annonse

Geparden venter unger – følg henne live

DREKTIG
DREKTIG: Hunngeparden Kimani venter unger. (Foto: Dyreparken/skjermdump)
Gepard (Acinonyx jubatus)

Etter uker med fødselsventing i Dyreparken i Kristiansand, har dyrepasserne fortsatt at avslappet forhold til når de nye gepardungene kommer, selv om mange også i parken sitter og følger spent med på skjermen.

Tarald Reinholt Aas Frank Johannessen

– Direktekameraene er faktisk det beste verktøyet vi også har til å følge med på det som skjer inne hos Kimani. Vi ønsker ikke å forstyrre henne mer enn nødvendig, og skal vi inn til henne og gjøre noe med henne, så må vi gi henne full narkose, så vi følger med og satser på at hun klarer fødselen selv, sier faglig leder for dyreavdelingen i Kristiansand dyrepark, Rolf-Arne Ølberg.

Når tror du gepard-ungene kommer?

Agderposten lover herved ut to kinobilletter (Arendal kino) til den som tipper nærmest – dato + klokkeslett. Skriv ditt forslag i kommentarfeltet til denne saken, eller på Agderpostens Facebook-post

Unik sending

Live fra gepardhuset i Dyreparken kan du følge henne: 

Det er gepardhunnen Kimanis andre fødsel i Kristiansand

I mai 2016 fikk hun fem unger – de første gepardene født på norsk jord. 

Og som du kan se i videoen over, er hennes andre kull nært forestående.

Eller? 24. januar gikk Dyreparken ut med teorien om et mulig innbilt svangerskap. Les mer i egen sak (+)

Populært

Rundt i landet (og faktisk også utlandet) sitter flere tusen og kikker stadig innom livesendingen fra gepardhuset. Det gleder Dyreparken og Ølberg, som gjerne vil spre kunnskap og interesse for naturen og dyrene.

– Jeg skjønner jo at folk er utålmodige, men geparder går drektig normalt 90-98 dager og hun er innenfor denne normalperioden fortsatt. Dette er jo en unik mulighet til å få se en gepardfødsel. Det var ingen som så den forrige hun hadde, sier Ølberg.

Mange har fulgt sendingen og kommet med sin mening. Som én leser skriver: 

«Ser ut som det skjer i natt.. Hun oppfører seg som våre drektige katter.»

Men den kommentaren ble forfattet natt til fredag 18. januar, og til nå er ingen gepard-unger født ...

– Det er mange hos oss også som sitter og følger med, sier Ølberg.

Foreløpig er det generelle inntrykket at Kimani tar livet med ro og selv venter på fødselen.

Slik blir fødselen

Han trekker frem selve lokalet til gepardene som en av de viktige årsakene til at de har kunnet sende denne drektigheten og etter hvert fødselen direkte. For lokalet har latt seg modifisere med flere kameraer og på kontoret til dyreparken er det flere personer som er med og styrer hvilke kamera som seerne skal få servert.

– Hvordan vil vi merke at noe er på gang?

– Hun vil nok virke mer urolig og kanskje reise seg og gå mer rundt. Men det kan variere. Når veene kommer så vil hun nok kikke mer på magen sin, men vi har jo ikke sett en slik fødsel før, men det er i hvert fall det vi tror, sier Ølberg.

Ungene sendes ut

Geparder er drektige i 90 til 95 dager. 

Gepardene i Dyreparken Kristiansand er med i et stort bevaringsprogram for geparder, og derfor vil trolig de nyfødte etter hvert forsvinne til andre dyreparker.

Det bekrefter faglig leder Rolf-Arne Ølberg i Dyreparken overfor Agderposten. Han understreker – etter hvert

– Hvilke parker ungene reiser til, avgjøres av en koordinator, forklarer han. 

Får neppe fødselshjelp

Det er uvisst hvor mange unger Kimani vil få, men sist fikk hun fem unger i løpet av 2-3 timer. Det samme ventes denne gangen. 

– Vi lar geparden være i fred under fødselen. Dette går bra. Men vi følger med på kameraene, i tilfelle noe går galt, sier Ølberg. 

annonse