AVFEIER MULIGE NYE MOMENTER: Daværende kriminalsjef Arne Pedersen på pressekonferansen der han fortalte at to menn var pågrepet for Baneheiadrapene. Han er overbevist om at dommen fra 2002 er riktig. Foto: Heiko Junge

Frykter frifinnelse av Viggo Kristiansen

Tidligere kriminalsjef Arne Pedersen som ledet Baneheia-etterforskningen, er bekymret for at ny etterforskning ender med frifinnelse av Viggo Kristiansen.

Det er NRK som har fått et intervju med Pedersen som nå er pensjonist. For første gang siden dommen mot Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble avsagt i 2002, stiller han til intervju.

Den tidligere etterforskningslederen er overbevist om at dommen fra den gang er riktig.

Les også
Nytt DNA-funn i Baneheia-saken

– Det har jeg aldri vært i tvil om, og jeg er ikke noe mindre sikker i dag enn jeg var for 22 år siden, sier han til NRK.

Bekymret for viljen

At dommen der Andersen ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap, og Kristiansen til 21 års forvaring, må bli stående, argumenterer han for i et 35 sider langt brev til påtalemyndigheten. Pedersen sier han er bekymret for at det ikke er tilstrekkelig vilje til å kjøre saken på nytt i rettsapparatet.

Viggo Kristiansen har fått gjennomslag for gjenopptakelse av saken, og det har vært stor oppmerksomhet om mulige nye opplysninger i sentrale bevis som mobilspor og DNA-prøver.

«Spekulasjoner»

I intervjuet med NRK kaller Pedersen de nye momentene som «spekulasjoner» og «et vrengebilde av de sentrale bevisene i saken». I tillegg har han lenge irritert seg over at det han kaller «feiloppfatninger» har fått stå uimotsagt, fordi påtalemyndigheten ikke har benyttet seg av muligheten til å kommentere det som har kommet fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Andersen skal ha endret forklaring etter nye DNA-funn

Arne Pedersen frykter også at det er etablert en holdning om at det må komme fram helt nye bevis i saken, før det blir aktuelt å ta en ny tiltale til en ny rettssak.

– Ikke avhengig av nye bevis

Det blir avvist av statsadvokatene Johan Øverberg og Andreas Schei.

Les også
Baneheia-etterlatte sier det er avgjørende med ny rettssak

– Selv om Gjenopptakelseskommisjonen mente bevisene mot Viggo Kristiansen var svekket, betyr det ikke i seg selv at man er avhengig av såkalte nye bevis for at Kristiansen skal tiltales. Det avgjørende vil alltid være om påtalemyndigheten ut fra en samlet vurdering av sakens beviser finner at det ikke er noen rimelig tvil om skyld, skriver Øverberg og Schei.

REAGERER: Viggo Kristiansens advokat Arvid Sjødin reagerer sterkt på at Arne Pedersen engasjerer seg i saken, og mener det er rolleblanding. Foto: NTB scanpix

Viggo Kristiansens forsvarer Arvid Sjødin reagerer på at den tidligere kriminalsjefen og etterforskningslederen nå engasjerer seg i saken.

Les også
Viggo Kristiansen har fått besøksforbud overfor de etterlatte

– At han ikke ser hvilken rolleblanding han begir seg inn på, er skammelig. Han søker i egenskap av tidligere posisjon å påvirke de som i praksis skal vurdere hans gjerning til å falle ned på en beslutning som er til gunst for seg selv. Det er ikke lov og må etterforskes, sier Sjødin til NRK.