DETTE LAGET DE: Roy Miller viser Torbjørn Trommestad i politiet og Nina Therese Solberg i konfliktrådet Agder plattingen ungdommene etter å ha drevet hærverk. Foto: Frank Johannessen

Gutter måtte jobbe hardt som straff etter å ha ramponert kafé

Da Millers Kafé på Nedenes ble ramponert i april, tapte eierne tid og penger. Saken endte i konfliktrådet. Det redder mange fra et liv som kriminelle, mener Torbjørn Trommestad hos Arendals-politiets forebyggende enhet.

Det var påskeaften i april i år at alarmen gikk på den lokale kafeen.

Alt av bord ble knust. To mindreårige gutter ble pågrepet etter kort tid, mistenkt for hærverket.

KOSTBAR ØDELEGGELSE: Knuste bord og ødelagte stoler møtte innehaverne ved Millers Kafe i påsken 2020. Foto: PRIVAT

De har nå tatt sin straff, ikke gjennom en bot eller fengsel, men ved å være med å pusse opp kafeen de ramponerte.

Les også
Møtte gjerningspersonen – dette sa tenåringen om bakgrunnen for hærverket

– For meg var det viktig å vise ungdommene som skadet kafeen vår, at det de gjorde hadde en følbar konsekvens for oss, og fikk det samme for dem. At de var ydmyke og innså at ved å knuse bord og stoler, så fikk ikke vi servert mat til hundre kafégjester og tapte mye penger, sier Roy Miller, medinnehaver av Millers Kafé.

Bra for alle

Han er i dag glad for at guttene ikke måtte belaste rettssystemet, men i stedet ble konfrontert med handlingene gjennom konfliktrådet, der de sammen snakket om det de to mindreårige hadde gjort, og de fikk en sjanse til å gjøre opp for seg.

FIKK HJELP: Nærmiljøet stilte opp etter hærverket på Millers kafé og hjalp til med ryddearbeidene. Foto: Irene Hegge Guttormsen

– Vi skulle pusset opp for sommeren, men fikk ikke råd da hærverket skjedde. Så da fikk vi heller ungdommene til å gjøre noe av det. De fikk bære skikkelig tunge steiner, legge heller og male kafeen på utsiden. Det var viktig for meg at de fikk en skikkelig tung arbeidsdag og at jeg kunne få høre at de virkelig var lei seg for det de hadde gjort. Det er bedre enn at foreldrene må betale en bot, sier Roy Miller.

Les også
Gikk berserk og ramponerte populær kafé

– Målet vårt er å få de unge til å ta ansvar for handlingene sine, og gi både dem og de som er krenket en sjanse til å møtes og gjøre opp med en upartisk megler til stede. At ungdommene da slipper å få saken sin på rullebladet, er en gulrot for mange, sier seniorrådgiver i konfliktrådet i Agder, Nina Solberg.

Hun mener det også er viktig for dem som blir krenket, at de kan møte dem som gjorde noe mot dem og slippe å være redde for å møte dem på gata senere.

Det virker

– De aller fleste (94 prosent) gjennomfører avtalene som blir gjort i konfliktrådet i straffesaker. For mange blir møtet med dem det sparket de trenger for å få livet på rett spor. De er ofte ikke tunge kriminelle, men unge som i likhet med de fleste av oss, har gjort noe dumt, men som har blitt tatt, sier Torbjørn Trommestad ved politiet i Arendals forebyggende enhet.

Han mener konfliktrådet og avtalene som lages der, redder mange fra et liv som kriminelle, og skaper trygghet hos ofrene. Han understreker at det ikke er noen kosesamtale lovbryterne må gjennom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

GOD ERFARING: Roy Miller er glad for hjelpen fra konfliktåret etter hærverket på kafeen. Her med Torbjørn Trommestad i politiet og Nina Therese Solberg i konfliktrådet Agder. Foto: Frank Johannessen

– Det er nok mange som sitter der og tenker de heller skulle godtatt en bot. Du blir spurt så grundig ut og å si jeg vet ikke, er ikke et alternativ. Jeg tror ingen som går inn i et konfliktrådsmøte har blitt konfrontert så hardt før, sier Trommestad.

– Jeg ble gledelig overrasket over hvordan det føltes å være i konfliktrådet. Det var i utgangspunktet en helt tankeløs handling fra ungdommene som førte oss dit, men de fremsto oppriktig angrende, de skjønte alvoret, og jeg hørte unnskyld flere ganger. De trengte en voksen person som samarbeidet og møtte dem på den måten vi gjorde. Jeg tror det reddet dem, sier Miller.

Les også
Pengene strømmer inn etter dette hærverket: – Ble forbanna!

For alle tvister

Hvert år megler konfliktrådets 30 lekmeglere og ansatte i 450–500 saker i Agder. Av dem er rundt seks av ti saker rene straffesaker fra politiet, der det er tatt ut siktelse. Eller saken er henlagt, men kan allikevel egne seg for megling.

– Hvem som helst kan melde inne en sak og få hjelp, enten det er nabokonflikter, mobbing eller mer straffbare ting. Og meglerne er nøye valgt ut til jobben, forsikrer Nina Solberg.

For politiet, er det et viktig redskap for å forebygge kriminalitet.

– Vi er heldige i Norge og har en stor verktøykasse innen forebygging, og det er en grunn til at vi har brukt alternative straffer i så mange år. Forebygging skal alltid stå som det fremste alternativet hos både patruljene, juristene og etterforskerne våre, sier Trommestad.