Torvild Selås i Agder-politiet viser frem gjedda som var festet levende til en krok i vannet. Agnet til polakkene på fisketur var levende sørv.
Torvild Selås i Agder-politiet viser frem gjedda som var festet levende til en krok i vannet. Agnet til polakkene på fisketur var levende sørv. Foto: Tarald Reinholt Aas

Hadde gjedde i sivet og sørv på kroken

Da politiets miljøkoordinator Torvild Selås kjørte forbi Longumvannet torsdag, ble han nysgjerrig på to personer som fisket på bredden ved Nesheim skole.

Da han nærmet seg, fikk han mistanken bekreftet. Den ene fiskeren holdt på med å agne en levende sørv på kroken. Ytterligere tre sørver ble holdt på en beholder, trolig ment som agn utover dagen.

Tett inntil land svømte en nyfisket, stor gjedde med en tykk krok gjennom underkjeven og bundet fast til land.

Selås beslagla agn og fangst på stedet, og fiskerne, to polske statsborgere bosatt i Vest-Agder, kan nå vente seg straff.

Først og fremst har de to trolig brutt dyrevelferdsloven med det levende agnet. Og å holde en levende gjedde på krok inntil land er å påføre fisken unødig lidelse – også dét et lovbrudd.

De to polakkene forklarte til politiet at de nettopp hadde ankommet Norge og ikke kjente til regelverket.

Er i ferd med å ødelegge flere innlandsvann.
Er i ferd med å ødelegge flere innlandsvann.
Dag Matzow, hos Fylkesmannen i Aust-Agder.
Dag Matzow, hos Fylkesmannen i Aust-Agder.

Fører til algeoppblomstring

I tillegg kommer bruken av sørv som agn.

– Å bidra til å spre denne fisken er strengt forbudt. Den ødelegger for andre fiskearter, og den påvirker vannkvaliteten. Den spiser nemlig små krepsdyr, som igjen spiser alger. Resultatet er algeoppblomstringer, sier fiskeforvalter Dag Matzow hos Fylkesmannen i Aust-Agder.

Å bidra til å spre denne fisken er strengt forbudt

Sørven i dette tilfellet var neppe importert, men fisket opp i forkant fra det samme Longumvannet med medbrakte reker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og idet de tar med noe av denne sørven til et annet vann, så er det gjort, sier Matzow videre.

Sørv er en fisk i karpefamilien, og har sin opprinnelse i innlandsvann i Sentral- og Øst-Europa. Den er spiselig, men av mange regnet som «ufisk». I senere år har arten blitt spredt til en rekke vann på Østlandet og langs Sørlandskysten. I Aust-Agder er den blant annet påvist i Longum, Rorevann, nedre deler av Nidelva og Lundevann nederst i Storelva.