SKILT: To kjørefelt går sammen i ett. Legger du deg til høyre – eller fletter du? Foto: Gjensidige

– Halvparten av austegdene kjører feil når de ser skiltet

Tenk over det. Hvordan kjører du egentlig når to felt skal bli ett? Ifølge forsikringsselskap er det mange som kjører feil.

Enten det nærmer seg slutten på motorveien, om det er veiarbeid eller du er på vei ut av ferja, dukker det ofte opp et veiskilt som mange kjenner igjen: Fletteskiltet med to røde piler som blir til én.

Gjensidige oppgir at en undersøkelse som er gjort av Ipsos for forsikringsselskapet viser at halvparten (50 prosent) av bileiere i Aust-Agder irriterer seg grønne over at noen i venstrefeltet trenger seg inn rett før feltet snevrer inn.

Samtidig svarer 55 prosent av alle i samme område at de normalt legger seg i høyre felt, så fort dette er mulig.

– Men det er faktisk «bøllene» som kjører riktig. Det blir best trafikkflyt hvis bilene fordeler seg i begge felt og fletter akkurat når de kommer til innsnevringen. Dessverre velger mange å legge seg til høyre så fort de kan, slik at venstrefilen feilaktig oppfattes som en «snikefil», sier kommunikasjonssjef Arne Voll i en pressemelding fra Gjensidige.

Skiltet med to røde piler som går sammen til én, brukes for å varsle at to vanlige kjørefelt føres sammen til ett. I disse tilfellene gjelder gjensidig vikeplikt.

SKILT: To kjørefelt går sammen i ett. Legger du deg til høyre – eller fletter du? Foto: Gjensidige

Voll påpeker at det alltid er lurt å ta hensyn til alle bilene rundt.

– Velger en å «stå på krava», og det oppstår en skade, ender det ofte med skylddeling og bonustap for begge parter. Dette kan føles urettferdig, men er likevel konsekvensen om en ikke følger med og tar hensyn til bilene rundt seg, sier Voll.

Ofte kan en møte et skilt som ligner på dette:

SKILT: Her har man i rødt felt vikeplikt, men det beste er å flette helt fremme, mener forsikringsselskapet. Foto: Gjensidige

– Dersom en ligger i et felt som er markert rødt på skiltet, så har bilene i det røde feltet vikeplikt for trafikken som ligger til venstre. Den beste løsningen er likevel å vise hensyn og flette helt fremme, sier Voll.