ORANGUTANGENES ØY: 15 millioner kroner er investert i det nye anlegget. Foto: Dyreparken

Har åpnet anlegg til 15 millioner

Orangutangene i Dyreparken har fått ny øy og nytt inneområde til apestrekene sine.

Lørdag 20. juni åpnet det nye anlegget som Dyreparken Kristiansand har investert 15 millioner i.

«Nå får orangutangene i Dyreparken en ny øy, flere aktiviteter og et helt nytt inneområde, som er tilrettelagt utelukkende på dyrenes premisser», skriver parken i en pressemelding.

Hovedhuset rommer 450 kvadratmeter på bakkeplan. Der inne kan parkens fire orangutanger – hannen Matu, hunn-orangutangen Noni og ungene Louie (9) og Durian (2) – klatre åtte meter i høyden.

Se video!

Menneskene inngjerdet

– Det har vært viktig for oss å tilpasse huset til orangutangenes behov, i den forstand at de kan få mulighet til å klatre høyt. Men vi har også lagt til rette for at dyrepasserne skal få et praktisk bygg å jobbe i, sier biolog Helene Axelsen i pressemeldingen.

Publikum vil kunne se orangutangene fra en gang og ei bru midt i anlegget.

– I våre mest vellykkede anlegg er det gjestene som er «inngjerdet» i dyrenes egne områder, sier Dyreparken-direktør Per Arnstein Aamot.

Krevende år

Han vedgår at 2020 til nå har vært et krevende år for parken, der man har måttet velge bort en del andre investeringer. Men orangutang-satsingen har de valgt å gjennomføre.

Ute i verden er orangutangen en kritisk truet art, og dyreparker spiller en viktig rolle i bevaringen, påpeker Dyreparken i pressemeldingen.

Det er på sikt mulig å ta inn andre arter i det nye anlegget: Om kort tid vil orangutangene få selskap av to andre apearter, javalangur og hvitkinnsgibbon, opplyser Dyreparken.