33) vil fortsette i rikspolitikken. Men en dag vil hun tilbake til jobben i Nye Veier.

- Det er politisk gjennomslag som er motivasjon i en så krevende jobb. Å få gjennomslag i en så stor sak som bioteknologiloven, og som jeg har jobbet så mye med, gir fornyet motivasjon og ny giv, sier Bruun-Gundersen.

Hun er i sin første periode som stortingsrepresentant for Frp. Hun er helsepolitisk talsperson for partiet, selv om det var skolepolitikk hun ønsket seg som arbeidsområde da hun ble valgt inn i 2017.

Nå ser hun tilbake på det viktigste hun har vært med på:

– Viktige gjennomslag har vært å innføre eldreombud i Norge, en kampsak Frp har hatt i 13 år. Det har også vært viktig å innføre fleksibel skolestart. Ikke alle barn er modne for å begynne på skolen når de er seks år. De får nå lov til å vente et år. Bioteknologiloven var ikke endret på 16 år, og det har vært den viktigste sak for meg. Spesielt har det gjort dypt inntrykk å møte mennesker som av ulike grunner ikke kan få egne barn, og opplevde at rigide regler sto i veien for dem. Nå kan flere få drømmen oppfylt, forteller Bruun-Gundersen.

Les også
Klager på søndagsforbud til næringsministeren
Les også
Nå har hun bestemt seg i spørsmålet om gjenvalg
SAKSORDFØRER: Stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen fotografert i forbindelse med Stortingets debatt om liberalisering av bioteknologiloven 26. mai 2020. Foto: NTB Scanpix

Vil hjelpe familier i tidsklemma

I Arendal har 33-åringen ektemann og to døtre. Hun ble mor som 19-åring og bystyrerepresentant som 20-åring.

Hjemme i Arendal har hun også en jobb hun elsker, som ingeniør i Nye Veier AS. Før hun tok veien til Løvebakken, var hun kvalitetsrådgiver for utbyggingen av nye E18 Arendal-Tvedestrand. Det var denne jobben som gjorde det vanskelig for henne å bestemme seg for om hun skulle satse på karriere på Løvebakken.

– Jeg har hatt permisjon fra Nye Veier, så jeg kommer nok til å be pent om å få lov til å forlenge den dersom jeg blir gjenvalgt på Stortinget. Nye Veier er en god og spennende arbeidsplass som jeg gjerne vil tilbake til en gang i fremtiden, sier Bruun-Gundersen.

Når hun nå stiller seg til disposisjon for partiet som kandidat ved stortingsvalget i 2021, har hun én hjertesak:

– Den viktigste oppgaven for meg, er å gjøre hverdagen enklere for barnefamilier som lever med et tidspress uten like. Det er et tema som alltid vil engasjere meg. Det handler blant annet om barnehageplasser og fleksible åpningstider i barnehagene. I helsepolitikken er det også mye som kan gjøres for å hjelpe barnefamilier til en enklere hverdag, sier Bruun-Gundersen.

SEIER: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre etter at endringene i bioteknologiloven var vedtatt. Foto: NTB Scanpix

– Stor ære

De siste ti ukene har hun jobbet døgnet rundt med bioteknologiloven, en sak som har skapt stor debatt og sterke følelser. Bruun-Gundersen var saksordfører. Hun hadde sitt aller første møte med Tuva Moflag (Ap) og Nicholas Wilkinson (SV) 11. mars, dagen før Norge stengte ned.

Siden gikk det slag i slag i ekspressfart før tirsdag 26. mai, da et flertall i Stortinget stemte for endringene.

– Det var spennende. Man kunne jo ikke vite helt hvordan det skulle gå. Det var en stor ære å få gjennomslag. Det betyr enormt mye for meg, sier Bruun-Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ny bioteknologilov

* Eggdonasjon skal bli tillatt fra 1. januar.

* Assistert befruktning skal bli tillatt for enslige fra 1. januar.

* Tidlig ultralyd og blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle. Testen gjør det mulig å avlese mulige kromosomfeil som Downs syndrom tidlig i svangerskapet.

* 1. juli skal det åpnes for utvidet lagring av befruktede egg og lagring av kjønnsceller på ikke-medisinsk grunnlag.

* Nedfryst sæd fra avdøde skal bli tillatt å bruke i assistert befruktning dersom dette er i tråd med avdødes ønske.

* Det blir forbudt med gentesting av barn utenfor helsevesenet.

* Det blir forbudt med embryodonasjon. Det innebærer at både egg og sæd kommer fra donorer.

(NTB)

Les også
Historisk vedtak: Store endringer i bioteknologiloven

I sommer vil hun tilbringe mye tid i hjembyen Arendal.

– Jeg gleder meg. Arendal er verdens nydeligste sted, helt fantastisk!

Les også
Åshild Bruun-Gundersen (29): – Jeg har lyst til å bli minister
Les også
Stortingsdebutantene
Les også
28 spørsmål: Her er Bruun-Gundersens svar