Her er Anders Kylland i fin driv – har kjørt slalåm mellom kjeglene og skal ta samme ruta tilbake til mål. Det er på målstreken det går galt for ham. Foto: FØR ULYKKEN

Frp-topp skadet på ståhjuling

Arendal Fremskrittspartis ordførerkandidat Anders Kylland fikk albuen ut av ledd da han skulle krysse mållinjen under en ståhjuling-konkurranse blant lokalpolitikerne i Arendal lørdag.

Det var Arendal Fremskrittsparti som arrangerte konkurransen, som skulle være en uhøytidelig kniving mellom ordføreraspirantene i valgkampen.

De hadde rigget bane foran Rådhuset på Sam Eydes plass, og politikerne skulle kjøre slalåm – ikke mellom meninger og vedtak, men mellom oransje kjegler.

Første smell til Høyre

Allerede før de innledende rundene skjedde den første ulykken: Høyres ordførerhåp Geir Fredrik Sissener trådde feil da han skulle gå opp på ståhjulingen sin, ramlet og fikk doningen i leggen.

– Det gikk bra! sier han til Agderposten på telefon etterpå og vifter det bort.

Geir Fredrik Sissener (H) slo seg litt tidlig i leken, og kjørte trygt og sikkert inn til en sisteplass. Foto: Karl Johan Emanuelsen

– Jeg kjørte ganske forsiktig etter det, og kom ganske langt ned på lista. Kanskje helt nederst, faktisk, sier han.

Verre gikk det med hans rival i partiet som fikk gjort Segway og andre ståhjulinger lovlig i Norge, Anders Kylland. Han gjorde det veldig godt på sitt kjøretøy, og lå klart i tet.

Ville vinne

– Jeg VILLE vinne, sier Anders Kylland på vei hjem fra sykehuset i Arendal med armen i gips og hodet fullt av smertestillende tabletter. – Du vet konkurranseinstinktet – og nå i valgkampen!

Anders Kylland.

Han hadde vunnet både innledende runde og lå foran sin parkamerat, Krfs tredjekandidat Ole Glenn Tvermyr i finalen. Da målstreken var få centimeter unna, gjorde Kylland en brå bevegelse for å kaste seg i mål – og mistet totalt både kontroll og balanse. Han ramlet av ståhjulingen og smalt albuen i den steinlagte bakken.

Spurte om han vant

– Han reiste seg igjen med en gang og spurte om han hadde vunnet. Han har et skikkelig konkurranseinstinkt, og ble nok litt vel ivrig, sier partifelle og initiativtaker til racet, Åshild Bruun-Gundersen, som avlyste resten av arrangementet.

For det ble fort klart at smellen var alvorlig. At armen ikke pekte vanlig vei, var åpenbart for tilskuerne.

Bruun-Gundersen forteller at han ble svimmel og bleik, og ble båret inn i Frps valglokale i Kloa like ved, og noen ringte nødnummeret 113.

Fikk veterinærhjelp

Veterinær Kristen Bjormyr var Sps representant i konkurransen, og Anders Kylland kan ikke fullrose den jobben Bjormyr gjorde før sykehuset overtok. Han sørget for at blodtilførselen til armen var god, han roet Kylland med prat og ble med til sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristian Bjormyr var god på ståhjuling, men enda bedre som hjelper og trøster etter ulykken, ifølge Kylland. Foto: Karl Johan Emanuelsen

– Jeg har fått to nyttige erfaringer i dag, sier Kylland. Først om ståhjuling:

– Segway egner seg dårlig til konkurranse – i hvert fall mellom folk som har så lite trening som vi – og som har et konkurranseinstinkt som mitt, sier han. Han satte sine bein på en ståhjuling for aller første gang dagen før konkurransen.

Dro albuen på plass

Den andre erfaringen handler om nærsykehus og akuttberedskap:

– Det er første gang jeg har hatt behov for akuttbehandling, og jeg ble veldig klar over hvor viktig det er å ha sykehuset i nærheten. Legen som behandlet meg fortalte at det var helt avgjørende at jeg kom inn så fort. Nå kunne de bare proppe meg med lokalbedøvelse, dra albuen tilbake på plass, og så gipse. Hadde det gått to timer, ville det vært mer komplisert og kanskje krevd operasjon. Nesten uansett hva slags skade en får, er rask hjelp viktig. Det betyr noe både for rehabiliteringstid og sjansen for senskader, sier Kylland.

Åshild Bruun-Gundersen er veldig lei seg over Kyllands skade. Hun påpeker at de har fulgt vanlige sikkerhetsregler når de har lånt ut ståhjulingen under valgkampen og under racet: De har aldersgrense 16 år, og alle må bruke hjelm. Men i denne typen ulykker, er hjelm til liten nytte. Hun påpeker at kjøredoningene ikke kan kjøre fortere enn 20 km i timen, og at banen la opp til enda mindre fart enn det.

– De var som store gutter, og alle ville vinne. Her var det nok konkurranseinstinktet som var faremomentet, sier hun. Og tilføyer at ståhjulingen fortsatt kommer til å være på Frps valgkampstand, men Arendal Frp vil ikke arrangere flere ståhjulings-konkurranser.

Kampviljen ikke knekt

– Har du fått et nytt syn på ståhjuling etter dette, Kylland?

– Jeg ser fortsatt ingen grunn til å forby den. En forbyr ikke sykler selv om det skjer ulykker. Denne ulykken kunne like godt ha skjedd på sykkel, sier han.

Men han innser at trening ville vært smart før en konkurranse.

– Men kampviljen er ikke blitt mindre etter dette! sier han, og mener bestemt at ordførerklubba skal han klare å løfte – hvis velgerne vil – etter valget.